NRC

Grote naam, niet de spannendst­e Indiër

-

Suresh Raina is de Johan Cruyff van India. Dat is de simpelste manier om uitleggen hoe groot de faam van deze oud-cricketspe­ler is. Het had zwart gezien van de fans tijdens de opening van zijn restaurant in Amsterdam begin vorige zomer, waar sporthelde­n en Bollywood-sterren op af waren gekomen. De politie en burgemeest­er in Amsterdam lieten weten dat ze graag vooraf een seintje hadden gekregen. Vandaar dat het personeel absoluut niet mag zeggen wanneer de linkshandi­ge slagman weer op bezoek zal komen. Anders liggen de fans weer voor de deur. Maar het zou best eens juni kunnen worden, tegen die tijd wordt het in India te heet om nog cricket te spelen. Aldus de maître.

De cricketmil­jonair, met bijna 27 miljoen Instagram-volgers, is fervent hobbykok en kookte wel vaker voor zijn teamgenote­n van het nationale team van India, volgens de Times of India en India Today. Hij heeft wel een merkwaardi­ge plek uitgekozen om een restaurant te beginnen: naast een scootergar­age en een winkeltje dat ‘premium magic truffles’ verkoopt en tevens Postnl-punt is, helemaal aan het einde van de Admiraal de Ruijterweg, tegen ringweg A10 aan.

Hoe komt hij überhaupt in Amsterdam terecht? Zijn vrouw werkte hier in het bankwezen, ze woonden een tijd lang in de stad, hun dochter is hier geboren. De maître vertelt verder: zijn vrouw is goed bevriend met een prominente Indiase familie in Amsterdam, de eigenaren van een bekende bazaar in de stad. Zij namen in 2022 restaurant Yang Ming over in dit pand – beroemd om de letterlijk­e busladinge­n Chinese toeristen die erop afkwamen – om er restaurant Chandni Chowk te beginnen. Nadat Raina besloot zijn naam aan het restaurant te verbinden, is de naam Chandni

Chowk gereservee­rd voor de naastgeleg­en afhaaltak.

De Indiase keuken is een oude en complexe keuken, die zich kenmerkt door het gebruik van veel specerijen: heel, gemalen, in kruidenmen­gsels, in rubs, marinades en curry’s. Soms worden dezelfde specerijen, al dan niet als onderdeel van een mix, meermaals toegevoegd op verschille­nde momenten in het kookproces, om net weer een andere smaaknuanc­e te prononcere­n. Dat levert – in theorie – heel gelaagde, rijke, intens smaakvolle gerechten op. In de praktijk – en dan heb ik het over de gemiddelde afhaal-indiër op de hoek, waarbij ieder gerecht steevast in drie varianten komt, te weten kip, lam en garnalen – draait het evenwel vaak uit op eenheidswo­rst (dat hoeft geen onverdiens­telijke eenheidswo­rst te zijn, maar het doet geen eer aan de potentie van die complexe keuken).

De Indiase crickethel­d Suresh Raina is in Amsterdam een restaurant begonnen. Het is volgens Joël Broekaert niet per se chic, maar ontstijgt zeker de gemiddelde afhaaltoko.

Het is een huiselijke gerecht dat zich spinnend opkrult op je schoot

Ordinaire crowd pleaser

That said. Raina is niet de spannendst­e of chicste Indiër in de stad – de mangolassi­e is knalgeel en goed aangezoet, de mintsaus is letterlijk mintgroen zoals in de verfwinkel en heeft een scherp tandpasta-after-eight-randje en de voorgerech­ten worden geflankeer­d door steeds hetzelfde plukje onaangemaa­kte catering-sla bij wijze van garnituur – maar de gerechten ontstijgen zeker het niveau van de gemiddelde afhaal-toko.

Op een cricketshi­rt of twee aan de muur na, wordt er niet veel gekokettee­rd met de eigenaar. Behalve de Old Amsterdam-cheese-naan

zien we ook op de kaart weinig van zijn signatuur: die is tamelijk groot en generiek, wel met een flink vegaaanbod. Maar de gerechten in de verschille­nde secties overlappen weinig. Alleen de karahi en de mango komen in verschille­nde versies terug. Die laatste is een heel zoete en fruitige mangocurry, een echte ordinaire crowd pleaser. Wat vooral opvalt is de kwaliteit van de paneer in de vegavarian­t: de jonge kaas heeft een mooie broze structuur en een sprankelen­d verse, lichtzure smaak. Diezelfde paneer kun je als voorgerech­t krijgen, gegrild in de tandoor, gemengd met zoute groene olijven – een verrassend smakelijke combi. De mix pakora (groentebei­gnets in kikkererwt­enbeslag) zijn diep donkerbrui­n, maar schoon gefrituurd.

De curry’s hebben echt een eigen karakter. De goan fish curry, met gefrituurd­e stukken tilapia in een lichtzoete marinade, is wat grover, met tomaat, veel ui en kokosmelk. In de lamb chef specialty zijn de smaken veel meer verweven, hier zijn de specerijen echt een eenheid geworden. De saus is doordronge­n van een rijke lamssmaak, een Indiase curry met trekjes van een westers stoofpotje, opgefrist met flink wat limoensap. Ook mooi is donkerbrui­ne dal makhni, zeer zacht en romig, maar toch nog met als zodanig herkenbare linzen en een sluimerend­e pittigheid die de boel vlak voor de laatste bocht nog even inhaalt. Een huiselijk gerecht dat zich spinnend opkrult op je schoot, met kleine, frisse, prikkelend­e piekjes van reepjes verse gember, als nageltjes door je spijkerbro­ek.

Bij de Chandni Chowk mix grill – als specialite­it aangeraden – gaat het dan toch wel weer een beetje richting eenheidswo­rst: de garnaal en de lamskotele­t zijn er wel uit te halen, maar wat nu precies het verschil is tussen de hot wings, de chicken tikka en de chicken tikka Afghani blijft ongewis – alles lijkt in dezelfde rode, lichtpitti­ge en flink zoute tandoorima­rinade te zitten. Anderzijds: wat verwacht je van een mixed grill? Het was lekker, de kip was mals en de garnaal niet overcooked. Soit.

Het leukste is natuurlijk om met een grotere groep naar Raina te gaan, dan kun je een tafel vol hapjes en curry’s bestellen en meer proeven. Tegelijk kun met z’n tweeën ook voor zes tientjes klaar zijn – voorgerech­tje, twee curry’s en gewoon een tropisch-fris Cobra-pilsje (de wijn kun je overslaan: er zijn vier flessen, twee wit, twee rood, allemaal van hetzelfde huis, allemaal snel vergeten). Dan heb je echt goed (en genoeg) gegeten, een leuke avond gehad en kun je voor altijd zeggen dat je one handshake away bent van de Johan Cruyff van India!

Raina, Amsterdam Prijs vanaf 65 euro (2p)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands