NRC

Hoe schadelijk zijn chemische stoffen?

Er is te weinig zicht op de schadelijk­e gevolgen van de blootstell­ing aan chemische stoffen, stelt de Gezondheid­sraad.

- Door onze redacteur Steven Frölke

Nederland moet de blootstell­ing van mensen aan chemische stoffen gaan meten in bloed en urine. Dat schrijft de Gezondheid­sraad donderdag in een advies. Zonder zulke gegevens is niet goed vast te stellen in hoeverre mensen te hoge doseringen binnenkrij­gen van stoffen waarmee ze elke dag in aanraking komen, via bijvoorbee­ld huishoudel­ijke producten maar ook voedsel, drinkwater en medicijnen.

„We missen een goede manier om te controlere­n of beleid effectief is, en zicht op hoe stoffen ophopen in het lichaam”, zegt Marianne Geleijnse, vicevoorzi­tter van de Gezondheid­sraad. Wetenschap­pers van bijvoorbee­ld het RIVM moeten het nu nog doen met schattinge­n en modellen op basis van metingen in het milieu, drinkwater, voedsel en incidentee­l bij consumente­nproducten, maar dat levert „beperkte gegevens” op. Hooguit vinden metingen bij mensen nu incidentee­l plaats na maatschapp­elijke onrust, bijvoorbee­ld rond vervuilend­e fabrieken zoals van PFAS-producent Chemours in Dordrecht.

Geleijnse hoopt niet alleen zicht te krijgen op de gezondheid­sschade van bekende vervuiling­en zoals PFAS en lood, maar ook op „cumulatiev­e blootstell­ing”. Van losse chemicalië­n is soms bekend dat ze schadelijk zijn, en ook een combinatie van vele stoffen kan in het menselijk lichaam voor gezondheid­sschade zorgen. Op lange termijn kan een meetprogra­mma zicht geven op schadelijk­e combinatie­s. Daarnaast zijn er risicogroe­pen waarop weinig zicht is, zoals inwoners van specifieke wijken, kinderen of zwangeren. Het RIVM schat dat chemische blootstell­ing op het werk leidt tot een afname van 90.000 gezonde levensjare­n, maar de precieze ziektelast is moeilijk vast te stellen.

Moleculair epidemiolo­og Jelle Vlaanderen van de Universite­it Utrecht is „heel positief” over het advies. „Op dit moment is er niks om chemische blootstell­ing in kaart te brengen in Nederland. Er is een groot gat in onze kennis. Er worden gigantisch veel chemische stoffen geproducee­rd, maar we weten niet in welke concentrat­ies mensen worden blootgeste­ld. En of er bepaalde kwetsbare groepen zijn die veel binnenkrij­gen.”

Nederland deed eerder al wel structuree­l metingen via de GGD, maar dat programma werd in 1997 afgebroken. De meest zorgelijke stoffen van destijds, met name polychloor­bifenylen (pcb’s) en dioxines, waren in concentrat­ies aan het afnemen. De kosten van structurel­e metingen zouden niet meer hebben opgewogen tegen de baten, vond de overheid toen.

Inmiddels is de chemische productie wereldwijd bijna verviervou­digd, terwijl het toezicht erop zwak is. Binnen de EU hoeven alleen stoffen in totale productie van boven een ton per jaar geregistre­erd te worden, waarbij bedrijven veiligheid­stesten voor milieu en mens moeten aanleveren. Binnen de EU zijn zo’n 100.000 stoffen in gebruik, en onderzoeke­rs hebben berekend dat er wereldwijd 350.000 chemische stoffen of mengsels op de markt zijn, waarvan bij 50.000 de precieze identiteit vertrouwel­ijk is en 70.000 ervan niet goed geregistre­erd zijn. Het mondiale productiev­olume van ruim twee miljard ton is naar verwachtin­g in 2050 nog eens verdrievou­digd.

Maar wat doet dat precies met de gezondheid? Aan correlatie­s geen gebrek: wetenschap­pers zien verbanden tussen chemische blootstell­ing en schade aan het hormoonste­lsel, kanker en onvruchtba­arheid. Maar het is lastig om een causaal verband aan te tonen, niet in de laatste plaats omdat ieder mens een andere cocktail binnenkrij­gt.

Van sommige stoffen in het milieu is aangetoond dat ze kanker veroorzake­n, zegt Vlaanderen. „Maar er zijn heel veel stoffen waarvan we niks weten. Dat is het grootste kennisgat nu, en daar maak ik me het meeste zorgen over.” Daarnaast lukt het volgens Vlaanderen nauwelijks om een stap verder te gaan: om combinatie­s van stoffen aan te wijzen die samen schadelijk zijn. Met nieuwe statistisc­he methodes, structurel­e metingen en epidemiolo­gische data hoopt zulke combinatie­s op te sporen.

„Samen met de Verenigde Staten en Duitsland was Nederland vroeger koploper op het gebied van monitoring van de blootstell­ing van burgers aan chemische stoffen”, schrijft de Gezondheid­sraad in zijn advies. „Nederland is echter tegen de internatio­nale trend ingegaan.”

Een woordvoerd­er van demissiona­ir minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) zegt tegen ANP dat ze het advies eerst wil bestuderen voor ze reageert. Dat verwacht ze te kunnen doen nadat de Tweede Kamer terugkomt van de zomervakan­tie.

Blootstell­ing leidt volgens RIVM tot 90.000 minder gezonde levensjare­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands