NRC

Bouwexpo Tiny Housing, Almere-Poort

-

Verscholen tussen de kale, hoekige bouwblokke­n in Almere-Poort ligt een klein pleintje. Wie het pad volgt, komt uit in een hofje met kleine, losstaande woningen die met de voordeur naar elkaar toe liggen. De huisjes zijn klein van stuk en hebben opvallende vormen. Een driehoekig huis met glazen gevel valt op, net als woning met ronde hoeken en een houten blok van drie woonlagen met ramen aan alle zijden.

De huisjes staan op het terrein van de Bouwexpo. Een woningbouw­experiment uit 2016, waarbij iedereen een ontwerp voor een huis van maximaal 50 vierkante meter mocht insturen. De zestien winnende ontwerpen kregen een bouwkavel op het pleintje in AlmerePoor­t.

Dennis van Ling woont sinds 2019 in het kleinste huisje van de straat, met een woonopperv­lak van 19,5 vierkante meter. Na te zijn gescheiden was hij hard op zoek naar een woning in Almere, maar kon niets vinden. „Ik was er wel depressed van ja. Bij koopwoning­en kwam ik er niet tussen, en huren was te duur.” Doordat hij tijdens zijn relatie was uitgeschre­ven bij de woningcorp­oratie, moest hij na zijn scheiding op zoek in de vrijehuurs­ector. Via via werd hij op de kleine huisjes in ‘Poort’ gewezen. Hij betaalt nog geen 800 euro per maand. „Daar krijg je in de rest van Almere geen woning voor, en in Amsterdam betaal je het dubbele.”

Van Lings huis bestaat uit drie delen. Aan de voorkant heeft hij een tot slaapbank uitvouwbar­e hoekbank en een tvmeubel. Middenin een keukenblok­je en een badkamer annex toilet. In het achterste deel een bed en kledingkas­t. De voor- en achterzijd­e van het huis zijn glazen klapdeuren die helemaal open kunnen. Van Ling heeft er kunstgras voor gelegd.

Op zo’n klein woonopperv­lak leven, vergt aanpassing­svermogen. Zo moest Van Ling na zijn scheiding veel spullen wegdoen. Er is geen plek voor een wasmachine, en het was het zoeken naar een tafel die paste. Buiten de kledingkas­t en het tv-meubel is er geen kastruimte in huis. Zelf slaapt Van Ling op de slaapbank, het strak opgemaakte bed is voor zijn zoontjes van 10 en 11 als ze hem in de weekenden komen opzoeken. „Voor hen was het ook wennen in het begin. Toen was het van: ‘goh papa, wat een klein huisje’. Maar inmiddels zijn ze er helemaal aan gewend”, zegt Van Ling.

Het probleem dat het huisjespro­ject bestrijdt, is dat van de gestokte doorstromi­ng. Door klein te bouwen, kunnen de bouw- en huurkosten relatief laag blijven en kunnen alleenstaa­nden de woningen ook betalen. Van de 95.000 huishouden­s in Almere bestond in 2023 een op de drie uit één persoon, zo blijkt uit data van de gemeente – maar het woningaanb­od is vooral geschikt voor samenwonen­den en gezinnen.

Toen hij er in 2019 introk, had Van Ling niet gedacht dat hij vijf jaar later nog in zijn huisje zou wonen. „Ik zag het vooral als tussenoplo­ssing.”

Buiten, aan het raam van een van de huisjes hangt een groen ‘te koop’-bordje. „Als het zou kunnen…”, glimlacht Van Ling terwijl hij naar het huis kijkt. Maar de vraagprijs is voor hem te hoog. Als hij wat groter zou kunnen wonen, zou hij daar voor gaan. Tot die tijd zit hij goed. „Dit is gewoon mijn huisje.”

 ?? ??
 ?? ?? Dennis van Ling trok na zijn scheiding in een mini-huurhuisje.
Dennis van Ling trok na zijn scheiding in een mini-huurhuisje.
 ?? ?? De kleine huisjes in AlmerePoor­t.
De kleine huisjes in AlmerePoor­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands