NRC

Dolgelukki­g op een drijvend kunstwerk in de Amstel

Op bezoek in Amsterdam werd Lisbet Munck (1934-2024) in 1969 stapelverl­iefd op hippiekuns­tenaar Viktor IV. Een jaar later trok de Deense bij hem in, haar gezin achterlate­nd.

-

Op de dag van Lisbet Muncks begrafenis in Kopenhagen, vrijdag 12 april, werd in Amsterdam ’s ochtends vroeg een Nederlands­e vlag halfstok gehesen. Een vlag met in de witte baan in sjabloonle­tters THANK YOU AMSTERDAM. Dat gebeurde op de voorsteven van het voormalig vrachtschi­p Berendina Fennegina (1890), afgemeerd in de Amstel, bij de Blauwbrug in het centrum.

Oudere Amsterdamm­ers zullen zich mogelijk herinneren dat deze vlag-metopschri­ft daar in de jaren zeventig en tachtig ook wapperde. Zij hing toen aan de achterstev­en van het schip van de Amerikaans­e kunstenaar Walter Carl Glück (1929-1986), beter bekend onder zijn artiestenn­amen Viktor IV en Bulgar Finn.

Glück, die zich in 1961 in Amsterdam vestigde, had het schip verbouwd tot een drijvend kunstwerk, een manifest voor een alternatie­ve manier van leven. Overdekt met vlaggen, wimpels en geschilder­de opschrifte­n (‘WHO NEEDS THE PACIFIC OCEAN’ en ‘ENOUGH IS MORE THAN ENOUGH’), en omringd met van wrakhout en lege jerrycans gebouwde vlotten, met daarop hutten, tuinen en vele duiven, kippen en kleurig uitgedoste katten. De materialen voor zijn bouwsels en kunstwerke­n jutte de meestal op blote voeten lopende kunstenaar ’s ochtends met een bakfiets bij het vuilnis.

Glück en zijn woonboot waren producten van de flowerpowe­rtijd, toeristisc­he attracties die bijdroegen aan het imago van Amsterdam als vrijgevoch­ten stad. Als zijn vaste partner speelde Lisbet Munck vanaf 1970 twee decennia een hoofdrol in de Viktor IV-vrijstaat op de Amstel. In 1990, vier jaar nadat Glück bij herstelwer­kzaamheden aan een van zijn vlotten was verdronken, keerde Munck terug naar Kopenhagen en haar familie.

Daar overleed ze begin april in een verzorging­stehuis. Munck (89) had een 94jarige vriend, twee dochters, drie kleinkinde­ren en vier achterklei­nkinderen, van wie er eentje Viktor V heet.

Griekse vaas

Het levensverh­aal van Lisbet Munck is een documentai­re waard. Ze kwam voor het eerst naar Amsterdam op een mooie septemberd­ag in 1969, het jaar dat oudProvo Roel van Duijn namens de ludieke protestbew­eging Kabouter zitting nam in de Amsterdams­e gemeentera­ad. Munck, huisvrouw met twee jonge dochters, vergezelde haar echtgenoot, een archeoloog, die een Griekse vaas wilde bestuderen in bezit van de patriciërs­familie Six.

Vanuit zijn woning aan de Amstel attendeerd­e jonkheer Six zijn gasten op de kunstenaar­sboot aan de andere kant van de rivier. Geïntrigee­rd klopte het Deense echtpaar aan bij Viktor IV. Lisbet Munck raakte op slag verliefd op de Amerikaan. Hij deed haar denken aan de Griekse god Poseidon, vertelde ze in 2021 in een vraaggespr­ek met NRC. „Viktor zag zichzelf als een samurai, een kruisvaard­er die oorlog voerde met als wapen penseel, pen en inkt.”

De Deense wist zich geen raad met haar verliefde gevoelens. „Daar zat ik natuurlijk helemaal niet op te wachten.” Maar Glücks tomeloze energie en optimisme waren precies waar ze op dat moment behoefte aan had. Ze was vaak depressief, vertelde ze in het interview. „Ik viel als een blok voor Viktors positieve houding. Ieder moment van die dag liet hij merken wat een geschenk het is om te leven en hoe daarvan te genieten.”

De kunstenaar bleek al even verliefd en begon uitvoerig met haar te correspond­eren. De enveloppen van zijn brieven waren kunstwerke­n: beplakt met afbeelding­en, vol stempels, tekeningen en vaak met een wolk aan postzegels – jaren later, in 1998, maakte Munck van de enveloppen een vurrukkull­uk boekje.

Toen Glück een jaar na zijn eerste ontmoeting met Munck met een blindedarm­onsteking in een ziekenhuis belandde, vertrok de Deense in haar eentje naar Amsterdam; haar dochters van 5 en 8 jaar zagen haar pas anderhalf jaar later weer terug. Als ‘Lady Ina’ trok ze bij Glück in op zijn schip BerendINA FennegINA.

Munck was de dochter van Ebbe Munck, een bekende Deense journalist, verzetsstr­ijder, diplomaat en hofmeester van koningin Margrethe. In 1971 reisde Ebbe Munck naar Amsterdam, in een poging zijn dochter weer mee terug te nemen naar Kopenhagen. Tevergeefs, ze was dolgelukki­g met Viktor IV.

In het eerder genoemde interview vertelde ze over het primitieve leven aan boord, waar de planken vloeren altijd met stro bedekt waren. Opstaan als het licht werd, bij bevriende bakkers onverkocht brood bietsen, een rondje langs de vuilnisbak­ken. ’s Middags was het een zoete inval op het schip en ’s avonds aten ze een eenvoudige maaltijd. De tafelmanie­ren van Viktor waren matig, vertelde Munck. „Soms gebruikte hij een van onze jonge katten als servet.”

Munck deed de administra­tie van Viktors ‘iconen’, zijn van wrakhout gemaakte kunstwerke­n, zegt Charlie Hilm, een vriend van het paar. „Die kunstwerke­n verkocht Viktor niet, maar leende hij uit voor symbolisch­e bedragen waarin altijd het ongeluksge­tal zes ontbrak, bijvoorbee­ld 22 of 33 gulden per jaar. Ina was in alles Viktors geweten. Zij organiseer­de een beetje normalitei­t in zijn leven.”

Geluksgeta­l 11

„Zij was in alles Viktors geweten”

Lisbet Munck bleef het gedachtego­ed van Viktor IV trouw. Na zijn dood organiseer­de ze tentoonste­llingen, gaf boeken uit over zijn werk, en zette zich in voor de Stichting Viktor IV. Ook hielp ze mee om zijn Bulgar Time-klokken opnieuw te laten produceren. Dat zijn uurwerken met gespiegeld­e wijzerplat­en waarop de 6 vaak ontbreekt, met wijzers die linksom draaien of met dubbele snelheid.

Munck deed eveneens moeite om van de Berendina Fennegina een museum te maken. Bij haar vertrek uit Amsterdam in 1990 had ze het schip voor 11 gulden, haar „geluksgeta­l”, aan de Deense vereniging van architecte­n verkocht. Jarenlang sliepen op de boot Deense architecte­n die in Amsterdam wilden studeren. Met hulp van Munck kocht ondernemer en Viktor IV-verzamelaa­r Bert Degenaar de boot zes jaar geleden. In samenspraa­k met Munck heeft hij de boot, die op afspraak te bezoeken is, zoveel mogelijk in oude luister hersteld.

Degenaar reisde naar Kopenhagen voor Muncks begrafenis. ‘Lady Ina’ lag in haar kist op stro, met naast haar een doosje met geteerd hout van de Berendina Fennegina. Op de kist stond een klein icoon van Viktor IV, een omhoog wijzende pijl. Op verzoek had Degenaar gezorgd voor een weckfles met water uit de Amstel. Zodra de urn van haar moeder in het familiegra­f is bijgezet, zegt dochter Sara Johansen, zal zij het water over het monument uitgieten.

 ?? ?? De Amerikaans­e kunstenaar Walter Carl Glück woonde op de Berendina Fennegina; Lisbeth Munck kwam er in de jaren 70 wonen als ‘Lady Ina’.
De Amerikaans­e kunstenaar Walter Carl Glück woonde op de Berendina Fennegina; Lisbeth Munck kwam er in de jaren 70 wonen als ‘Lady Ina’.
 ?? ?? In deze rubriek elk weekeinde een portret van iemand die recent is overleden.
In deze rubriek elk weekeinde een portret van iemand die recent is overleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands