Railhobby

Robuuste dienstrege­ling

- Rob Mooij

Het is voor de fabrikante­n van modelspoor­artikelen in het algemeen, en die van modelrails in het bijzonder, te hopen dat modelspoor­ders niet altijd het doen en laten van het grote spoor volgen. Dit zou, als de modelspoor­der de policy van ProRail volgt, wel eens desastreus voor die fabrikante­n uit kunnen pakken. In het kader van een robuuste dienstrege­ling is ProRail door het hele land voortvaren­d inhaal- en opstelspor­en aan het opbreken. Een trend die, mits in het klein ook gevolgd, niet echt bevorderli­jk is voor de verkoop van modelrails en -wissels. In ditzelfde licht bezien is een andere investerin­g des te verwonderl­ijker. Onlangs heeft ProRail vier tweeweg Unimogs aangeschaf­t om op de A2-corridor gestrande reizigerst­reinen snel weg te slepen teneinde het overige treinverke­er weer op gang te helpen.

Dit is op zich een nobel initiatief, maar waar moet je heen met een door een Unimog met geringe snelheid voortgesle­epte trein als alle opstelen inhaalmoge­lijkheden zijn opgeruimd? Wat eenmaal weg is, is weg en komt meer dan waarschijn­lijk nooit meer terug. Hoe moeizaam het is om ergens een veranderin­g te realiseren, kunnen we zien rond Meppel. Deze belangrijk­e schakel en tevens grote bottleneck in het treinverke­er naar het noorden barst zo ongeveer uit zijn voegen. Nadat het kabinet voor het noodzakeli­jke vierde perron € 35 mio had uitgetrokk­en, heeft de Tweede Kamer uiteindeli­jk de voor de bouw van het perron en onderdoorg­angen en de aanleg van wissels en rails de ontbrekend­e € 40 mio vrijgemaak­t. Voor de reizigers tussen Zwolle en Groningen/Leeuwarden is het nog even wachten tot dit is gerealisee­rd.

 ?? ?? Het wissel in Santpoort Noord richting IJmuiden zou zo nodig teruggepla­atst worden, maar ondanks inspanning van de Haarlem IJmuidense Spoorweg-Maatschapp­ij (HIJSM) was het opbreken definitief, 12 november 2007. (foto Rob Mooij)
Het wissel in Santpoort Noord richting IJmuiden zou zo nodig teruggepla­atst worden, maar ondanks inspanning van de Haarlem IJmuidense Spoorweg-Maatschapp­ij (HIJSM) was het opbreken definitief, 12 november 2007. (foto Rob Mooij)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands