You, me & the sea

Right on the wa­ter in Ha­hei, this tim­ber-clad beach house evolved from the con­cept of sculp­ture — and its kitchen is a work of art.

Homestyle New Zealand - - FISHER & PAYKEL —— CASE STUDY - THE DE­SIGNER Stu­dio2 Ar­chi­tects THE LO­CA­TION Coro­man­del

Paul Clarke of Auck­land’s Stu­dio2 Ar­chi­tects says it’s the vis­ual sim­plic­ity of this space and its con­nec­tion to the en­vi­ron­ment that’s sig­nif­i­cant in this project — but its looks aren’t all it has go­ing for it. Ef­fi­ciency of use was also on Paul’s mind when he de­signed the ‘dis­trib­uted’ kitchen. Ap­pli­ances by Fisher & Paykel were po­si­tioned at a dis­tance from each other to al­low mul­ti­ple peo­ple to pitch in: one play­ing bar­man near the end of the is­land, where fridges fit flaw­lessly into the Amer­i­can oak cab­i­netry; an­other heat­ing up some­thing flash in a pan on the cook­top in the cen­tre; and an­other on oven duty on the op­po­site wall.

Teamed with white and steel bench­tops and alu­minium ac­cents, that beau­ti­ful tim­ber cab­i­netry couldn’t re­late bet­ter to the coastal vista. Pre­cise gaps be­tween the pan­els al­low for the ap­pli­ances to be in­te­grated and are a de­sign de­tail that’s re­peated through­out the space. Echo­ing the mel­low tides out­side, it all flows gen­tly into the ad­join­ing liv­ing ar­eas and onto the deck for out­door din­ing. Break­fast, lunch and din­ner pre­pared in a place like this? You could def­i­nitely be for­given for be­liev­ing you’re liv­ing the dream.

Newspapers in English

Newspapers from New Zealand

© PressReader. All rights reserved.