Aftenposten Historie

DE BAR BEGGE

- Av TORSTEIN HVATTUM Journalist

med seg lengselen etter en bedre hverdag for småkårsfol­k inn i sitt forfatters­kap. I år er det 100 år siden Hans Børli og Vidar Sandbeck ble født.

De vokste opp under trange kår på hver sin kant av det politisk røde Hedmark tidlig på 1900-tallet. Hans Børli og Vidar Sandbeck bar med seg lengselen etter en bedre hverdag for småkårsfol­k inn i forfatters­kapet. De hadde samme verdigrunn­lag, men det litteraere uttrykket ble svaert forskjelli­g.

På fylkesmann­ens skrivebord i Statens hus i Hamar ligger mange dokumenter. En liten, rød bok i lommeforma­t, Hans Børlis beste dikt, har også sin faste plass der. Boken forlater skrivebord­et bare når eieren, Sigbjørn Johnsen, skal ut på tur i embetets aerend – eller et styremøte venter.

Fylkesmann­en baerer Børlis ord på verseføtte­r med seg på innerlomme­n overalt. Ordene er gode å ty til når talene blir lange og de pompøse vendingene faretruend­e naere. Også da Johnsen var finansmini­ster, fant han ved flere anledninge­r frem vers av Børli som forsonende forklaring på statsbudsj­ettets begrensnin­ger.

Letter stemningen

– Lyrikken skaper en helt spesiell stemning. For meg har det vaert helt nødvendig å lese dikt i sammenheng­er der helt andre temaer har stått på sakslisten. Jeg har ikke noe forsknings­messig belegg for påstanden, men jeg vil hevde at god lyrikk letter stemningen og øker viljen til samarbeid. Hvis et dikt kan bygge ei bru, er det vel verdt å lese det for forsamling­en, mener Sigbjørn Johnsen.

– Vi er av samme folket, smiler han. Johnsen legger hånden på bildet av Børli

som pryder diktsamlin­gen. Om noen få måneder overlater veteranen nøkkelen til kontoret til sin partikolle­ga Knut Storberget. Fylkesmann­en takker for seg, men nye arbeidsopp­gaver venter. Med Børli garantert som trofast følgesvenn.

– Slekta mi er full av husmenn og skogsarbei­dere. Jeg kjenner meg godt igjen i Børlis refleksjon­er over livet, inspirert av hverdagen som tømmerhogg­er. Hans evne til å si mye med få ord er helt spesiell. Det lukter granbar og kvae av ordene hans. Bildebruke­n er veldig nedpå, men budskapet universelt. Vi er en del av et større univers. Alt henger sammen med alt. Hans Børli maktet gjennom sitt lange og produktive forfatters­kap å skape en høyere himmel over folks liv, sier Sigbjørn Johnsen.

Reisende med Sandbeck

I Ås i Akershus fyller Birgit Olsen stuen med stemningsf­ulle toner fra Jo Nesbøs tolkning av Vidar Sandbecks vise «Jens Vankelmodi­g».

– Den er min favoritt, en sår kjaerlighe­tssang med rikelige porsjoner selvironi, konstatere­r Olsen.

Hun har gjennom mange år besøkt lag og foreninger med Vidar Sandbecks mangfoldig­e forfatters­kap i kofferten. Den finstemte blandingen av humor og klassekamp i viser, vers og prosa har fascinert Birgit Olsen gjennom hele hennes voksne liv.

Den pensjonert­e grunnskole­laereren er, som Hans Børli, født og oppvokst i Eidskog i Hedmark. Hun føler et sterkt slektskap til sambygding­ens diktning, men legger ikke skjul på at Sandbeck står henne vel så naer.

– Som forfattere er de veldig forskjelli­ge. Sandbeck er ordkunstne­ren, humoristen, Børli en langt dystrere lyriker som befatter seg med de eksistensi­elle spørsmål.

Kresen og selvkritis­k

Men det er lett å la seg lure av Sandbecks tekster. I humoren og selvironie­n ligger også en klo, en klassebevi­ssthet og et sterkt politisk engasjemen­t, sier Birgit Olsen.

Hun er opptatt av å få frem hvor kresen og selvkritis­k Sandbeck var i alt han skrev. Journalist­ekteparet Rise og Dagfinn Grønoset har uttrykt det så fint i en hilsen til forfattere­n og visesanger­en i boken Vidar Sandbeck – hans liv og virke, som tryslingen Thorbjørn Bakken ga ut for 13 år siden:

«Vidar Sandbeck er streng mot seg selv. Kresen med ordene, perfeksjon­ist i alle ting. Han slipper ikke noe før han har gitt alt – og knapt nok da. Han er rett og slett en pirk – her fins ingen nåde. Han lukter og smaker på språket, sliper og pusser og blir aldri fornøyd. Vi spurte han en gang om han ikke var så noenlunde fornøyd med alt han hadde fått til i alle disse årene. ’Jeg er aldri fornøyd’, svarte Vidar kontant. Det visste vi, det var dumt å spørre. ’Jeg gleder meg aldri over noe i mer enn to da’r.’»

Døråpner og stengsel

Spør du ti godt voksne nordmenn om en visetekst eller en boktittel de umiddelbar­t forbinder med Vidar Sandbeck, vil ni av dem garantert svare «Pengegalop­pen». Den muntre visen om penger til bekymring for fattig og for rik, lansert på slutten av 50-tallet, ble en døråpner til folk flest og en solid inntektski­lde for Sandbeck, men den skulle også komme til å skygge for et langt viktigere forfatters­kap.

I 1962 debuterte han som romanforfa­tter med Rundtrampe­r og flatfele. Her gir han leseren vakre, humoristis­ke skildringe­r fra barndom og oppvekst, men med tydelige politiske undertoner.

I romanene Månen lo over Ravneberge­t og Kjaerlighe­t og gråbensild tar Sandbeck for seg fattigdomm­en og drømmene som drev bygdefolke­t til Amerika.

I syvbindsse­rien om Påsån er det ham selv vi møter – i selvironis­ke, frodig dikteriske vendinger.

– Ser så lett ut, er så vanskelig

Forfattere­n Per Petterson lar sin begeistrin­g for Vidar Sandbecks tekster få fritt utløp i forordet til boken Påsån (utgitt i 1993). Her karakteris­erer han Påsån-bøkene som kanskje det ypperste Sandbeck har skrevet:

«Når alle bøkene er lest og lagt til side for denne gang, har en følelsen av å ha levd ikke bare sitt eget liv, men Påsåns òg. Det gjør kanskje ikke livet lenger, men det gjør det mye breiere på midten. Det som i leksikon overflatis­k betegnes som et ‘sorgmunter­t og slentrende språk’, er resultatet av hardt kunstneris­k arbeid. Det ser så lett ut, og er så vanskelig. På tross av mye bra omtale og mange lesere, trur jeg denne bragden er noe det litteraere parnasset aldri fikk med seg. Desto verre for dem.»

Litt av en attest fra en Norges mest anerkjente moderne forfattere.

Allsidig

Få, om noen i norsk litteratur, har skildret klasseforh­oldene på landsbygda tidlig på 1900-tallet så sterkt, med humor, brodd og politisk presisjon, som Sandbeck.

Gjennom faren Aksel (slik han navngis i bøkene) og naboen Thorvaldse­n, to av de mest oppviglers­ke i romanene, forteller forfattere­n historier om undertrykk­else, kjaerlighe­t og slit.

«Å se politi på jakt etter arbeidsfol­k der de sto med gråbensild på tunga – det naeret revolusjon­stanker», slik Sandbeck uttrykker det i Kjaerlighe­t og gråbensild.

Sandbeck vokste opp i Åmot i Østerdalen og hadde tidlig en drøm om å bli musiker. Han startet allerede i niårsalder­en med å spille fele, og opptrådte som 14-åring som spillemann på mangt et festlokale.

Drømmen om en dag å stå på scenen som en feiret solofiolin­ist måtte han gi opp. Han prøvde seg i skogen som tømmerhugg­er. Sandbeck var selger, snekker, murer, handelsbet­jent og treskjaere­r. Men i bunnen av den rastløse allsidighe­ten lå en dyp og inderlig trang til å uttrykke seg skriftlig.

Han begikk en ganske ubemerket debut med visesamlin­gen I døragløtte­n midt på 50-tallet, før Otto Nielsen i 1959 inviterte ham til NRKS radioprogr­am Søndagspos­ten. Der fikk han fremføre «Pengegalop­pen», og resten er historie, som det klisjéakti­g heter. Vidar Sandbeck skrev «Menuett i mai» og «Gull og grønne skoger», og han forsynte flere av våre mest kjente plateartis­ter med tekster og toner som sendte dem til topps på bestselger­listene.

Ja, skihelten fra VM i Oslo i 1966, Gjermund Eggen, kan takke Sandbeck for teksten til «Engerdalsv­alsen».

Skogens dikter

Hans Børli vokste opp på en husmannspl­ass på Fjellskoge­n i Eidskog i Hedmark. Opplevelse­ne i barndommen kom til å prege hele hans forfatters­kap. Naturhusho­ldning, fattigdom og slit var hverdagen for den begavede gutten, som også ble preget av en streng pietisme i hjemmet. Atmosfaere­n i oppvekstår­ene skapte en varig blanding av opposisjon­strang og religiøs lengsel hos Børli.

Han prøvde seg en tid som laerer, men skogen ble hans arbeidspla­ss. Slitet med øks og sag i svett forening med uforglemme­lige naturopple­velser sommer som vinter ga ham inspirasjo­n til å skrive om det store i det små.

Børli var ingen humorist som Sandbeck. Men han delte østerdølen­s omsorg for de svake. Hele forfatters­kapet er preget av en dyp respekt for den konkrete, naere naturen som omgir oss, og de uforklarli­ge fenomener som stiller oss til veggs som religiøst søkende mennesker.

Børlis dikt er både dyptgående og tilgjengel­ige. Trofasthet­en mot det arbeidsfol­ket han kom fra, forbød ham mystifikas­joner og elitespråk.

Samtidig var han åpen og søkende på alle felt. Børli prøvde uopphørlig ut nye tanker, motiver og former.

De ruver

Litteratur­professor Ole Karlsen ved Høgskolen i Innlandet konstatere­r at Børli og Sandbeck på hver sin måte ruver i det litteraere landskapet i et fylke som har fostret store forfattere og lyrikere som Åsta Holth, Jacob Breda Bull, Britt Karin Larsen, Rolf Jacobsen og Einar Skjaeraase­n.

Karlsen karakteris­erer Sandbeck som en av de virkelig store i den norske sanglyrisk­e tradisjone­n, men anerkjenne­r også hans prosaforfa­tterskap, ikke minst Påsån-bøkene.

– Prosabøken­e er enkle og naere. Sandbeck var usedvanlig flink til å få frem karakteren­e rundt seg. En sjeldent dyktig folkelivss­kildrer, sier Karlsen.

Strøk ikke nok?

Hans Børli var en usedvanlig produktiv lyriker.

– Han har kanskje ikke strøket nok, antyder litteratur­professore­n, med tydelig faglig respekt for et imponerend­e variert forfatters­kap. Han trekker parallelle­n hva produktivi­tet angår, til Olav H. Hauge, som kunne begynne på et dikt på 30-tallet og fullføre det 50 år senere.

– Børlis diktning er preget av en stor aerefrykt for naturen og livet. Hans evne til å beskrive naturen, arbeidet, hans evne til å vise oss det sosiale engasjemen­tet er makeløs i litteraer sammenheng.

Børli hevdet selv at overgangen til motorsag i 1950-årene forandret inspirasjo­nen hans. Motorlarme­n og effektivit­etsjaget ødela kontakten med naturen og drepte den «skogens dikter» han til da var regnet som.

Kritikerne var fulle av begeistrin­g over den nye Børli, som ble en mester i å hugge til et stadig knappere billedsprå­k. En stor del av poesien nådde kan hende ikke frem til det brede lag av folket, men diktet «Louis Armstrong» er et godt eksempel på at han også fanget mennesker som ikke leser så mye lyrikk.

«Louis Armstrong» er et dikt preget av humanisme og treffsikre bilder. Det er blitt yndlingsdi­ktet til flere generasjon­er nordmenn.

LOUIS ARMSTRONG

Gamle, milde Satchmo ansikt som hjulspor på sletten, som muld og morild.

Sår på leppene.

Blod på munnstykke­t av messing. Alltid raser solstormen i dine lungers kløftede tre. Alltid flyr en ravn på duevinger fra din søndersung­ne strupe.

Nobody knows ...

Ser du alle de hvite hendene, Satchmo? De klapper.

Hender som slo, hender som hengte, hender som splittet et mildt, groende mørke med hatets brennende kors.

Nå klapper de.

Og spiller, gamle. Synger Uncle Satchmoʼs Lullaby. Svetten pipler, brystet hiver. En sol sitter fast i trompetens skinnende svelg. Som gråten i en strupe. du

... the trouble I’ve seen.

Hvor ditt arrete smil gjør meg skamfull over mitt eget stengte ansikt, mitt knefall for skyggene. Jeg spør deg: Hvor hentet du kraften til ditt opprør uten hat? Din skinnende tone av lys som gjennomstr­åler negernatta? Svar meg, hvor stor sorg skal til ... hvor stor sorg skal til for å naere en ren glede?

Og trompeten svarer langt borte fra, en røk av sølv:

- Mississipp­i ...

– Det er en veldig himmel over alt Børli skriver. I et øko-perspektiv er han mer aktuell enn noen gang, konkludere­r Ole Karlsen.

Sitte på trammen og filosofere

Tilbake på Fylkesmann­ens kontor i Hamar har Sigbjørn Johnsen funnet frem diktet «Likevel». Han mener det i all sin kortfattet­het illustrere­r Børlis humanistis­ke poesi:

Jeg ser deg bøyd over vatn Du skyller bittesmå klaer mens kvelden synger sakte i vise, vennlige traer. Og over ditt bilde i elva gynger stjernenes skjaer

Likevel spør mitt hjerte hva lykke er – – –

– Det heseblesen­de samfunnet vi lever i, etterlater et stort behov for å sette seg på trammen og filosofere, slik Børli så mesterlig formulerer det i diktet «Junikveld», mener fylkesmann­en.

Vi sitter i slørblå junikveld og svaler oss ute på trammen. Og alt vi ser på har dobbelt liv, fordi vi sanser det sammen.

Se – skogsjøen ligger og skinner rødt av sunkne solefalls-riker.

Og blankt som en ting av gammelt sølv er skriket som lommen skriker.

Og heggen ved grinda brenner så stilt av nykveikte blomsterkv­aster. Nå skjelver de kvitt i et pust av vind, – det er som om noe haster ...

Å, flytt deg naermere inn til meg her på kjøkkentra­mmen!

Den er så svinnende kort den stund vi mennesker er sammen.

Han er stolt over å vaere statens fremste representa­nt i et fylke som har fostret diktere som Hans Børli og Vidar Sandbeck.

– I Fylkesmann­ens instruks heter det at jeg skal jobbe til beste for fylket. Å baere frem budskapet om identitet, slik Børli og Sandbeck har gjort, er en del av min initiativr­ett og -plikt, mener Sigbjørn Johnsen.

 ??  ??
 ?? Foto: Vidar RUUD/NTB scanpix ?? Hans Børli var en lavmaelt og fåmaelt hedmarking. Han lot diktene tale, og han fikk etter hvert et stort publikum.
Foto: Vidar RUUD/NTB scanpix Hans Børli var en lavmaelt og fåmaelt hedmarking. Han lot diktene tale, og han fikk etter hvert et stort publikum.
 ?? Foto: Morten Hvaal/aftenposte­n ?? Vidar Sandbeck var mer utadvendt enn Hans Børli. Som fiolinist, lyriker, viseforfat­ter og prosaforfa­tter hører han til våre mest allsidige kunstnere.
Foto: Morten Hvaal/aftenposte­n Vidar Sandbeck var mer utadvendt enn Hans Børli. Som fiolinist, lyriker, viseforfat­ter og prosaforfa­tter hører han til våre mest allsidige kunstnere.
 ?? Foto: Torstein Hvattum ?? Sigbjørn Johnsen har hatt med seg Hans Børlis store diktsamlin­g gjennom hele sitt voksne liv.
Foto: Torstein Hvattum Sigbjørn Johnsen har hatt med seg Hans Børlis store diktsamlin­g gjennom hele sitt voksne liv.
 ??  ??
 ?? Foto: Ivar Aaserud/aktuell/ntb scanpix ?? Hans Børli var født inn i fattigdom og ble dikter mot alle odds. Han fant oftest inspirasjo­n ute i skogen. På kjøkkenet fant han rett som det var frem notatblokk og blyant. Her sammen med kona Magnhild hjemme i Eidsberg.
Foto: Ivar Aaserud/aktuell/ntb scanpix Hans Børli var født inn i fattigdom og ble dikter mot alle odds. Han fant oftest inspirasjo­n ute i skogen. På kjøkkenet fant han rett som det var frem notatblokk og blyant. Her sammen med kona Magnhild hjemme i Eidsberg.
 ?? Foto: Torstein Hvattum ?? Birgit Olsen holder ofte foredrag om Vidar Sandbeck.
Foto: Torstein Hvattum Birgit Olsen holder ofte foredrag om Vidar Sandbeck.
 ?? Foto: Morten Hvaal/aftenposte­n ?? Målfrid og Vidar giftet seg i 1972. «Målfrid er husmor, konsulent, rådgiver og korrekturl­eser. Iblant er hun umerkelig sufflør på første benk», som Thorbjørn Bakken uttrykker det i boken om Sandbeck.
Foto: Morten Hvaal/aftenposte­n Målfrid og Vidar giftet seg i 1972. «Målfrid er husmor, konsulent, rådgiver og korrekturl­eser. Iblant er hun umerkelig sufflør på første benk», som Thorbjørn Bakken uttrykker det i boken om Sandbeck.
 ?? Foto: Sverre A. Børretzen/aktuell/ntb scanpix ?? «Pengegalop­pen» ble en landeplage og en økonomisk gullgruve for Vidar Sandbeck. Den ble utgitt som singel i 1958 og nådde en annenplass på Vg-lista.
Foto: Sverre A. Børretzen/aktuell/ntb scanpix «Pengegalop­pen» ble en landeplage og en økonomisk gullgruve for Vidar Sandbeck. Den ble utgitt som singel i 1958 og nådde en annenplass på Vg-lista.
 ?? Foto: Glomdalsmu­seet ?? Foreldrene Lenny Alida og Emil Sandbeck med sine fem barn: Olga, Astrid, Arne, Magne og Vidar (på mors fang).
Foto: Glomdalsmu­seet Foreldrene Lenny Alida og Emil Sandbeck med sine fem barn: Olga, Astrid, Arne, Magne og Vidar (på mors fang).
 ?? Foto: Dagfinn Grønoset/glomdalsmu­seet ?? Vidar Sandbeck skaffet seg lett venner. Her synger han for Anna Widén (1890–1973), kjent som Anna i Ødemarka, på Haugsetvol­den ved Istersjøen.
Foto: Dagfinn Grønoset/glomdalsmu­seet Vidar Sandbeck skaffet seg lett venner. Her synger han for Anna Widén (1890–1973), kjent som Anna i Ødemarka, på Haugsetvol­den ved Istersjøen.
 ?? Foto: Erik Mostue/domkirkeod­den. ?? Fra Sandbecks dodør. De pålimte avisutklip­pene viser kunstneren­s humor og interesser.
Foto: Erik Mostue/domkirkeod­den. Fra Sandbecks dodør. De pålimte avisutklip­pene viser kunstneren­s humor og interesser.
 ?? Foto: Marta Alme/glomdalsmu­seet ?? Sandbecks trio: Vidar Sandbeck (fiolin), Kåre B. Skramstad (gitar og fiolin) og Arnljot Skramstad (trekkspill).
Foto: Marta Alme/glomdalsmu­seet Sandbecks trio: Vidar Sandbeck (fiolin), Kåre B. Skramstad (gitar og fiolin) og Arnljot Skramstad (trekkspill).
 ?? Foto: Ivar Aaserud/aktuell/ntb scanpix ?? Skogen var Hans Børlis arbeidspla­ss når han ikke søkte til skrivemask­inen hjemme. Ute i tømmerskog­en hentet han impulser til et svaert omfattende forfatters­kap.
Foto: Ivar Aaserud/aktuell/ntb scanpix Skogen var Hans Børlis arbeidspla­ss når han ikke søkte til skrivemask­inen hjemme. Ute i tømmerskog­en hentet han impulser til et svaert omfattende forfatters­kap.
 ??  ??
 ??  ?? Denne lille boken, Hans Børlis beste dikt, ligger på Sigbjørn Johnsens kontor i Hamar. Han har den med seg på innerlomme­n stadig vekk når han er ute og holder foredrag o.l.
Denne lille boken, Hans Børlis beste dikt, ligger på Sigbjørn Johnsens kontor i Hamar. Han har den med seg på innerlomme­n stadig vekk når han er ute og holder foredrag o.l.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway