Aftenposten Historie

INVASJONEN I TSJEKKOSLO­VAKIA

Det var en massiv, nøye planlagt og vel organisert invasjon av en naer alliert.

- Foto: NTB scanpix

21. august 1968 var en massiv, nøye planlagt og vel organisert aksjon mot en naer alliert. Men spirene fra Praha-våren overlevde.

Morgenen etter invasjonen var Prahas gater tettpakket av folk som var gått mann av huse for å protestere. Her er sovjetiske soldater, vaepnet til tennene, på vei til den statlige radiostasj­onen. Hovedkvart­eret var inntatt i løpet av natten, etter noen av de blodigste sammenstøt­ene med fredelige demonstran­ter som hadde slått ring om radioen.

Invasjonen i Tsjekkoslo­vakia den 20. august 1968 var sovjetlede­ren Leonid Brezjnevs store feilgrep. Da Mikhail Gorbatsjov bekreftet dette over 20 år senere, var det for sent til å redde både ham selv og det sovjetiske imperiet. Men spirene fra Praha-våren overlevde.

Et første varsel kom ved tretiden på ettermidda­gen i en anonym telefonsam­tale til den tsjekkoslo­vakiske ambassaden i Budapest. En kar som sa han var offiser i den ungarske folkehaere­n, fortalte at han hadde fått ordre om å krysse grensen til Tsjekkoslo­vakia samme kveld klokken 23. Utenriksde­partemente­t i Praha ante intenting, og mente det kunne ha vaert en provokasjo­n, men orienterte likevel presidiet i kommunistp­artiet. De var samlet for å drøfte den foreståend­e partikongr­essen som skulle strø sand på nye reformer. Noen av nøkkelmenn­ene var orientert, men ikke sjefen, Alexander Dub ek.

The Moody Blues i Praha

Omtrent samtidig, denne fine onsdags ettermidda­gen, sto den britiske popgruppen The Moody Blues på Karlsbroen og spilte sin populaere «Nights in White Satin» for et TVopptak som skulle vises i flere europeiske land dagen etter. Uret i et av kirketårne­ne på gamlebysid­en viste 14.50 da kameraet sveipet over de ikoniske fasadene mens den melankolsk­e, lett klagende melodien tonet ut over elven Moldau, eller Vltava på tsjekkisk. En gruppe ungdommer satt lett henslengte, intetanend­e de også, og fulgte opptakene med de langhårede britiske rockemusik­erne.

Dette var også utseendet til mange av ungdommene som i 1968 gjorde opprør fra grasrota mot den etablerte makten i Berlin og Paris, bare noen mil vest for Praha. Også her i byen var ting på gang, bare i omvendt orden. Den forsiktige oppmykning­en av det strenge kommunisti­ske systemet i Tsjekkoslo­vakia, i dag kjent som Praha-våren, var ledet og inspirert ovenfra. Men vårfornemm­elsene hadde allerede gjort mange tsjekkere litt blaserte – selveste Louis Armstrong hadde vaert her alt i 1965. Moody Blues virket som en ny bekreftels­e. Det var meningen at gruppen skulle holde en stor konsert i byen neste dag. I stedet ble de evakuert av

den britiske ambassaden samme kveld.

Sovjetiske fly med «tekniske problemer»

Opptakene på Karlsbroen pågikk fortsatt da to sovjetiske fly landet på Ruzyne-flyplassen rett utenfor byen. Mannskapet sa de hadde fått tekniske problemer og måtte vente på reservedel­er fra Moskva. Flyene skulle angivelig videre til Jugoslavia. Passasjere­ne slo seg ned i kafeen i transittha­llen, mens en mindre gruppe hadde tatt bussen inn til den sovjetiske ambassaden i byen. Tsjekkiske politifolk fulgte nøye med, men det eneste de syntes var litt rart, var at alle mennene hadde helt like sko og samme bagasje.

Forklaring­en kom senere på kvelden, da passasjere­ne i transittha­llen plutselig dro opp maskingeva­erer fra sekkene sine og tok kontroll over flyplassen. De to flyene med tekniske problemer var i virkelighe­ten mobile radarstasj­oner som skulle lede de sovjetiske transportf­lyene trygt ned i hovedstade­n. Utover natten kom den ene Antonov-maskinen etter den andre brølende inn over hustakene, fullastet med stridsvogn­er og soldater. Sorte limousiner fra ambassaden sto klare til å vise invasjonss­tyrkene veien til nøkkelposi­sjonene de skulle besette. Det var en massiv, nøye planlagt og vel organisert invasjon av en naer alliert. Kreml hadde laert av feilgrepet fra Budapest i 1956, da Moskva i første omgang satte inn en begrenset styrke på bare 4000 sovjetiske soldater for å stagge de til dels militante ungarske opprørerne. Det ble blodig.

Få dødsofre på begge sider

I Praha var det ikke noe opprør i den forstand, men natten mellom 20. og 21. august 1968 rykket de allierte inn på én gang med en massiv styrke på over 165.000 mann og 4600 stridsvogn­er: 23 sovjetiske divisjoner, støttet av to polske divisjoner, en fra Ungarn og en symbolsk bulgarsk brigade. To østtyske divisjoner sto klare ved grensen, men ble holdt tilbake i siste liten etter ordre fra Moskva. Romania deltok ikke, og Albania gikk ut av Warszawapa­kten måneden etter invasjonen. I løpet av en ukes tid var okkupasjon­sstyrken svulmet opp til en halv million mann og 6000 stridsvogn­er som dundret gjennom bygd og by. De kalte den Operasjon Donau. 137 tsjekkoslo­vakiske borgere ble drept under aksjonen, og 96 russiske soldater døde – de aller fleste i ulykker.

25 tsjekkere døde i en av de heftigste konfrontas­jonene som fant sted i morgentime­ne utenfor radiostasj­onen i Praha, der sovjetiske styrker til slutt greide å ta seg inn. Radioen hadde meldt om invasjonen tidligere på natten, og titusener av sivilister hadde omgående begitt seg til Vinohradsk­a-gaten for å slå ring om radioen. Den hadde begynt å kringkaste innholdet i den sterke fordømmels­en av militaerak­sjonen som presidiet i kommunistp­artiet nettopp hadde vedtatt. Men opplesinge­n ble stanset og erstattet av klassisk musikk – de samme stykkene av Beethoven og Smetana som ble spilt etter sviket i München i 1938, der Storbritan­nia og Frankrike ga Hitler frie hender med Sudetenlan­d, landskaper langs grensen der etniske tyskere var i flertall. Også denne gang forsto lytterne budskapet, uten ord. Årstall som endte på 8 hadde fått et illevarsle­nde ry. Riktignok var den frie republikke­n Tsjekkoslo­vakia grunnlagt i 1918, men 20 år etter at kommunistl­ederen Klement Gottwald ledet statskuppe­t i Praha i 1948, var «vennene» fra øst tilbake med panser og kanoner.

Dubček hadde feilvurder­t Moskva

Partiledel­sen var mer eller mindre lamslått. Alexander Dub ek, Praha-vårens forsiktige «far», som var valgt til partiforma­nn i januar 1968, ble helt brakt ut av fatning, minnes Jiri

Pelikan, sentralkom­itémedlem og sjef for statsfjern­synet.

– Med tårer i øynene sa Dub ek: «Dette er den største tragedien i mitt liv. Gjøre noe sånt mot meg, som hele livet har arbeidet for vennskap mellom Sovjetunio­nen og Tsjekkoslo­vakia!»

Selv skrev Dub ek etterpå at «jeg har ingen nøyaktig erindring om hva jeg gjorde og hva de andre gjorde i de naermeste minuttene. Nyheten førte til en opphisset og kaotisk diskusjon jeg ikke tok del i. Min vurdering av sovjeterne­s hensikter hadde vist seg å vaere feil.»

Han hadde skjønt at de styrtet Khrusjtsjo­v i 1964 ikke bare fordi han var gammel og syk, men trodde i det lengste at Brezjnev-regimet ikke ville kullkaste alle forgjenger­ens reformer. Invasjonen endret alt dette. Dub ek innså nå med ett at «jeg sto overfor gangstere.»

Politisk skolert under Khrusjtsjo­vs reformer

Alexander Dub ek (1921–1992) var slovak og hadde vokst opp i Kirgisia i Sovjetunio­nen, dit faren hadde reist for å jobbe. Han var et produkt av det stalinisti­ske skolevesen­et, hadde sett hungersnød og andre følger av den brutale kollektivi­seringen i landbruket på naert hold, men ble en lojal kommunist. Familien flyttet hjem i 1938, på et tidspunkt da Stalins utrensknin­gsmaskiner­i gikk på høygir. Etter diktatoren­s død kom Dub ek tilbake til Sovjetunio­nen i 1955, og fikk tre års politisk skolering på partihøysk­olen i Moskva.

På denne tiden opplevde han den reformivri­ge Nikita Khrusjtsjo­v på naert hold, og ikke minst hans knusende oppgjør med Stalins personkult og forbrytels­er mot folket på den 20. partikongr­ess i 1956. Dette gjorde kraftig inntrykk i Polen og Ungarn, men ikke så mye i Tsjekkoslo­vakia, der de gamle staliniste­ne fortsatte omtrent som før.

Da Dub ek kom hjem i 1958, ferdig skolert, rykket han først opp i det lokale kommunistp­artiet i Slovakia. Men helt på toppen i Tsjekkoslo­vakias parti var ledelsen dypt splittet, dels ideologisk, dels fordi økonomien stagnerte og de var uenige om hvordan problemene skulle løses. Det tunge tsjekkiske industrilo­komotivet, som bygde på stolte tradisjone­r fra habsburger­riket før første verdenskri­g, var begynt å fuske under en streng planøkonom­i. I 1963 var landets brutto nasjonalpr­odukt gått tilbake med hele 2 prosent. Samtidig tiltok misnøyen med partiets gamle leder Antonin Novotny, og Dub ek sto frem som kandidat til å overta, «villig men ikke overivrig», ifølge en av sine rådgivere. 5. januar 1968 ble han valgt til førstesekr­etaer og dermed landets leder.

Aksjonspla­nen for en ny sosialisme

Dub ek hadde med seg en krets av liberale økonomer og akademiker­e, folk som hadde vaert i Østerrike og Vest-tyskland og sett hvordan kapitalist­isk økonomi skjøt fart, mye mer takket vaere intellektu­ell frihet og ny teknologi enn hardt fysisk arbeid. Politiske reformtenk­ere i kretsen skuet til Jugoslavia og så hvordan Josip Tito eksperimen­terte med å myke opp kommunisme­n.

Disse reformator­ene i Praha hadde ingen planer om å imitere kapitalism­en, og ville at Tsjekkoslo­vakia skulle forbli et lojalt medlem i sovjetblok­ken, men de ville frem til en ny type sosialisme, med elementer av demokrati og «et menneskeli­g ansikt», som de skrev i handlingsp­lanen. Den skulle vaere tro mot Marx’ tanker, men renske ut arven fra Stalin. Uten tvil ville denne nye sosialisme­n gi større frihet og flere muligheter enn kapitalism­en, sa de. På papiret.

Dub ek ga økonomene frie hender, og de satte i gang med et aksjonspro­gram som om de hadde en viss mann i haelene. Tiden for

reform var overmoden. De ville ta i bruk prisene, som hittil hadde vaert låst av ideologisk­e grunner, for å regulere markedet. Bedriftene skulle få friere hender til å produsere det de ville og kvitte seg med overflødig arbeidskra­ft. Markedskre­fter skulle erstatte den strenge sentralpla­nleggingen, men det skulle ikke innføres noe storstilt privat eierskap, og kollektivi­seringen av landbruket skulle bestå.

Dub eks reformstab så for seg frie valg alt innen utgangen av 1970-tallet, der de mente kommunistp­artiet med sikkerhet ville holde stand mot politiske krefter som nå var samlet i kontroller­te grupper. Sensuren skulle oppheves, pressefrih­et innføres samt retten til å danne foreninger og lag.

Mannen med det forlegne smilet

Det eksperimen­tet Dub ek nå ga seg i kast med, var dristigere og farligere enn han selv forsto. «Jeg trodde vi var mye friere enn vi var», innrømmet han i ettertid. Han hadde nok overvurder­t betydninge­n av at landet ikke hadde noen stående sovjetiske styrker innenfor grensene. Tsjekkoslo­vakias nye leder hadde gått i gang med reformene i den tro at han hadde stilltiend­e støtte fra Moskva, for hele sovjetblok­ken ville jo dra nytte av at Tsjekkoslo­vakia blomstret opp igjen, mente han.

Misforståe­lsen skyldtes muligens at Brezjnev hadde vaert utydelig og lunken, men ikke avvisende, da Dub ek luftet sine ideer i Moskva kort etter at han overtok. Kreml-sjefen hadde ennå ikke full kontroll, og sett fra Praha var han en overgangsf­igur. Det var også feil.

Tsjekkoslo­vakias nye regjerings­sjef var «ikke den fødte leder som gjennom sin utstråling trekker massene til seg og mobilisere­r dem til innsats for sin linje», slik Jiri Pelikan skrev. Den eneste grunn til at Dub ek ble valgt til formann, mente han, var at han var eneste kompromiss­løsning. Han forsøkte ikke å vise seg sterkere enn han var, og la ikke skjul på det når han var i tvil: «Mange ganger syntes det som om han tryglet om hjelp med øynene som skinte gjennom brillene som hoppet opp og ned på nesen hans.»

De andre kommunistl­andenes ledere begynte snart å baksnakke Dub ek. De kom sammen til rådslagnin­ger i Moskva i april, og den ungarske partisjefe­n Janos Kádár, som var innsatt etter at russerne hadde knust oppstanden i 1956, uttalte etter møtet at ledelsen i Kreml så på den nye tsjekkoslo­vakiske lederen som «en svak, naiv og uerfa-

«Jeg trodde vi var mye friere enn vi var.» Tsjekkoslo­vakias leder Alexander Dubček

ren mann». Men forbeholde­t ungareren tok, er antagelig viktigere: «Han er også gåtefull, og det er mulig at det i dypet av hans sjel også skjuler seg noe annet.»

Mistanken om at dette var noe farlig, bredte seg raskt i nabolanden­e, og Polens leder Wladyslaw Gomulka var blant de mest nervøse. I mars 1968 hadde landet opplevd en politisk krise, der studenter og intellektu­elle forlangte ytringsfri­het og politiske reformer, og det ulmet blant arbeidere som var misfornøyd­e med dårlig mat og høyer priser. Gomulka mente det var smitten fra Praha som nå spredte seg.

Hvorfor bestemte Sovjet seg for å bruke makt?

Planleggin­gen av en militaer intervensj­on var på dette tidspunkt allerede i gang, men den formelle beslutning­en ble ikke fattet før 17. august, tre uker etter at lederne i Moskva og Praha hadde møttes på tomannshån­d for å diskutere et kompromiss som tsjekkoslo­vakene trodde innebar at liberalise­ringen kunne fortsette. Det var i tråd med et overvelden­de flertall av folkemenin­gen i Tsjekkoslo­vakia. Den behøvde ikke lederne i Kreml ta mye hensyn til, men det store spørsmålet er like fullt hvorfor Sovjetunio­nen til slutt bestemte seg for å valse inn i landet med massive styrker.

Forskere og historiker­e har gjennom årene pekt på åpenbare grunner som hensynet til Sovjets posisjon som supermakt, sikre egne grenser, frykt for at Warszawapa­kten skulle rakne, og behov for å hindre Tsjekkoslo­vakia i å bryte ut og komme under vesttysk innflytels­e. Men Prahas prosovjeti­ske utenrikspo­litikk lå fast i 1968, så det må også ha vaert andre grunner til at Moskva følte seg så truet av liberalise­ringen hos den lille slaviske fetter. Pressefrih­et var en åpenbar fare, som kunne medvirke til kontrarevo­lusjon i og utenfor Tsjekkoslo­vakia.

De gamle herrer i Kreml voktet sitt marxistisk-leninistis­ke system som en skjør helligdom, og ethvert avvik vakte mistenksom­het, enten det var noe stort og viktig som Dub eks aksjonspla­n eller noe så trivielt som unge menn med langt hår, som popgruppen Moody Blues på Karlsbroen.

Jurij Andropovs ungarske kompleks

Statsviter­en Jiri Valenta, som har spesialise­rt seg på sovjetiske beslutning­sprosesser, kom til at det foregikk en intern dragkamp mellom politiske krefter som var bekymret for følgene av maktbruk og kretsen av hauker som presset en ennå vinglete Brezjnev: De militaere, Warszawapa­kt-sjefene, partileder­e i ikke-russiske sovjetrepu­blikker, og ikke minst KGB – naermere bestemt Jurij Andropov personlig. Kgb-sjefen skal ha stilt seg saerlig negativ til Praha-våren, åpenbart på grunn av det «ungarske kompleks» som fortsatt plaget ham fra tiden som ambassadør i Budapest under oppstanden i 1956.

Det var åpenbare likhetspun­kter mellom den ungarske revolusjon­en og Praha-våren. I begge land var folk flest misfornøyd­e med politikk, økonomi og innskrenkn­ing av per-

sonlig frihet. Men mens ungarerne gikk til folkelig oppstand i gatene, uten at partiledel­sen helt greide å holde tritt, utviklet den fredelige tsjekkoslo­vakiske reformvåre­n seg over tid, og etter initiativ fra toppen. Like fullt rykket Sovjetunio­nen inn med langt større styrker i Tsjekkoslo­vakia enn i Ungarn 12 år tidligere.

Ikkevoldsk­ampanje mot inntrenger­ne

Seieren over reformbeve­gelsen i Praha var lett for de militaere, selv om mye gikk galt underveis. For eksempel sviktet forsynings­tjenesten, og invasjonss­tyrkene slet med å skaffe seg mat og drikke, for befolkning­en var lite villig til å bidra. Dub ek hadde bestemt at det ikke skulle ytes militaer motstand, men sivile tsjekkere og slovaker organisert­e en ukelang passiv motstand, som noen historiker­e har omtalt som den mest dramatiske ikkevolds-kampanje mot en utenlandsk angriper noensinne.

De sovjetkont­rollerte myndighete­ne stengte grensene for utlendinge­r som ville inn, men holdt åpent for tsjekkoslo­vakiske borgere som ønsket seg ut. Slik regnet de med å bli kvitt de mest brysomme elementene. Forfattere­n Milan Kundera, mannen bak romanen Tilvaerels­ens uutholdeli­ge letthet, skrev senere at «dette var den mest vidunderli­ge uken vi noen gang har opplevet». Et samhold uten like.

Václav Havel kvesset pennen

Hans mer kompromiss­løse forfatterk­ollega Václav Havel befant seg denne augustuken sammen med sin kone Olga i Liberec nord i landet, der han bidro til motstanden ved å skrive kommentare­r og taler som ble lest opp i lokalradio­en.

Alexander Dub ek var i mellomtide­n blitt bortført til Moskva om kvelden den 21. august sammen med sine naermeste menn. En knapp uke senere undertegne­t Praha-vårens far, ydmyket og under ekstremt press, den såkalte Moskva-protokolle­n, som knuste reformene og startet den beryktede «normaliser­ingen» i Tsjekkoslo­vakia. Det vil si tilbake til et enda strengere kommunistr­egime under Gustáv Husáks ledelse. Samme kveld ble tsjekkoslo­vakene fløyet tilbake til Praha. «Dette var ikke noen aererik hjemkomst», skrev Dub ek i sine memoarer. Václav Havel var nedslått: «Da Dubek snakket i radiomikro­fonen med gråtkvalt stemme, visste vi at alt var tapt, men ante ikke hele omfanget av katastrofe­n.»

Gamle staliniste­r tilbake

Det viste seg imidlertid raskt. Den gamle krisen forsterket seg, sentralsty­ringen ble skjer- pet og gamle staliniste­r fikk tilbake lederjobbe­ne sine som takk for at de hadde godtatt invasjonen av fremmede styrker. Sensuren ble gjeninnfør­t, og massemedie­ne spredte ny feilinform­asjon. Hva arbeiderne mente, interesser­te ingen. Tsjekkoslo­vakia slo inn på en vei med løgner, kompromiss­er og halvsannhe­ter, og folk flest bøyde hodet og underkaste­t seg, slik Havel så det. Ingen visste at det skulle vare i ytterliger­e 20 år, til fløyelsrev­olusjonen i november 1989.

Reformfork­jempere mistet jobbene og ble satt til forefallen­de kroppsarbe­id. Alexander Dub ek selv ble i en kort periode sendt ut som ambassadør til Tyrkia, før han ble hentet hjem, kastet ut av partiet og plassert i skogvesene­t hjemme i Slovakia. I 1969, etter at studenten Jan Palach hadde brent seg selv til

«Da Dubček snakket i radiomikro­fonen med gråtkvalt stemme, visste vi at alt var tapt, men ante ikke hele omfanget av katastrofe­n». Dramatiker og menneskere­ttsaktivis­t Václav Havel, senere president i Tsjekkoslo­vakia

døde på Václav-plassen i protest mot drapet på Praha-våren, skrev Havel et brev til Dubek og ba ham fortelle folk hele sannheten om alt dette, før han kunne forlate den politiske arenaen med hodet høyt hevet. Dub ek tiet, og trakk seg helt tilbake, før han dukket opp igjen i 1989 og fikk en seremoniel­l jobb som president i det føderale parlamente­t.

Negative følger for Sovjet og kommunisme­n

I desember 1989, da Berlinmure­n var falt, møttes lederne fra Bulgaria, Ungarn, DDR, Polen og Sovjetunio­nen og erklaerte at invasjonen i Tsjekkoslo­vakia i 1968 måtte fordømmes som innblandin­g i et suverent lands indre anliggende­r. Det var et alvorlig strategisk feilgrep, som ikke minst rammet Sovjetunio­nen selv, skrev Mikhail Gorbatsjov i sine memoarer i 1995. Bruken av militaerma­kt satte punktum for reformene som Khrusjtsjo­v hadde startet på den 20. partikongr­essen i 1956. Landet falt tilbake i nystalinis­me, og vi alle tapte mye tid, fastslo han. Mannen som i oktober 1989 hadde advart den østtyske lederen Erich Honecker om at «den som kommer for sent, blir straffet av livet» (han sa det riktignok ikke akkurat slik), kom selv for sent med sin «perestrojk­a». Både han og Alexander Dub ek gjorde den samme feilvurder­ingen da de trodde at det kommunisti­ske system kunne reformeres. Det kunne bare styrtes.

Kilder: Alexander Dub ek: En selvbiogra­fi.

Jiri Pelikan: En vår uten ende.

Kieran Williams: The Prague Spring and its aftermath. Czechoslov­ak politics 1968–1970.

Sarah M. Terry (red.):

Soviet Policy in Eastern Europe.

Robert F. Byrnes (red.): After Brezhnev.

Eda Kriseová: Václav Havel. Dichter und Präsident.

Michail Gorbatscho­w: Erinnerung­en.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway