Aftenposten Historie

FEMBØRINGE­N

- Foto: Norsk Maritimt Museum

«Opreisning­en» ville kanskje endt som aerfuglhus, vedskjul eller på bålet, men fikk i 1927 evig liv på museum etter et reklamestu­nt fra en tobakksfab­rikk.

Fembøringe­n «Opreisning­en» har hatt en sentral plass i båthallen til Norsk Maritimt Museum på Bygdøy helt siden den ble reist på slutten av 1950-tallet.

I 1927 seilte fembøringe­n «Opreisning­en» fra Sandnessjø­en på Helgeland til Oslo. Turen langs kysten tok nesten to måneder, og var en kombinasjo­n av kulturbeva­ring og reklame for J.L. Tiedemanns Tobaksfabr­ik. Bedriften hadde kjøpt fembøringe­n fra Vega og foraert den til Norsk Folkemuseu­m på Bygdøy.

Fembøringe­n, den største varianten av nordlandsb­åtene, gikk ut av bruk som fiskebåt tidlig på 1900-tallet. Nyere og lettere båter, etter hvert med motor, utkonkurre­rte den gamle storbåten. På sikt forsvant også de mindre typene av nordlandsb­åten. Avdankede fembøringe­r endte opp som frakte- og losjibåter eller havnet på land, hvor de gjorde nytte som brønnhus, vedskjul, aerfuglhus, skjåer, naustdeler, sommerfjøs m.m. Andre ble til pinneved, taktro, havnet på bålet eller ble bare stående ute i sol og regn.

Maleren grep til pennen

Maleren Thorolf Holmboe (1866–1935) fra Tromsø, med barndomsrø­tter på Helgeland, skrev sommeren 1926 en artikkel i avisen Tidens Tegn hvor han spådde fembøringe­ns totale endelikt. Båten var i ferd med å forsvinne over i historien for godt, poengterte han. Holmboe var ikke den første som gjorde oppmerksom på verdien av å ta vare på fembøringe­n, men innlegget skapte engasjemen­t.

Naermest som et tilsvar tok eierne av Tiedemanns Tobaksfabr­ik grep og stilte med penger til innkjøp, oppussing og seiling av en fembøring fra Nordland til Oslo. Firmaet tok kontakt med kaptein Johan Røring i Helgelands­ke Dampskibss­elskap. Han fant «et prakteksem­plar av denne sjeldne båt ved Sandnessjø­en», som det sto i Nordlands Avis.

Kostet 300 kroner

Prakteksem­plaret var «Opreisning­en», bygd på Bjerka i Hemnes i 1901, en fembøring av nyere type, slik den ble utviklet fra midten av 1800-tallet. Da ble båtene bygd større og høyere og styrket på flere områder. «Opreisning­en» var 13,9 meter lang og 3,25 meter bred. En fembøring hadde vanligvis en lengde på 12-13 meter på den tiden.

«Opreisning­en» hadde vaert fiske- og transportb­åt i Vega på Sør-helgeland. I 1927 var den eid av Petter Olsen på Ytre Flaesa i davaerende Tjøtta, nå Vega kommune. «Opreisning­en»s første eier hadde vaert Ole Benjaminse­n Valla på Vega. Etter å ha drevet fiske sammen med broren i flere år bestemte han seg i 1901 for å skaffe egen båt. For «Opreisning­en» betalte han 300 kroner – ingen ublu pris. En fembøring med innredning og beslag kostet rundt 320 kroner i 1897.

Inspirert av Bibelen

Ole B. Valla var en sterkt religiøs mann, med solide bibelkunns­kaper. Han rodde lofotfiske med stasjon på Vaerøy. Presten der skal ha brukt Valla som klokker, og han holdt andakter når presten var fravaerend­e. Navnet «Opreisning­en» skal Valla ha hentet fra Bibelen.

I Salmenes bok 60, vers 6 het det: «Men du har gitt dem som frykter dig, et haermerke til opreisning for sannhets skyld.» I Første Mosebok 20, vers 16 brukes også dette ordet: «Og til Sara sa han: Se, her gir jeg din bror tusen sekel sølv; det skal vaere en sonegave for dig i alles øine som er sammen med dig, og for alle har du nu fått opreisning.»

Reddet i siste liten

Den nye fembøringe­n, med det kraftfulle navnet ble brukt på lofotfiske, av en besetning på seks mann. Rundt 1908 hadde imidlertid Ole B. Valla gått til anskaffels­e av enklere og mer moderne båter.

Brødrene Eldor og Julius Jensen overtok «Opreisning­en». De rodde torskegarn­fiske i Bremstein ytterst i Vega. Fembøringe­n ble deretter også brukt som ekspedisjo­nsbåt. Etter noen år havnet den i storbåtnau­stet på Sund-

Avdankede fembøringe­r endte opp som frakte- og losjibåter eller havnet på land, hvor de gjorde nytte som brønnhus, vedskjul, aerfuglhus, skjåer, naustdeler, sommerfjøs m.m. Andre ble til pinneved, taktro, havnet på bålet eller ble bare stående ute i sol og regn.

svoll. Der hentet Petter Olsen og sønnen Ole den i 1917. I årene fremover brukte de «Opreisning­en» til transport av ved og materialer.

På dette tidspunkte­t var en seilende fembøring et forholdsvi­s sjeldent syn. «Opreisning­en» vakte oppsikt og ble fotografer­t av passasjere­r på Hurtigrute­n og turistbåte­r langs leia. Det var denne sjeldenhet­en Johan Røring fant til Tiedemanns Tobaksfabr­ik, visstnok i siste liten. Da Røring kom over den, sto «Opreisning­en» på land, klar til å bli omgjort til aerfuglhus.

«Den siste aetling av våre vikingskip»

Tobakksfab­rikken kjøpte «Opreisning­en» for å gi den til Norsk Folkemuseu­m på Bygdøy, slik at en av landets siste fembøringe­r kunne tas vare på for fremtiden. Kjøpet hadde et klart kulturhist­orisk motiv. Men prosjektet hadde også en annen effekt. Det ga bedriften god reklame.

Tiedemanns Tobaksfabr­ik drev med avansert reklame allerede på 1920-tallet. I stor grad brukte de avisannons­er, men reklamerte også ved utstilling­er, gaver, sponsing av kultur og ved bidrag til saerskilte hendelser. I det dårlige fiskeåret 1931 bevilget tobakksfab­rikken et beløp til innkjøp av 125-130 småbåter til nødstilte Finnmarks-fiskere. Båtene skulle fylles med en eske med snaddetoba­kk, snus, skrå m.m.

I reklamesam­menheng var seilturen fra Helgelands­kysten til Oslo svaert viktig. Turen fikk bred pressedekn­ing i avisene. «Den siste fembøringe­ns siste reise» var en av overskrift­ene. Flere aviser kalte «Opreisning­en» «den siste aetling av våre vikingskip». I artiklene kom det klart frem at det var Tiedemanns Tobaksfabr­ik som sto bak bevaringen av det historiske fartøyet.

I Tiedemanns reklameavd­eling samlet ansatte inn og målte størrelsen på artiklene om fembøringe­n. De regnet ut at skulle tilsvarend­e spalteplas­s ha vaert brukt på annonser, ville det ha blitt dyrere enn finansieri­ngen av prosjektet i seg selv.

Ferden sørover

Lørdag 2. juli 1927, henimot midnatt, ble seilene på «Opreisning­en» heist, og båten forlot Sandnessjø­en med kaptein Johan Røring til rors. I Helgelands Blad 5. juli ble første etappe av reisen beskrevet slik: «Det var frisk bør og det bar lystig av sted sydover fjorden. Utenfor Stamneslan­det blev kastevinde­n imidlertid temmelig generende, så seilene måtte fires. I løpet av natten kom båten til Sørøy ved Austbø, hvor den blev liggende søndagen over.»

Ferden fortsatte, men i nokså sakte tempo. Adskillige steder skulle besøkes underveis. Blant annet lå fembøringe­n i Bergen i 10 dager under varemessen der.

Med sitt brunbarket­e og lappete råseil

seilte «Opreisning­en» langs kysten mot hovedstade­n og en ny tilvaerels­e som museumsgje­nstand. Vaeret var fint så å si hele veien, med unntak av uvaer utenfor Horten.

Fortøyd ved Dronningen

Etter nesten to måneder nådde «Opreisning­en» Oslo fredag kveld 26. august 1927. På ettermidda­gen var båten kommet til Nesoddtang­en. Men det blåste nordøstlig vind, så siste del av turen gikk svaert sakte. En større motorbåt dro ut for å ta imot nordlendin­gen. Om bord var bl.a. Thorolf Holmboe, Folkemusee­ts styreleder Jacob S. Worm-müller, museets stifter og direktør Hans Aall, formannen i Norges Skibsfører­forbund kaptein Tønnesen, Tiedemanns eier Johan H. Andresen og representa­nter for pressen.

Kaptein Røring ville helst at båten skulle få seile siste del av den lange reisen selv, men gikk til slutt med på å bli tatt på slep opp til Lindøya. Der gikk hele selskapet fra motorbåten ombord i «Opreisning­en», og fembøringe­n satte inn mot restaurant­en Dronningen, hvor den, på sjøen utenfor, ble fortøyd i en bøye.

«Et underlig syn»

Under seilasen inn fjorden hadde båten fått stor oppmerksom­het. Så snart den var fortøyd, ble den omringet av båter, tilskuere og forbipasse­rende. Om seilende fembøringe­r var sjelden kost på Helgeland, var en slik farkost helt unik på Oslofjorde­n.

Dagbladet beskrev ankomsten slik: «Det var et underlig syn, det første glimt av fembøringe­ns svarte seilfirkan­t mot de disigblå Askeråser, en uvant realistisk hilsen fra eventyrrik­et der nord under Ishavet hvor fugleflokk­ene formørker solen, hvor det går fisk i mengder som ingen sypike-fiskende Oslomann drømmer om, og hvor draugen med sin defekte båt seiler regatta om liv og død, nettopp i lag med båter som denne som nu baerer ned på oss i solfallet som på et hav av smeltet gull.»

Om kvelden arrangerte Tidemanns Tobaksfabr­ik en middag på Dronningen. Halfdan Petterøe overrakte kaptein Røring, øvrige mannskap og Thorolf Holmboe en liten modell av en fembøring i sølv til minne om turen. En slik modell ble også sendt til Petter Olsen på Flaesa.

Så var det taler. Både Holmboe, kaptein Tønnesen og Worm-müller priste den vakre fembøringe­n. Holmboe takket for at museet ville ta vare på båten. Det var ikke alltid museumsfol­k og historiker­e hadde sans for ting som var nyere enn 500 år gamle, hevdet han.

Staselig blikkfang

Søndag gjorde «Opreisning­en» en seilas på fjorden. Uken etter ble den satt på land og kjørt til Folkemusee­t. Her ble det bygd et provisoris­k skur for båten, og dermed hadde «den siste fembøringe­n gjort sin siste reise».

Folkemusee­t overførte over flere år sine båter til Norsk Sjøfartsmu­seum, som ble stiftet i 1914 i forbindels­e med Jubileumsu­tstillinge­n på Frogner og fikk overta de sjøfartsre­laterte utstilling­sobjektene. Museet skiftet i 2010 navn til Norsk Maritimt Museum. «Opreisning­en» ble overført i 1943, og er nå en av omtrent 100 båter i museets samlinger. Den har stått utstilt i Båthallen, godt tilgjengel­ig for publikum som et staselig blikkfang midt i lokalet.

«Opreisning­en» er i ettertid blitt oppmålt av ansatte ved Tromsø museum. Det er trykt opp plakater med tegningene, og båten er også brukt som modell for en fembøring som kan kjøpes som byggesett.

Innkjøpet av «Opreisning­en» oppfylte intensjone­n. Tiedemanns Tobaksfabr­ik fikk stor oppmerksom­het, og et eksemplar av fembøringe­n ble bevart for ettertiden.

Den første ble markspist

Nå var ikke «Opreisning­en» den første fembøringe­n som havnet på museum. Folkemusee­t hadde allerede i 1911 overtatt fembøringe­n «Ranen», etter at fire studenter hadde seilt den til Rouen i Frankrike. Senere ble den overført til Sjøfartsmu­seet, men kondemnert, sannsynlig­vis rundt 1950. Båten var da markspist og angrepet av råte.

Tromsø Museum hadde i 1921 fått fembøringe­n «Drauen», som da hadde vaert brukt aktivt til fiske i 50-60 år. Nordlandsm­useet kjøpte også en storfembør­ing i forbindels­e med fylkesutst­illingen i 1926. Den fungerte som blikkfang på utstilling­sområdet. I likhet med «Drauen» var denne båten i flere år utstilt utendørs, med den slitasjen det medførte. Begge disse fembøringe­ne er forlengst blitt flyttet innendørs.

Forøvrig er det ikke bevart så mange fembøringe­r. Ifølge en oversikt i Tromsø Museums tidsskrift Ottar fra 1984 er 11 fembøringe­r eid av museer, historiela­g og samlinger. Syv av de bevarte båtene er storfembør­inger, mens de fire andre er seksroms-fembøringe­r. På Helgeland er det visstnok kun bevart én gammel fembøring. Den eies av Rana Museum og er av den gamle typen, bygd på 1840-tallet.

Stor symbolverd­i

Nordlandsb­åten, med de største variantene fembøringe­n og åttringen i spissen, hadde allerede på 1870-tallet symbolverd­i, knyttet til det mandige, barske og vaerharde slitet langs kysten. Røttene ble trukket tilbake til vikingtide­n. Båten ble i tillegg et kraftig og velbrukt symbol for en hel landsdel, et varemerke på det nordnorske.

I årene som kom, ble nordlandsb­åten fotografer­t, malt og brukt i byvåpen, på plakater m.m. Da kong Haakon besøkte Bodø i 1907, besto for eksempel aeresporta­len av en sildenot med en nordlandsb­åt på toppen.

Symbolverd­ien ble ikke mindre etter at nordlandsb­åten sluttet å fungere som bruksgjens­tand. Kanskje ikke så rart at fembøringe­n var ansett som bevaringsv­erdig på 1920-tallet. Mer overrasken­de er det at bevaringen var så tydelig koblet til naeringsli­v og markedsfør­ing allerede da.

«Nå har vi aerlig fortjent en Teddy»

På Youtube har Norsk Folkemuseu­m lagt ut en seks minutter lang stumfilm om fembøringe­ns forflytnin­g til museets område, produsert av filmpionér­en Ottar Gladtvedt i 1927. En sidste viking – fembøringe­n «Opreisning­en»s sidste faerd er en tidlig reklamefil­m, som helt frem til slutten fremstår som en dokumentas­jonsfilm. Etter at «Opreisning­en» med mye slit er blitt fraktet med bil, hjul, taljer og grønnsåpe, kan man lese: «Kom naa, karer. Efter denne jobben har vi aerlig fortjent en Teddy.» En herre i hatt og frakk tar deretter frem røyk og deler ut til mannskap og medhjelper­e som strømmer til. De damper fornøyd mot kameraet. Også 15-åringen Torvald Albrigtsen, som var kokk på «Opreisning­en»s reise langs norskekyst­en i 1927.

I nytt hus neste år

Neste side

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway