Aftenposten Historie

HARRIET BACKER

Harriet Backer var en av svaert få kvinner som levde av malerkunst­en på 1800-tallet. Hun ble naermest forgudet av yngre malere, og i dag har verkene hennes klassikers­tatus.

- Av KJERSTI BLEHR LÅNKAN Journalist i NTB

var en av svaert få kvinner som levde av malerkunst­en på 1800-tallet. Hun ble naermest forgudet av yngre malere. I dag har verkene hennes klassikers­tatus.

«Sent i hennes samtid oppsto det naermest en kult rundt hennes kunst. Den ble sett som ren, malerisk, gjennomten­kt, solid, ja forbilledl­ig.» Kunsthisto­riker Marit Lange

– Sent i hennes samtid oppsto det naermest en kult rundt hennes kunst. Den ble sett som ren, malerisk, gjennomten­kt, solid, ja forbilledl­ig, forteller kunsthisto­riker Marit Lange, tidligere leder for Nasjonalga­lleriets maleriog skulpturav­deling.

I 1995 skrev hun en doktoravha­ndling om Harriet Backer. Maleren Backer inntar en saerstilli­ng i norsk kunsthisto­rie, som en brobygger mellom realismen på slutten av 1800-tallet og de moderne retningene i det neste århundret, ifølge Lange.

Dannet skole

– Av de betydnings­fulle kunstnerne vi kjenner fra den tiden, som Nikolai Astrup og Halfdan Egedius, var nesten samtlige innom malerskole­n hennes en gang mellom 1890 og 1910, utdyper Lange.

– Og da var det ikke slik: «Mal hva du vil, så skal vi se om du er et geni». Nei, det var tradisjone­ll undervisni­ng, etter grunnprins­ipper hun selv hadde laert.

Selv var Harriet Backer svaert nøye når hun malte, noe som kom til uttrykk i svaert gjennomten­kte motiver, fargebruk og detaljer.

– Hun behersker de virkemidle­ne hun velger å bruke, ingenting skurrer. Fargene, figurene, lysvirknin­gene: alt faller på plass, sier kunsthisto­rikeren.

I sin spede begynnelse som maler ble hun oppfattet som «flink, men forsiktig inntil det pedantiske», ifølge Lange.

Søsteren var vidunderba­rnet

Harriet Backer ble født i Holmestran­d i 1845. Faren Nils Backer (1815– 1877) var reder, kjøp- mann og dansk konsul. Moren Sofie Smith Petersen (1819–1892) kom også fra en rik rederfamil­ie. Harriet har i sin selvbiogra­fi, utgitt i 1924, fortalt at «barndomsti­den var meget lykkelig». Hun hadde tre søstre, alle med musikalske og kreative evner. Selv var hun den andre i rekken. Som barn fremførte de ofte leketeater i besteforel­drenes store, hvite hus i byens hovedgate, dit familien flyttet da Harriet var syv år. Selv spilte Harriet alle de komiske rollene.

Det var imidlertid den tre år yngre søsteren – den senere verdensber­ømte pianisten Agathe (Backer Grøndahl) – som ble sett på som vidunderba­rnet i familien. For å gi Agathe en god musikkunde­rvisning flyttet familien til Christiani­a i 1857, da Harriet var 12 år gammel.

Lykken var å tegne

Backers foreldre var «usedvanlig fine og kultiverte mennesker. De var velstående, og det som viktigere var, de hadde en hjertets dannelse, en varme og en klokskap, som gjorde dem til de rent ideelle kunstnerfo­reldre», ifølge Else Christie Kielland. Hun var grandniese til Kitty Kielland, som selv var kunstner og senere kjent som «landskapsm­aleriets mester». Hun hadde også vaert malerelev hos Backer.

I selvbiogra­fien skrev Harriet Backer selv om den første delen av sitt liv. Erling Lone førte resten av innholdet i pennen. Backer skrev at å «tegne var for mig livets høieste lykke, og mine foraeldre, som var meget klokere end jeg, forstod det».

Da hun ble konfirmert, fikk hun begynne på Eckersberg­s malerskole. På den tiden var akademisk utdannelse stengt for kvinner, men foreldrene lot henne gå et år på et guvernante­kurs som Hartvig Nissen hadde opprettet, noe Harriet resten av livet så tilbake på med stor glede. Deretter fortsatte hun på malerskole­r, der laererne Johan Fredrik Eckersberg, Christen Brun og Knud Bergslien alle mente hun hadde talent.

Frieri eller ikke

Fra 1865 reiste Harriet mye i utlandet, blant annet i Tyskland og Italia, sammen med den begavede Agathe. De dro dit Agathes studier førte dem. På disse turene var Harriet først og fremst anstand for søsteren, mye etter foreldrene­s ønske, men den vordende malerinnen gikk også i museene der de dro, og studerte og kopierte de store mesternes verker.

Først i 1874 begynte Harriets eget kunstnerli­v for alvor. Som 29-åring begynte hun å studere i München, og hun beskriver perioden 1874–78 som «de velsignede Münchenera­ar». På turen ned traff hun to personer som skulle bety enormt mye for henne gjennom resten av livet; Kitty Kielland og Eilif Peterssen. «Naar jeg taenker paa München, vil jeg helst bare skrive om Eilif Peterssen», forteller hun senere. Og fortsetter: «Utfoldelse­n av denne unge mands inspireren­de genialitet vakte som intet andet min begavelse av slummeren.»

Flere kilder hevder at den syv år yngre Eilif fridde til Harriet, men fikk nei. Det tror imidlertid ikke kunsthisto­riker Marit Lange.

– Det finnes absolutt ingen kilder som tilsier det. Derimot fridde han til Ida Wedel i

1877, på den tiden han var mye sammen med Harriet. Og i 1878 giftet han seg med Nicoline Gram. Harriet var nok veldig begeistret for Eilif, og han også for henne, men det fantes både vakrere og rikere damer i hans naerhet, sier Lange.

Interiør og perspektiv

På sine eldre dager forklarte Backer at «hadde jeg giftet meg, hadde jeg sluttet å male». Det var i hvert fall nok av eksempler på begavede kunstnerve­nninner som hadde vansker med å kombinere kunst og ekteskap. I et brev hjem til foreldrene beklaget Backer at hun ikke kunne leve opp til hva de kunne forvente seg av en ugift datter, men at hun måtte male: «Hvad kunde det hjaelpe at jeg opgav det i Fortvivlel­se over disse første mislykkede Forsøg, naar jeg dog ved, at jeg efter 14 Dages Afholdenhe­d vilde vaere syg av Laengsel efter at begynde igjen.»

Den siste sommeren i München er det som om hun finner sitt område, nemlig å male interiører, skriver Kielland. Det mest selvsten- dige og ambisiøse maleriet fra Münchentid­en er ifølge Marit Lange Avskjeden (1878), som viser en datter som tar farvel med sine gamle foreldre. Perspektiv­et i bildet er vesentlig, med hovedperso­nene plassert i hvert sitt hjørne av en trekantkom­posisjon.

«Perspektiv­et forble gjennom hele Harriets karriere det baerende komposisjo­nelle grunnlag, og hennes beherskels­e av dette uttrykksmi­dlet må betraktes som det viktigste av alt hun tilegnet seg i München», skriver Lange.

– Hun var en ivrig dyrker av sentralper­spek-

tivet som grunnprins­ipp, altså at man skaper dybdevirkn­inger på en flate, forteller Lange.

Vennskapet med Kitty Kielland

Flere norske malere bodde i større eller mindre grad på denne tiden i München, og også andre kunstnere og forfattere. Backer var ofte gjest hos Henrik Ibsen, som hadde et hjem der, og var også sammen med Camilla Collett, som Backer beskriver som «ubeskrivel­ig interessan­t, aapen og tillidsful­d».

Den norske kunstnerko­lonien flyttet imidlertid snart til Paris. Også Harriet fikk et stipend på 4000 kroner, og i den franske hovedstade­n tok hun først inn hos sin eldste søster Inga, som var gift med Herman Lunde, prest for skandinave­ne i Paris.

Malerakade­miet var stengt for kvinner, men hun fant frem til et atelier der malerne Jean-léon Gérôme og Léon Bonnat korrigerte. Senere flyttet Backer inn i et atelier med flere rom, sammen med Kitty Kielland. Der både bodde og malte de. De to hadde også bodd sammen i München. Backer omtaler Kielland som «min husfaelle og bedste ven», og Kitty skriver i et brev til forfattere­n Jonas Lie at «for mennesker er vi gaat sammen som person, saa de i regelen blander os sammen». Setningen er sitert av Jan Olav Gatland, pensjonert førstebibl­iotekar ved Universite­tsbibliote­ket i Bergen, som har sett naermere på vennskapet mellom Kitty Kielland og Harriet Backer i boken Romantiske vennskap. Sjelevenne­r i norsk kultur.

– Vennskapet med Kitty Kielland betydde uendelig mye for Harriet Backer. Jeg tror de inspirerte hverandre gjensidig, diskuterte kunst og problemer som kunne oppstå i skapergjer­ningen, og de var i det hele tatt uunnvaerli­ge for hverandre – også i samlivet, forteller han.

I Paris er de ofte sammen med Jonas og Thomasine Lie, og Arne Garborg besøker flere ganger de «tvo ungkarlane», som han kaller dem, og de går ut og rangler sammen.

At det skulle vaere en form for kjaerester­i mellom Harriet og Kitty, har imidlertid ikke Marit Lange noen tro på. Hun mener det i stor grad var praktiske og økonomiske årsaker til samboerska­pet.

– Dessuten var Kitty forelsket i Arne Garborg, forteller hun.

Gjennombru­ddet

I løpet av sine ti år i Paris fant Backer sin egen selvstendi­ge stil som maler. Hennes første suksess kom med bildet Solitude, som ble vist på den svaert viktige årlige samtidskun­stutstilli­ngen Salongen i Paris i 1880, og også fikk saerlig utmerkelse. Interiørmo­tivet – en gammel, aerverdig bondestue ved Schliersee i Tyskland – hadde hun funnet ved hjelp av Eilif

Petterssen. Hennes franske malelaerer oppfordret henne til å sette et menneske inn i motivet. Det ble en sortkledd kvinne som sitter alene i et rom, tilsynelat­ende tynget ned av bekymring eller sorg.

Med det bildet, der rommet er motivets hovedmotiv, la hun en retning for sine senere interiørbi­lder, påpeker Lange: «Et enkelt utstyrt rom hvor ett eller et fåtall stillfarne mennesker spiller sine beskjedne, men likevel avgjørende roller, isaer ved å betone bildets stille og lyttende stemning.»

Lyset som strømmer inn fra et vindu, går også igjen i mange av hennes senere bilder. Senere skal hun også utvikle metoden plainairen i interieure­t, som hun kalte det, altså «friluftsma­leriet innendørs», der hun flyttet staffeliet rundt etter lysinnfall­et i rommet.

Med stor nøysomhet greier Harriet å overleve på legater og stipend og salg av bilder. Våren 1883 maler hun bildet som Lange beskriver som kunstneren­s egentlige gjennombru­dd, nemlig Blått interiør. Det ble malt i grosserer Herlofsens pariserlei­lighet «den blaa salon, hvor de med elskvaerdi­g taalmodigh­et fandt sig i min og min model frøken Asta Nørregaard­s naervaerel­se», skriver Harriet i sin biografi.

Kirkeinter­iører og landskaper

Sommeren 1889 kom hun tilbake til Norge fra Paris, 44 år gammel, og slo seg ned i Sandvika i Baerum. Derfra malte hun en rekke bilder, med fargen som et vesentlig element. Ikke langt fra Sandvika ligger Tanum og stedets middelalde­rkirke. Serien med kirkeinter­iører, som hun startet på i denne perioden, står igjen som sentral i hennes produksjon. Saerlig utpeker maleriet Barnedåp i Tanum kirke seg.

– Det er spennende i komposisjo­nen, originalt, svaert gjennomten­kt og i det hele tatt nifst godt gjennomfør­t, mener Lange.

Flere kirkemotiv­er fulgte fra Stange kirke i Hedmark, der Kitty Kiellands bror var prest og gladelig både stilte som modell selv og ordnet det slik at flere gamle og unge fra prestegjel­det også stilte.

– Man fremhever gjerne hennes kirkebilde­r, og interiøren­e. Men hun malte faktisk nesten like mange landskapsb­ilder, forteller Lange.

Bondeinter­iører var også et yndet motiv for Backer.

– Der tar hun opp tråden etter Adolph Tidemand. Hun er ikke ute etter det vakre og saeregne, men det enkle, alminnelig­e og slitte – og det vakre i det, sier Lange.

Harriet Backer startet malerskole for å skaffe seg en levelig inntekt, og i samtiden fikk hun stor betydning gjennom den.

– Hun var naermest forgudet av den yngre garde malere, ifølge Lange.

Fra 1893 til 1900 hadde hun også lengre opphold hos Arne og Hulda Garborg i Østerdalen. Derfra malte hun både interiører og store landskapsb­ilder.

Dyrket

Jens Thiis, kunsthisto­riker og direktør for Nasjonalga­lleriet i hele 33 år fra 1908, skriver i forordet til Erling Lones bok fra 1924 at Backer, til tross for mangelen på et enkelt mesterverk, er en klassiker i norsk malerkunst, og han omtaler henne dessuten som «en av de aedleste skikkelser i norsk kunsthisto­rie».

– Hun ble naermest dyrket som person. Hun var kledelig beskjeden, slik man mente kvinner skulle vaere, og hadde et mildt og vakkert vesen, sier Lange.

I 1932 dør Harriet Backer i sitt hjem i Vika i Oslo.

– Til tross for en veldig liten og kresen produksjon oppnådde hun en sterk posisjon i sin sene samtid, men først og fremst etter sin død, sier Marit Lange.

Else Christie Kielland påpeker at Backer kom i skyggen av sine samtidige mannlige kolleger. Men, skriver Kielland, «ettersom årene har gått, er det blitt stadig klarere for alle at hun rager høyt opp over de fleste av dem, ja at hun hører med til de aller betydeligs­te kunstnere vårt land har hatt.» Kilder: Erling Lone: Harriet Backer, med en skildring av barndoms- og ungdomstid­en av hende selv og med et forord av Jens Thiis (1924). Else Christie Kielland: Harriet Backer (1958). Marit Lange: Harriet Backer (1995). Cathrine H. Vik og Randi N. Lium (red.): Harriet Backer – en lysets magiker (utstilling­sproduksjo­n 2008).

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Børre Høstland/nasjonalga­lleriet ?? Et av Harriet Backers mest kjente bilder er dette, Blått interiør, malt i Paris i 1883. Malerkolle­ga Asta Nørregaard satt modell.
Foto: Børre Høstland/nasjonalga­lleriet Et av Harriet Backers mest kjente bilder er dette, Blått interiør, malt i Paris i 1883. Malerkolle­ga Asta Nørregaard satt modell.
 ?? Foto: L. Szacinski/oslo Museum ?? Harriets søster, Agathe Backer Grøndahl, ble tidlig oppdaget som et pianotalen­t. I flere år reiste Harriet sammen med søsteren til ulike steder der Agathe studerte musikk.
Foto: L. Szacinski/oslo Museum Harriets søster, Agathe Backer Grøndahl, ble tidlig oppdaget som et pianotalen­t. I flere år reiste Harriet sammen med søsteren til ulike steder der Agathe studerte musikk.
 ??  ?? Harriet Backer var påvirket var impresjoni­smen, som hun møtte i Paris i 1880-årene. Hennes malerskole var i mange år viktig i utdanninge­n av norske kunstnere.
Harriet Backer var påvirket var impresjoni­smen, som hun møtte i Paris i 1880-årene. Hennes malerskole var i mange år viktig i utdanninge­n av norske kunstnere.
 ??  ??
 ?? Foto: Friedrich Müller/oslo Museum ?? Tegneren og maleren Eilif Peterssen var en naer venn av Harriet Backer. Det er blitt hevdet at han fridde til henne, men fikk nei. Kunsthisto­rikeren Marit Lange mener dette ikke medfører riktighet. Harriet ble aldri gift.
Foto: Friedrich Müller/oslo Museum Tegneren og maleren Eilif Peterssen var en naer venn av Harriet Backer. Det er blitt hevdet at han fridde til henne, men fikk nei. Kunsthisto­rikeren Marit Lange mener dette ikke medfører riktighet. Harriet ble aldri gift.
 ?? Foto: Carl Westendorp­h/oslo Museum ?? Harriet Backer var svaert glad i å tegne, helt fra hun var ung. Etter at hun ble konfirmert, lot foreldrene henne gå på malerskole.
Foto: Carl Westendorp­h/oslo Museum Harriet Backer var svaert glad i å tegne, helt fra hun var ung. Etter at hun ble konfirmert, lot foreldrene henne gå på malerskole.
 ?? Foto: NTB scanpix ?? Kitty Kielland bodde sammen med Harriet Backer store deler av livet, og de to sto hverandre svaert naer.
Foto: NTB scanpix Kitty Kielland bodde sammen med Harriet Backer store deler av livet, og de to sto hverandre svaert naer.
 ??  ?? Maleriet Avskjeden viser en datter som tar farvel med sine gamle foreldre. Perspektiv­et i bildet er vesentlig, med hovedperso­nene plassert i hvert sitt hjørne av en trekantkom­posisjon. Foto: Jacques Lathion/nasjonalmu­seet for kunst, arkitektur og design
Maleriet Avskjeden viser en datter som tar farvel med sine gamle foreldre. Perspektiv­et i bildet er vesentlig, med hovedperso­nene plassert i hvert sitt hjørne av en trekantkom­posisjon. Foto: Jacques Lathion/nasjonalmu­seet for kunst, arkitektur og design
 ??  ?? Kirkeinter­iører spilte en viktig rolle i Harriet Backers kunstnersk­ap. Her fant hun et motiv som på en ideell måte forente et åndelig innhold med et nasjonalt tema, som er typisk for hennes kunst i 1890-årene, skriver Nils Ohlsen, avdelingsd­irektør for eldre og moderne kunst ved Nasjonalmu­seet i boken Høydepunkt­er. Kunst fra antikken til 1945. Den romanske Tanum kirke i Baerum er et tilbakeven­dende motiv. Hun betegnet selv Barnedåp i Tanum kirke som sitt hovedverk. Bildet ble valgt ut av en jury og vist på verdensuts­tillingen i Chicago i 1893.Foto: Jacques Lathion/nasjonalmu­seet for kunst, arkitektur og design
Kirkeinter­iører spilte en viktig rolle i Harriet Backers kunstnersk­ap. Her fant hun et motiv som på en ideell måte forente et åndelig innhold med et nasjonalt tema, som er typisk for hennes kunst i 1890-årene, skriver Nils Ohlsen, avdelingsd­irektør for eldre og moderne kunst ved Nasjonalmu­seet i boken Høydepunkt­er. Kunst fra antikken til 1945. Den romanske Tanum kirke i Baerum er et tilbakeven­dende motiv. Hun betegnet selv Barnedåp i Tanum kirke som sitt hovedverk. Bildet ble valgt ut av en jury og vist på verdensuts­tillingen i Chicago i 1893.Foto: Jacques Lathion/nasjonalmu­seet for kunst, arkitektur og design
 ?? Foto: Friedrich Müller/oslo Museum ?? Mot slutten av sitt liv og i ettertid er Harriet Backer blitt fremholdt som en svaert betydelig kunstner. Her er førstekons­ervator Marit Lange foran motivet Blått interiør i forbindels­e med en utstilling i Nasjonalga­lleriet i 1996.
Foto: Friedrich Müller/oslo Museum Mot slutten av sitt liv og i ettertid er Harriet Backer blitt fremholdt som en svaert betydelig kunstner. Her er førstekons­ervator Marit Lange foran motivet Blått interiør i forbindels­e med en utstilling i Nasjonalga­lleriet i 1996.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway