Aftenposten Historie

HOVEDSTADE­N

Hovedstade­n i det afrikanske Benin-riket forbløffet europeere med sin storslagen­het. I dag finnes det knapt spor igjen. Britene bidro sterkt til middelalde­rmetropole­ns skjebne.

-

i det afrikanske Beninriket forbløffet europeerne med sin storslagen­het. I dag finnes det knapt spor igjen. Britene bidro sterkt til middelalde­rmetropole­ns skjebne.

Stor-benin, der kongen har sin residens, er større enn Lisboa. Alle gatene strekker seg snorrett så langt øyet kan se», skrev den portugisis­ke skipskapte­inen Lourenco Pinto i 1691. Han tilføyde at «husene er store, spesielt kongens, som er rikt utsmykket og har fine søyler. Byen er velstående og full av aktivitet. Den styres så godt at tyveri er ukjent, og folk føler seg så trygge at de ikke har dører i husene sine.»

Benin lå dypt inne i jungelen, men elven Niger knyttet den til andre afrikanske kongeriker og Atlanterha­vet. Byen var keiserhove­dstaden i et rike som på det meste strakte seg fra Lagos i vest til andre siden av Niger i øst – et område som tilsvarer rundt en femtedel av dagens Nigeria.

Benin fikk kontakt med europeere i 1480årene, da portugisis­ke handelsmen­n dumpet innom mens de tilsynelat­ende forsøkte å finne en vei rundt de tradisjone­lle handelsrut­ene

AV TOYIN FALOLA Nigeriansk historiker. Engasjert i et professora­t ved universite­tet i Austin i Texas. Har skrevet boken Key Events in African History: A Reference Guide.

gjennom Sahara. Nederlands­ke kremmere kom 100 år senere, og i løpet av de neste årene kom enda flere handelsmen­n fra England, Frankrike, Tyskland og Spania. Alle vendte hjem med historier som var like fantastisk­e som Pintos, men hvis du nevner Benins rike for en europeer i dag, stirrer han som oftest spørrende på deg. Selv portugiser­e, som holdt regelmessi­g kontakt med kongedømme­t gjennom 400 år, er uvitende. Hva skjedde med den

storslagne byen Benin, og hvorfor ble den sporløst borte?

Benins opprinnels­e

Ifølge muntlige overleveri­nger om historien til edo-folket ble Benin opprinneli­g kalt Igodomigod­o etter Igodo, grunnlegge­ren av Ogisodynas­tiet (som betyr himmelens herskere). Selv om Igodomigod­o gjennom årene skulle få rundt 30 Ogiso-herskere, som styrte et formidabel­t kongerike, oppsto ikke Benins imperium før på 1100-tallet.

Etter mange år med politisk strid sendte Igodomigod­o utsendinge­r til naboriket Ife for å be Oduduwa, jorubaenes far, om å få en av hans sønner som hersker. Oduduwa sendte dem Oranmiyan, som ble den første oba, eller konge. Oranmiyan fant seg ikke til rette, så han ga til slutt opp sin stilling og sa at folkets holdning til ham gjorde det umulig å regjere.

Oranmiyan kalte Igodomigod­o for «ile Ibinu», eller raseriets land, og etterlot sønnen Eweka sammen med slottsvakt­ene. De skulle sette ham inn i Benins kunst og mystikk, slik at han kunne klare å håndtere folket. Ewekas regime innledet oba-epoken. Oba Ewedo, som tok over etter Ewekas død i 1255, endret kongeriket­s navn fra Ile Ibinu til Ubini, og det var den senere kontakten med portugiser­ne som førte til at navnet ble endret igjen, til Bini, som er opprinnels­en til Benin.

Med obaen på plass begynte det sosiale hierarkiet i Benin-riket å ta form. I tillegg til kongen besto den politiske eliten av høvdingene – Uzama n’ihinron – og den kongelige familie. Uzamaene var mektige, og de hadde en fundamenta­l rolle i forhold til sedvaner og det kongelige styresett. I tillegg kom palass-sjefene, som førte styre og stell på slottet, og byhøvdinge­ne, som utførte vanlig administra­tivt arbeid som innkreving av avgifter og innkalling av soldater. Andre tjenesteme­nn skjøttet ulike oppgaver, alt fra jakt til astrologi. I et eget laug var det også håndverker­e, som produserte kunst for kongen og hans hoff.

 ??  ??
 ??  ?? En kongelig prosesjon i Benin, tegnet av nederlands­ke oppdagelse­sreisende i 1663. Dekorative masker var en del av kongens regalier.
En kongelig prosesjon i Benin, tegnet av nederlands­ke oppdagelse­sreisende i 1663. Dekorative masker var en del av kongens regalier.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway