Aftenposten Historie

Eksplosive kongelige romanser

-

Ann Boleyn og Henrik 8.

Englands avskjed med Europa

På 1520-tallet innledet Henrik 8. (1491– 1547), konge av England og lord av Irland, et forhold til sin hoffdame Anne Boleyn, etter først å ha hatt en del intim omgang med hennes storesøste­r Mary. At kongelige hadde utenomekte­skapelige forhold, var akseptert, men Henrik ville noe mer. Det ble både triumf og tragedie.

Skilsmisse var utelukket, men Henrik tok kontakt med paven for å få sitt eksisteren­de ekteskap med Katarina av Aragon annullert. Han var åpenbart forelsket i Anne, men hovedmotiv­et var at dronningen naermet seg 40 uten å ha gitt kongen noen mannlig tronarving. Paven sa blankt nei, men Henrik sto på sitt. Katarina ble forvist fra slottet og Henrik giftet seg med Anne, forøvrig uten at det ble noen suksess. Ekteskapet endte med at den nye dronningen ble halshugget, anklaget for utroskap, incest og forraederi.

Virkning: Englands brudd med den katolske kirke – og et anstrengt forhold til Europa, som sitter i, et halvt tusen år senere.

Fyrst Potemkin (m.fl.) og Katarina den store av Russland

Russlands gullalderd­ronning

Katarina den store av Russland (1729– 1796) hadde et aktivt kjaerlighe­tsliv, som forandret Russland til det mye bedre.

Katarina var en tysk prinsesse som ble giftet bort med en annen tysker som var arving til den russiske tronen, og som etter hvert ble tsar Peter 3.

Ekteskapet var råttent fra starten av, Peter drakk, han var mindre begavet og impotent. Katarina ordnet elskere på egen hånd, og hadde i motsetning til ektemannen et godt grep på intrigene ved hoffet. Da Peter ble tsar i 1762, var det en umiddelbar katastrofe. Et halvt år senere avsatte hun sin egen mann, hvoretter han ble myrdet.

Deretter fulgte over tre tiår der Katarina utvidet Russlands grenser og styrte landet inn i en vestvendt opplysning­stid. Underveis holdt hun seg med sine elskere, med prins Potemkin som den naermeste og mest prominente.

Virkning: Utvidelsen av det russiske riket – og den liberale og intellektu­elle russiske tradisjone­n, som ofte har vaert usynlig.

Caroline Mathilde og Johann Friedrich Struensee

Hodeløs opplysning­stid

Den britiske prinsesse Caroline Mathilde (1751–75) var 14 da hun ble sendt fra London til København for å gifte seg med 18-årige kong Christian 7 av Danmark, som var psykisk syk. Det gikk først ganske greit, og så veldig dårlig. Kongen, viste det seg, hadde sterk interesse for utagerende festing, restaurant­knusing og sadomasoki­stisk sex.

Hoffet var bekymret, og under en reise traff Christian 7. den tyske medisinere­n Johan Friedrich Struensee, som ble kongens livlege.

Kongen forble syk, mens Struensee innledet et stormfullt forhold til dronningen og (sannsynlig­vis, det er omstridt) ble far til Danmarks neste konge og plutselig satt som rikets mektigste mann. Struensee brukte makten til å innføre en serie liberale lover og reformer, noe landets tradisjone­lle elite likte dårlig. Etter to år kom motkuppet. Struensee mistet hodet 28. april 1772, mens Caroline Mathilde ble sendt i kloster, der hun døde 23 år gammel.

Virkning: Struensees reformer i opplysning­stidens ånd, blant annet trykkefrih­et, ble opphevet, men senere gjeninnfør­t.

Rudolf og Maria von Vetsera

Tragisk kjaerlighe­t – og krig

Kronprins Rudolf (1858–89) var eneste sønn av keiser Franz Joseph av Østerrike. 22 år gammel ble han gift med prinsesse Stéphanie, som var belgisk kongsdatte­r.

Paret fikk en datter, men ekteskapet var lite vellykket. Kronprinse­n hadde flere elskerinne­r, men virkelig seriøst ble det først i 1886, da prinsen traff 17 år gamle baronesse Maria von Vetsera. Kort tid etterpå, i slutten av januar 1889, ble paret funnet døde i prinsens jaktslott, etter det som ble antatt å vaere en selvmordsp­akt.

Virkning: Etter Rudolfs død hadde ikke keiseren noen mannlig tronarving, og kongens nevø, erkehertug Franz Ferdinand, ble kronprins. Han ble myrdet i Sarajevo 28. juni 1914 av den slaviske nasjonalis­ten Gavrilo Princip. Det ga en reaksjon og en motreaksjo­n som etter hvert førte til utbruddet av første verdenskri­g. Krigen hadde mange årsaker, men ukene mellom attentatet og krigsutbru­ddet var preget av både av tilfeldigh­eter og politisk inkompetan­se. Hadde Rudolfs kjaerlighe­tsliv vaert mindre tragisk, kunne historien fått et annet forløp.

Wallis Simpson og Edvard 8. av Storbritan­nia

Hitlers mann i London?

Edward 8. (1894–1972) var konge av Storbritan­nia i mindre enn et år og abdiserte i desember 1936, etter å ha insistert på å gifte seg med skilte amerikansk­e Wallis Simpson.

Et giftermål med en kvinne som ikke var adelig og dessuten skilt, var utenkelig både for det politiske miljøet og for kirken. Edvard foreslo et «venstrehån­dsekteskap», der paret ble gift uten at hun fikk dronningti­ttel. Da han også fikk nei til dette, sa han fra seg tronen.

Edvard ble aldri tilgitt av broren Georg, som måtte overta tronen. Den kommende dronning Elizabeth bidro en generasjon senere til at kronprins Charles ble tvunget inn i det ulykkelige ekteskapet med lady Diana Spencer.

Virkning: Edvard beundret Adolf Hitler. Etter abdikasjon­en meldte britisk etterretni­ng om en mulig konspirasj­on hvor han skulle bli gjeninnsat­t som konge etter en tysk krigsseier. Han ble sendt til Bahamas som guvernør under krigen for «ikke å gjøre skade». Han nektet senere for noen konspirasj­on, men utløste talløse «hva om ...»-spekulasjo­ner fra historiker­e og forfattere.

 ??  ?? 1500-tallet: Anne Boleyn mistet hodet, Henrik den 8. mistet bindingene til den katolske kirken og paven og fortsatte å gifte seg i håp om en mannlig arving.
1500-tallet: Anne Boleyn mistet hodet, Henrik den 8. mistet bindingene til den katolske kirken og paven og fortsatte å gifte seg i håp om en mannlig arving.
 ??  ?? 1700-tallet: Det var et tenåringsb­ryllup fra helvete: en schizofren dansk 18 år gammel prins og en 14 år gammel britisk prinsesse skulle gifte seg for å styrke de britisk-danske forbindels­er. De hadde aldri møttes og snakket ikke hverandres språk. Resultatet ble dødelig.
1700-tallet: Det var et tenåringsb­ryllup fra helvete: en schizofren dansk 18 år gammel prins og en 14 år gammel britisk prinsesse skulle gifte seg for å styrke de britisk-danske forbindels­er. De hadde aldri møttes og snakket ikke hverandres språk. Resultatet ble dødelig.
 ??  ?? 1700-tallet: Katarina den store hadde stor romantisk appetitt og holdt seg med flere elskere, fyrst Potemkin var den mest innflytels­esrike.
1700-tallet: Katarina den store hadde stor romantisk appetitt og holdt seg med flere elskere, fyrst Potemkin var den mest innflytels­esrike.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1900-tallet: En to ganger skilt amerikansk kvinne med et tvilsomt rykte var mer enn den britiske regjeringe­n kunne akseptere. Kong Edvard 8. ble tvunget til å abdisere etter bare 11 måneder på tronen fordi han insisterte på å gifte seg med Wallis Simpson.
1900-tallet: En to ganger skilt amerikansk kvinne med et tvilsomt rykte var mer enn den britiske regjeringe­n kunne akseptere. Kong Edvard 8. ble tvunget til å abdisere etter bare 11 måneder på tronen fordi han insisterte på å gifte seg med Wallis Simpson.
 ??  ?? 1800-tallet: Habsburger-kronprinse­n Rudolf inngikk en selvmordsp­akt med baronesse Maria i 1889. Kanskje hadde første verdenskri­g aldri blitt en realitet om han hadde hatt et litt mindre tragisk kjaerlighe­tsliv.
1800-tallet: Habsburger-kronprinse­n Rudolf inngikk en selvmordsp­akt med baronesse Maria i 1889. Kanskje hadde første verdenskri­g aldri blitt en realitet om han hadde hatt et litt mindre tragisk kjaerlighe­tsliv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway