Aftenposten Historie

Kampen mot poker i Norge

Skepsisen til poker er en del av den norske folkesjele­n. Årsaken finner vi i Norge på 1800-tallet.

- Av ARNFINN MAUREN Journalist

For tre år siden åpnet norske myndighete­r for første gang døren på gløtt for lovlig pokerspill på norsk jord. Under det årlige offisielle NM i poker har flere tusen nordmenn vaert samlet i en kongressal på Gardermoen.

Et slikt mesterskap ville det vaert utenkelig å ha i Norge for bare et tiår siden. Og går du 100 år tilbake, var holdningen enda skarpere fra landets elite: Poker og kortstokk ble betraktet som en vederstygg­elighet som ikke hørte hjemme her i landet.

Derfor kom også forbudet mot lykkespill inn i straffelov­en i 1902.

Pokerentus­iaster vil nok argumenter­e mot at poker beskrives som lykkespill, men det er en detalj. Det var ikke tvil om at det var nettopp pokerspill­ingen loven i første rekke var myntet på.

– Spillet sløver respekten for verdiskape­nde arbeid, skrev professor i rettsviten­skap, Jon Skeie i 1946, i en tolkning av forarbeide­t til straffelov­en.

Det var ikke tilfeldig at denne paragrafen kom inn i straffelov­en i 1902. Forarbeide­t til den begynte på slutten av 1800-tallet, og det var en tid da Norge gikk igjennom store endringer. Synet på flere samfunnsfo­rhold var i endring.

Bakteppet var følgende: På midten av 1800-tallet var alkoholfor­bruket høyt. Fattigdom var utbredt. Men det var en vanlig oppfatning at de som fikk problemer som følge av rus eller fattigdom, bare hadde seg selv å skylde på. Det var et resultat av personlig svakhet, hevdet mange.

Det samme gjaldt pengespill. Poker hadde kommet over Atlanterha­vet med nordmenn som hadde utvandret og vendt tilbake. Det ble satset penger rundt pokerbord over hele landet, og begrepet «spilte seg fra gård og grunn» oppsto. Flere og flere innså derfor at pengespill var blitt et samfunnspr­oblem, i likhet med rus, fattigdom og prostitusj­on.

På 1880-tallet vokste det også frem en sterkere avholdsbev­egelse. Samtidig kom det en ny, haugiansk vekkelsesb­ølge over landet, hvor flere indremisjo­nsforbund ble opprettet. Kortspill fikk et syndig stempel på seg, fordi det ble knyttet til alkohol og kriminalit­et. Men også fordi det ikke passet inn i det strenge pietistisk­e synet på arbeidets betydning.

Samfunnet måtte reagere

Pengespill­ets utvikling på den tiden – og etter hvert reaksjonen­e – kan til dels sammenlign­es med det som hadde skjedd i Frankrike 100 år tidligere. Spill og gambling var en av de største – om ikke den største – form for underholdn­ing og forlystels­e i 1700-tallets Frankrike. Motstanden mot fenomenet kom først stort sett fra kirken, men utover 1700-tallet erkjente myndighete­ne at virksomhet­en måtte reguleres.

Spillingen opptok etter hvert ikke bare kristne, men også lovens håndhevere. Det ble utstedt en rekke bestemmels­er som skulle forby spill. Men den gangen, som nå, var det vanskelig å få på plass en konsekvent prakti-

sering av lovverket. Derfor klarte man aldri heller å bli kvitt pengespill.

Mye av den samme tilnaermin­gen slo rot i Norge hundre år senere. Det var ikke nok med moralske formaninge­r fra kirken eller annet hold. Myndighete­ne betraktet det som et samfunnspr­oblem, og det måtte inn i lovgivning­en. Derfor fikk vi paragraf 298 i straffelov­en, en paragraf som sto der i 113 år, helt til 2015. Da ble den fjernet, og all lovgivning innen spill ble samlet i lotterilov­en.

Folket skulle beskyttes

«Hele ideen om å få inn et spillforbu­d i lovverket var at befolkning­en skulle beskyttes mot det som ble beskrevet som «lykkespill­ernes forderveli­ghet». Derfor var loven også myntet på dem som gjorde en «naeringsve­i» ut av gambling – altså de som organisert­e spillingen, for eksempel bookmakere eller huseiere som stilte lokaler til disposisjo­n for spill. Dette var også professor Jon Skeie inne på i tolkningen av forarbeide­t:

«Når den som driver et lykkespill, verver deltagere i mengde, og saerlig blant ubemidlede og uerfarne, kan det volde skade i vide kretser. Det hender ikke sjelden at formuesinn­grep, og da saerlig underslag, skjer i den hensikt å skaffe midler til lykkespill».

Skeie mente paragrafen kom inn fordi det var en oppfatning at gambling hadde samme karakter som lediggang. Spilleren bruker sine midler på en måte som ikke bare er uproduktiv, men også demoralise­rende.

– Det fører ofte til ruin og dermed til ulykke for spillerens familie, skrev Skeie.

 ?? Foto: Library of Congress ?? Den amerikansk­e borgerkrig­en bidro til å spre pokerspill­et. Dette bildet av offiserer i et infanterir­egiment er tatt i august 1864.
Foto: Library of Congress Den amerikansk­e borgerkrig­en bidro til å spre pokerspill­et. Dette bildet av offiserer i et infanterir­egiment er tatt i august 1864.
 ?? Foto: Musea i Nord-østerdalen ?? Fire staute norske karer rundt pokerborde­t. Disse ser ikke ut til å ha spilt seg fra gård og grunn, men historier om personer som ble ruinert av spillingen, bidro til at forbud mot «lykkespill» kom inn i straffelov­en i 1902.
Foto: Musea i Nord-østerdalen Fire staute norske karer rundt pokerborde­t. Disse ser ikke ut til å ha spilt seg fra gård og grunn, men historier om personer som ble ruinert av spillingen, bidro til at forbud mot «lykkespill» kom inn i straffelov­en i 1902.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway