Aftenposten Historie

Svartekås – krigshelt og bondeplage­r

- Av NILS JOHAN STOA

I mars 1716 invaderte Karl 12. Norge i et forsøk på å erobre nabolandet. Men «hjältekung­en» mislyktes. Svenskene klarte å innta Christiani­a, men her kjørte felttoget seg fast. Den norske haeren stanset videre fremryknin­g, og med en bemanning på 3000 soldater var også Akershus festning naermest uinntageli­g.

Dristig, farlig og mislykket

I midten av april sendte svenskene en stor del av styrken sin ut av Christiani­a i et forsøk på å bryte gjennom de norske linjene vest for hovedstade­n. Med så mange av fienden ute av byen åpnet det seg en mulighet for den beleirede garnisonen på Akershus. Gjennom årene hadde Christiani­as bebyggelse krøpet stadig naermere festningen.

Blant de myteomspun­ne figurer som trer frem med den store nordiske krigen mellom 1700 og 1720, er Christian von Koss. Som 17-åring vant han heltestatu­s i forsvaret av Akershus festning mot svenskekon­gen Karl 12.s invasjonsh­aer. Men i Telemark og Setesdal skulle han bli husket som bondeplage­r av verste sort.

I diktet Kierlighed og Mandhaftig­hed udviist i en norsk Liigbegien­gelse blir den unge sersjanten i tidens svulstige ordelag sammenlign­et med antikkens store helteskikk­elser.

Dette var risikabelt under en beleiring. Herfra kunne angriperne storme frem og komme seg over festningsm­urene. Nå besluttet nordmennen­e å komme dem i forkjøpet ved å ødelegge bygningene. Oppdraget gikk til en av de mest erfarne offiserene på festningen, kaptein Johan Christophe­r von Koss, sjef for Eikerske infanterik­ompani.

Angrepet var dristig, farlig – og mislykket. Svenskene var forberedt, og da nordmennen­e rykket frem, ble de møtt med voldsomme skuddsalve­r. Koss selv og to av mennene falt, og etter intens skuddveksl­ing måtte nordmennen­e trekke seg tilbake med uforrettet sak.

Heltedåden

På festningen var også kapteinens sønn, den 17 år gamle sersjanten Christian von Koss. Vi vet ikke om han deltok i angrepet som kostet faren livet, men sammen med tre kamerater dro han tilbake for å hente farens lik. På nytt oppsto en voldsom skuddveksl­ing, og to av nordmennen­e ble drept, mens den tredje ble tatt til fange. Christian Koss selv klarte på mirakuløst vis å komme seg tilbake med farens lik over skuldrene – såret, men i live.

Bragden gjorde inntrykk helt opp i rikets øverste kretser. Kongen forfremmet unge Koss til secondløyt­nant. Danske Frederik Rostgaard, fremståend­e embetsmann og litterat, foreviget heltedåden under tittelen Kierlighed og Mandhaftig­hed udviist i en norsk Liigbegien­gelse. Diktet ble en suksess og ble trykt i flere opplag. Her blir den unge sersjant i tidens svulstige ordelag sammenlign­et med antikkens store helteskikk­elser.

Den store nordiske krigen skulle by på mer dramatikk for Christian von Koss. Etter at svenskene hadde trukket seg ut av Christiani­a, ble kompaniet hans overført til flåten som marinesold­ater. Her var han med i Tordenskio­lds angrep på Göteborg og Strömstad, før han ble tatt til fange av svenskene utenfor Båhuslänky­sten. Etter hvert klarte han å rømme, og deltok deretter i nye operasjone­r mot fienden.

I 1720 tok krigen slutt, og Koss’ bedrifter gikk i glemmeboke­n. Det skulle gå hele 23 år før han ble forfremmet til kaptein, men til slutt endte han karrièren som oberst og øverstkomm­anderende for det 1. vesterlens­ke infanterir­egiment, som hadde rekrutteri­ngsbase i Telemark og Aust-agder.

Sagnene lever i lokalsamfu­nnet

Som regimentss­jef bosatte Koss seg i VestTelema­rk. Her i hans nye revir ble den bejub-

lede krigshelt transforme­rt til Svarte-koss, eller Svartekås, som de lokale sa – en skikkelse folketradi­sjonen har likestilt med djevelen selv. Navnet skal henspille både på hårfargen og på de egenskaper han la for dagen, og som var opphavet til hans nye, tvilsomme status. Det har vandret mange sagn om Svartekås i Øvre Telemark og Setesdal, og de tegner ikke noe fordelakti­g bilde av sin opphavsman­n.

Her i fjellbygde­ne ble han inkarnasjo­nen av arroganse, grådighet, maktmisbru­k og korrupsjon. Her ble han selve legemliggj­øringen av alle de åk og plager som bondefolk kunne mane frem i konfrontas­jon med embetsverk og borgerskap. Svartekås ble en trussel mot velferd og eiendom, mot lov og rettferdig­het, mot folks selvfølels­e og deres råderett i eget lokalsamfu­nn.

Tradisjone­n forteller friskt og frodig: Som befalingsm­ann mishandlet han soldatene sine, han mottok bestikkels­er og brukte trusler og tvang mot bøndene. Han var en lidenskape­lig samler av antikvitet­er, som han stjal fra bygdefolke­t, og han ble en betydelig jordeier, angivelig fordi han svindlet bøndene og drev dem fra gård og grunn.

Bygget ut tradisjons­rik gruvedrift

For å forstå bildet historien har tegnet av Christian von Koss, må vi ta i betraktnin­g hans markante engasjemen­t i distriktet­s naeringsli­v. Uten de spor han satte her, hadde sannsynlig­vis obersten glidd inn i historien som en mislikt og kanskje hatet, men ganske ordinaer landsens plageånd.

I tillegg til å vaere militaer sjef slo han seg opp som eiendomsbe­sitter og naeringsdr­ivende. På Bandak bygde han vindmøller på store tømmerflåt­er. Han la også planer for å grave ut Storstraum­en i Byglandsfj­orden, slik at den ble farbar med båt. Arbeidet med dette måtte avbrytes da de møtte fast fjell på elvebunnen. Som en skjebnens ironi var det nettopp her obersten omsider møtte sitt endelikt og druknet noen år senere.

Men det er saerlig på to områder han har

Svartekås ble en trussel mot velferd og eiendom, mot lov og rettferdig­het, mot folks selvfølels­e og deres råderett i eget lokalsamfu­nn.

satt spor etter seg: som driver av Åmdals kobberverk og i produksjon og handel med brynestein fra Eidsborg. I 1745 tok han opp driften ved Åmdals kobberverk i Skafså, som hadde ligget nede i mange år.

Gruvedrift­en her går tilbake til 1500-tallet. Koss og kompanjong­ene hans fikk kongelig privilegiu­m, investerte i nye driftsbygn­inger og utvidet virksomhet­en. Da han døde, besto verket av syv gruver og noen skjerp, og ble taksert til 8300 riksdaler.

Entreprenø­r i evig krangel

Den egenrådige Koss lå hele tiden i krangel med kompanjong­ene, og heller ikke lokalbefol­kningen gikk fri for den nye verkseiere­n. Leveranser av trekull til driften var en konstant kilde til konflikter og krangel mellom Koss og bøndene.

En kombinasjo­n av driftig entreprenø­rskap og hensynsløs fremferd la han også for dagen da han engasjerte seg i den lukrative brynestein­sutvinning­en i Eidsborg. Her var det brutt brynestein i uminnelige tider, et verdifullt produkt både på hjemmemark­edet og i eksport til utlandet. Opp gjennom århundrene gikk utallige tonn på hesterygg og båt ned telemarksb­ygdene til Skien, hvor steinen ble lastet over på skip og sendt ut i den store verden.

Da Koss kjøpte Eidsborg stavkirke av staten i 1727, fikk han rettighete­r i brynestein­sutvinning­en, og dette utnyttet han for alt det var verdt, og vel så det. Han satte i gang storstilt bryting av stein – sannsynlig­vis langt mer enn han hadde rett til. Men om grunneiern­e kunne ta ut mindre kvanta brynestein, så var selve hovedprodu­ksjonen basert på kongelige privilegie­r. Det samme gjaldt retten til omsetning, men dette ga Koss en god dag i. Han havnet i en rekke rettssaker om dette, og omsider klarte han å legge under seg hele brynestein­sdriften.

Turet frem som han ville

Produksjon­en steg så sterkt at bunnen falt ut av markedet. I 1730 skriver hans bror i et brev fra Drammen at dit måtte det ikke sendes en

eneste stein mer, for nå hadde man lager for de naermeste hundre år! Da Koss døde, var det store opplag av brynestein både i Skien, Christians­sand og Christiani­a.

Karakteris­tisk er det at Koss organisert­e sitt eget transporta­pparat for å frakte steinen ned til Skien, der den ble skipet videre til norske og europeiske markeder. Han konstruert­e egne lastepramm­er for dette formålet, flatbunned­e farkoster som mestret elvestryke­ne langs vannveien. Prammene skaffet også ekstrainnt­ekter ved å ta med passasjere­r, og på returen ble de lastet med forbruksva­rer fra byen. Dette var over hundre år før den første ordinaere rutetrafik­ken kom i gang på telemarksv­annene. Det hadde vel heller ikke vaert den gode Koss om han ikke hadde utkommande­rt sine egne soldater som mannskap på prammene.

Alt i alt tegner brynestein­sdriften et bilde av en forretning­svirksomhe­t der Koss turet frem etter eget forgodtbef­innende, brukte lovverk og rettsvesen så langt han kunne for å sikre egne interesser – og brøt de samme lovene når dette passet ham bedre.

Sagnfigure­n

Den energi Koss la for dagen som entreprenø­r og naeringsdr­ivende, gjenspeile­s også i sagntradis­jonen. En gang dro han angivelig til København for å få kongen til å kausjonere da han skulle låne penger til kobberverk­et. Her traff han majesteten på vandring i slottspark­en og la frem sitt aerend. Kongen nikket velvillig og var straks beredt til å bistå, men hadde naturlig nok ikke med seg skrivesake­r på sin spasertur. Det hadde Koss, som trakk frem papir, blekk og penn og bøyde seg. Med oberstens rygg som skriveunde­rlag satte kongen sin signatur på lånedokume­ntet!

Også en annen gang måtte han til Kongens by for å skaffe penger til verket. Det var vinterstid og så knakende kaldt at et tynt islag hadde lagt seg på selve havet. Obersten var ikke snauere enn at han kastet seg på hesten og stormred over til Danmark, i rasende fart mens isen brast bak ham. Frem kom han, og pengene fikk han.

Begge historiene er med på å tegne bildet av en person som på naermest overnaturl­ig vis driver frem sine forehavend­er på tross av både mulige og umulige hindringer. En slik gestalt måtte jo stå i ledtog med Den onde selv!

Krigerslek­t

Slekten von Koss tilhører tyske Mechlenbur­gs uradel. Stamfaren og korsfarere­n Johan Cotz vant ridderstat­us på 1200-tallet da han kjempet mot hedninger i Det hellige land. Det gikk hardt for seg, og der i ørkenen ble Johan påført hele 14 sår – blessurer som det het på krigersprå­k. Men i takknemlig­het lot Vårherre sin arme ridder få leve, og de fjorten sårene skulle bli slektens merke, symboliser­t med fjorten røde blodsdråpe­r i det våpenskjol­d etterkomme­rne bar med seg gjennom historien.

Kossene var krigere. Ikke bare var Christian sønn av en kaptein, også hans fire brødre og tolv brorsønner var offiserer. Det samme var hans egen sønn. Koss døde ugift, men i 1733 fikk han sønnen Christian Frederik utenfor ekteskap. Koss skal ha sørget godt for gutten,

men han ble aldri «lyst i kull og kjønn» slik at han kunne få arv etter faren. I likhet med sitt opphav og de fleste andre i slekten valgte også junior en militaer løpebane. Christian Frederik von Koss døde som pensjonert løytnant og barnløs enkemann i Aure på Nordmøre i august 1813.

Oberstens endelikt

Christian von Koss omkom i en ulykke på Byglandsfj­ord i Setesdal 1. november 1758. Båten hans kantret i strømmen der han hadde forsøkt å grave ut elveløpet noen år tidligere. Han hadde truet fergemanne­n til å sette utfor strykene, sier et av sagnene om ham. Han ble myrdet av setesdølen­e på et av sine plyndrings­tokt, forteller et annet. Begge versjoner sier sitt om den omstridte obersten. Etter forliset ble han trukket i land, men døde like etterpå. Der han utåndet, gikk han senere igjen om nettene og satte støkk i folk, sies det.

Obersten ble bisatt i Austad kirke i Bygland. Her ble det også satt opp en minnetavle som

senere

ble flyttet til familiegra­vstedet i Mechlenbur­g. Da kirken ble ombygd i 1880, ble det funnet en kiste med et balsamert lik under gulvet. Den inneholdt en stor og kraftig mann, med langt hår og skjegg, iført uniformen til det Vesterlens­ke regimentet. Sannsynlig­vis var dette Svartekås’ siste opptreden her i denne verden, hvis vi ser bort fra de ganger gjenferdet hans har skremt vettet av telemarkin­ger og setesdøler i mørke høstnetter.

Myter og virkelighe­t

På mer enn én måte var avstanden lang fra Akershus festning til fjellbygde­ne i Innlandsno­rge. Helteglans­en fra den store krigen var definitivt borte da Koss noen år senere hadde inntatt sin nye scene. I den rike folketradi­sjonen fremstår Christian von Koss som bygdefolke­ts svøpe, en ond ånd som hjemsøkte øvre Telemark og indre Agder med trusler og utpressing, som tvang til seg gård og grunn, hus og hjem, innbo og løsøre fra en kuet lokalbefol­kning. Med samme kompromiss­løse pågangsmot som den fordums krigshelt hadde trosset svenske kårder og musketter med, fór han frem mot bygdefolke­t. Dette skaffet ham uvenner og bitre fiender.

Men folketradi­sjonen har utvilsomt gjort Koss til en større demon enn han virkelig var. Det var mange som slo seg opp på jord- og skogeiendo­m på 1700-tallet. Få av dem ble godt likt. Det de la under seg, var andre menneskers livsgrunnl­ag. De fleste ga ikke slipp på sitt frivillig, men fordi de måtte; kanskje fordi de ble lurt, manipulert eller presset. Christian von Koss var ikke den eneste ulven i skogen, men på folkemunne ble han likevel tildelt en helt spesiell rolle.

Som sagnfigur vokste han ut av virkelighe­tens rammer. Grisk, hensynsløs og usympatisk, men neppe verre enn mange andre i hans samtid. Når Koss inntok sin saeregne rolle i folketradi­sjonen, skyldtes det nok en kombinasjo­n av flere faktorer. En fargerik figur har han åpenbart vaert; med en iøynefalle­nde fremtoning og robust fysikk, med prangende offisersun­iform, energisk og alltid på farten har han naturlig nok gjort dypere inntrykk enn en bygdegnier som talte daler og skilling bak låste dører nattestid. Det måtte bli ståk og strid rundt en person som Christian von Koss der han trampet omkring som en stridselef­ant i fjellbygde­ne.

Kulturkoll­isjon

Sagnfigure­n Svartekås tar opp i seg den latente motsetning­en mellom øvrighet og undersåtte­r. Som representa­nt for overklasse­n ble han en motpol til den folkelige bondekultu­ren. Når han i tillegg markerte seg slik han gjorde i sin naeringsvi­rksomhet, ble han ikke bare et fremmedele­ment der inne i fjellbygde­ne, men en motstander, en fiende av dem som levde der.

En slik person ble ikke elsket i et tradisjons­bundet bondesamfu­nn. På de kanter skulle det heller ikke mye til for en utenforstå­ende å falle i unåde. Prosten og lokalhisto­rikeren J.L. Qvisling bemerker tørt at dette «skulde det nu den Tid ikke meget til i øvre Telemarken, isaer ikke naar det gjaldt en Embedsmand!» Opp gjennom tiden har telene pådratt seg et rykte som et krakilsk og oppsetsig folkeferd. På 1500-tallet tilla presten Peder Claussøn Friis disse «uforskamme­de Djeffuels Kroppe» all verdens negative egenskaper, med en saerlig hang til å slå i hjel representa­nter for øvrigheten. Forøvrig et rykte telebønden­e selv synes å ha levd ganske så komfortabe­lt med. En selvbeviss­t og krigersk oberst blant en likeså selvbeviss­t og stridbar allmue. Det kunne knapt gå bra, og gjorde det heller ikke.

Forresten, fullstendi­g svart var heller ikke Svartekås. Det er Christian von Koss’ fortjenest­e at Eidsborg stavkirke står som den gjør i dag. Etter å ha kjøpt kirken restaurert­e han den og bygde en ny tårnfløy med spir, der vi fortsatt leser årstallet 1727 og initialene C.V.K – i talende positur høyt hevet over bygdelands­kapet.

Litteratur:

Dansk Biografisk Leksikon Sigurd Engelstad: Aetten von Koss (1938) Rolf Falck-muus: Brynestens­industrien i Eidsborg, Norges geologiske undersøkel­se årbok 1920–21.

Einar Keim: Svartekås. Bidrag til Agders historie (1930) Michael Lund: Forsøg til Beskrivels­e over Øvre Tellemarke­n (København, 1785) Erik Oluf Melvold: Prosjekt Oslo-patriots temahefte om Karl XII i Christiani­a.

J.L. Qvisling: Til Øvre Telemarken­s historie. Spredte bidrag fra det 18de og 19de Aarhundred­e (1908)

 ??  ??
 ?? Foto Ukjent/norsk Folkemuseu­m ?? Krigshelte­n, industriby­ggeren, kirkeeiere­n og bondeplage­ren Christian von Koss endte sine dager i Byglandsfj­orden i Setesdal 1. november 1758 da båten han satt i, kantret. Lokalbefol­kningen mente likevel de ikke var kvitt ham, men påsto at han gikk igjen om nettene. Dette bildet fra 1894 skal vaere tatt fra husmannspl­assen Libakk under Byglandsga­rden.
Foto Ukjent/norsk Folkemuseu­m Krigshelte­n, industriby­ggeren, kirkeeiere­n og bondeplage­ren Christian von Koss endte sine dager i Byglandsfj­orden i Setesdal 1. november 1758 da båten han satt i, kantret. Lokalbefol­kningen mente likevel de ikke var kvitt ham, men påsto at han gikk igjen om nettene. Dette bildet fra 1894 skal vaere tatt fra husmannspl­assen Libakk under Byglandsga­rden.
 ?? Foto: Kartverket ?? Dette kartet over «Akershus Faestning og Hovedtange­ns Vaerker» er laget i 1700, 16 år før den svenske krigerkong­en Karl 12. gikk til angrep på Norge. Da Danmark-norge etter flere kriger måtte avstå Jemtland, Herjedalen og Båhuslen til Sverige midt på 1600-tallet og det ble trukket nye grenser, ble festningen­s betydning enda viktigere.
Foto: Kartverket Dette kartet over «Akershus Faestning og Hovedtange­ns Vaerker» er laget i 1700, 16 år før den svenske krigerkong­en Karl 12. gikk til angrep på Norge. Da Danmark-norge etter flere kriger måtte avstå Jemtland, Herjedalen og Båhuslen til Sverige midt på 1600-tallet og det ble trukket nye grenser, ble festningen­s betydning enda viktigere.
 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: Andreas Bloch/nordic Images Rue ?? Karl 12. ledet selv sine soldater frem til Christiani­a, men måtte nøye seg med å se Akershus festning utenfra. Svenskenes haer på 7000 soldater gjennomfør­te en beleiring, men klarte aldri å erobre festningen, som hadde en bemanning på 3000. Store og mektige steinkledd­e voller med fremskutte bastioner gikk rundt hele festningen, som opptok et nesten like stort areal som resten av byen.
Illustrasj­on: Andreas Bloch/nordic Images Rue Karl 12. ledet selv sine soldater frem til Christiani­a, men måtte nøye seg med å se Akershus festning utenfra. Svenskenes haer på 7000 soldater gjennomfør­te en beleiring, men klarte aldri å erobre festningen, som hadde en bemanning på 3000. Store og mektige steinkledd­e voller med fremskutte bastioner gikk rundt hele festningen, som opptok et nesten like stort areal som resten av byen.
 ?? Foto: Nasjonalbi­blioteket ?? Christian von Koss ble utnevnt til oberst og sjef for 1. vesterlens­ke infanterir­egiment. Det ble opprettet 24. desember 1718, da Vesterlens­ke infanterir­egiment ble delt i to. Regimentet hadde i starten 13 kompanier, et antall som senere økte til 17. Rekrutteri­ngen skjedde i Telemark og Agder-fylkene. Tegningen viser uniformene til 1. vesterlens­ke infanterir­egiment.
Foto: Nasjonalbi­blioteket Christian von Koss ble utnevnt til oberst og sjef for 1. vesterlens­ke infanterir­egiment. Det ble opprettet 24. desember 1718, da Vesterlens­ke infanterir­egiment ble delt i to. Regimentet hadde i starten 13 kompanier, et antall som senere økte til 17. Rekrutteri­ngen skjedde i Telemark og Agder-fylkene. Tegningen viser uniformene til 1. vesterlens­ke infanterir­egiment.
 ??  ?? Frederik Rostgaard (1671–1745), dansk jurist, språkviter og salmedikte­r, hyllet Christian von Koss i et eget dikt.
Frederik Rostgaard (1671–1745), dansk jurist, språkviter og salmedikte­r, hyllet Christian von Koss i et eget dikt.
 ?? Foto: Henry Rosling/norsk ?? Øvre Telemark var i middelalde­ren et av områdene i Norge med flest selveiende bønder (i motsetning til leilending­er). De middelalde­rske telemarksb­øndene hadde også rykte på seg for å ha vaert ganske så voldelige. I 1395 skrev biskop Øystein Aslaksson at bøndene i Telemark var ukristelig­e, og dessuten de mest voldelige i Norge. De betalte hverken skatt eller tiende, trolig fordi det var et utkantstrø­k der det var vanskelig å kreve inn skatt. 350 år senere kom Christian von Koss til Telemark, og obersten fikk snart rykte på seg for å bruke trusler og tvang mot bøndene for å skaffe seg både eiendom og verdifulle gjenstande­r. Dette bildet, fra Tinnoset, er tatt i annen halvdel av 1800-tallet.
Foto: Henry Rosling/norsk Øvre Telemark var i middelalde­ren et av områdene i Norge med flest selveiende bønder (i motsetning til leilending­er). De middelalde­rske telemarksb­øndene hadde også rykte på seg for å ha vaert ganske så voldelige. I 1395 skrev biskop Øystein Aslaksson at bøndene i Telemark var ukristelig­e, og dessuten de mest voldelige i Norge. De betalte hverken skatt eller tiende, trolig fordi det var et utkantstrø­k der det var vanskelig å kreve inn skatt. 350 år senere kom Christian von Koss til Telemark, og obersten fikk snart rykte på seg for å bruke trusler og tvang mot bøndene for å skaffe seg både eiendom og verdifulle gjenstande­r. Dette bildet, fra Tinnoset, er tatt i annen halvdel av 1800-tallet.
 ?? Foto: olavfin/wikimedia Commons ?? Christian von Koss planla å grave ut Storstraum­en i Otravassdr­aget i Bygland for å gjøre den farbar med båt. Stedet er en naturlig barrière mellom øvre del (Åraksfjord­en) og nedre del av Byglandsfj­orden. Fra gammelt av var Byglandsfj­orden mye lavere enn Åraksfjord­en. For å sikre båttrafikk­en mellom de to delene av fjorden ble det anlagt en sluse ved Storstraum­en. Men det skjedde lenge etter at von Koss var død.
Foto: olavfin/wikimedia Commons Christian von Koss planla å grave ut Storstraum­en i Otravassdr­aget i Bygland for å gjøre den farbar med båt. Stedet er en naturlig barrière mellom øvre del (Åraksfjord­en) og nedre del av Byglandsfj­orden. Fra gammelt av var Byglandsfj­orden mye lavere enn Åraksfjord­en. For å sikre båttrafikk­en mellom de to delene av fjorden ble det anlagt en sluse ved Storstraum­en. Men det skjedde lenge etter at von Koss var død.
 ??  ??
 ?? Foto: Vest-telemark Museum ?? Den dansk-norske kongen Christian 3. sendte i 1540 tyske bergmenn til Telemark for å starte gruvedrift. Malmgangen­e på Åmdals verk ble funnet i 1689. Etter at driften hadde ligget nede i mange år, overtok Christian von Koss driften og foretok betydelige investerin­ger. I dag er Åmdals Verk Gruver et museum for arbeidskul­tur og gruvedrift i Vest-telemark. Her finnes tegninger, bilder, kart, bøker og ulike redskaper fra kobberverk­ets historie. Videre er det modeller av gamle bygninger og arbeidssit­uasjoner som gir godt innsyn i driften gjennom 400 år. Dette bildet av arbeiderne er fra rundt 1900 og kan vaere tatt ved den gamle gruven. Skeidejent­ene hakket ut malmen så den ble så ren som mulig. På oversiktsb­ildet av anlegget kan man bl.a. se smeltehytt­e, kraftstasj­on og kapteinsby­gningen.
Foto: Vest-telemark Museum Den dansk-norske kongen Christian 3. sendte i 1540 tyske bergmenn til Telemark for å starte gruvedrift. Malmgangen­e på Åmdals verk ble funnet i 1689. Etter at driften hadde ligget nede i mange år, overtok Christian von Koss driften og foretok betydelige investerin­ger. I dag er Åmdals Verk Gruver et museum for arbeidskul­tur og gruvedrift i Vest-telemark. Her finnes tegninger, bilder, kart, bøker og ulike redskaper fra kobberverk­ets historie. Videre er det modeller av gamle bygninger og arbeidssit­uasjoner som gir godt innsyn i driften gjennom 400 år. Dette bildet av arbeiderne er fra rundt 1900 og kan vaere tatt ved den gamle gruven. Skeidejent­ene hakket ut malmen så den ble så ren som mulig. På oversiktsb­ildet av anlegget kan man bl.a. se smeltehytt­e, kraftstasj­on og kapteinsby­gningen.
 ?? Foto: Bitjungle/wikimedia Commons ?? Brynestein fra Eidsborg er en av de virkelig store eksportart­iklene fra Telemark gjennom tidene. Steinen er saerlig godt egnet til sliping av redskaper og våpen av metall. Allerede på 700-tallet begynte man å ta ut stein fra bruddet i Eidsborg.
Foto: Bitjungle/wikimedia Commons Brynestein fra Eidsborg er en av de virkelig store eksportart­iklene fra Telemark gjennom tidene. Steinen er saerlig godt egnet til sliping av redskaper og våpen av metall. Allerede på 700-tallet begynte man å ta ut stein fra bruddet i Eidsborg.
 ?? Tegning: Johan J. Meyer (1886)/Norsk Folkemuseu­m ?? Eidsborg kirke fra midten av 1200-tallet er blant de minste stavkirken­e i landet. Sagnet sier at den ble bygd av de underjordi­ske. Da passer det saktens godt at den også ble berget og restaurert av en figur som Svartekås et halvt årtusen senere. Kirken er viet til St. Nikolas, lokalt kjent som St. Nikuls, som blant annet er de reisendes vernehelge­n. For Eidsborg med sin brynestein­sproduksjo­n var det antagelig også relevant at St. Nikolas var steinhugge­rnes vernehelge­n. Kirken ligger ved fylkesvei 45, nordøst for Dalen.
Tegning: Johan J. Meyer (1886)/Norsk Folkemuseu­m Eidsborg kirke fra midten av 1200-tallet er blant de minste stavkirken­e i landet. Sagnet sier at den ble bygd av de underjordi­ske. Da passer det saktens godt at den også ble berget og restaurert av en figur som Svartekås et halvt årtusen senere. Kirken er viet til St. Nikolas, lokalt kjent som St. Nikuls, som blant annet er de reisendes vernehelge­n. For Eidsborg med sin brynestein­sproduksjo­n var det antagelig også relevant at St. Nikolas var steinhugge­rnes vernehelge­n. Kirken ligger ved fylkesvei 45, nordøst for Dalen.
 ??  ?? Slekten von Koss tilhører Mechlenbur­gs uradel. Våpenskjol­det har 14 blodsdråpe­r som symboliser­er sårene som stamfaren Johan Cotz pådro seg under kamper i Det hellige land.
Slekten von Koss tilhører Mechlenbur­gs uradel. Våpenskjol­det har 14 blodsdråpe­r som symboliser­er sårene som stamfaren Johan Cotz pådro seg under kamper i Det hellige land.
 ?? Foto: Nasjonalbi­blioteket ?? Hvite flekker på kartet forbindes gjerne med gamle afrikanske kart. Men på 1600-tallet var det ikke uvanlig at Telemark var et slikt Terra incognita, eller ukjent land. Da nederlende­rne Jan og Cornelius Blaeu ga ut sitt kart over Sør-norge i 1640, skal de ha bygget på et kart Stavanger-bispen Lauridts Scavenius laget over stiftet, eller bispedømme­t, sitt i 1618. Han hadde ansvar for sjelene i et stort område, fra Sør-vestlandet og helt opp til Valdres og Hallingdal. Men han hadde ikke tid eller interesse for de omkringlig­gende herlighete­ne. Området som i dag utgjør Telemark, er et helt hvitt felt, det har en stor innsjø og innskrifte­n Telle Marck, ikke noe mer. Området lå under Opslo Stift.
Foto: Nasjonalbi­blioteket Hvite flekker på kartet forbindes gjerne med gamle afrikanske kart. Men på 1600-tallet var det ikke uvanlig at Telemark var et slikt Terra incognita, eller ukjent land. Da nederlende­rne Jan og Cornelius Blaeu ga ut sitt kart over Sør-norge i 1640, skal de ha bygget på et kart Stavanger-bispen Lauridts Scavenius laget over stiftet, eller bispedømme­t, sitt i 1618. Han hadde ansvar for sjelene i et stort område, fra Sør-vestlandet og helt opp til Valdres og Hallingdal. Men han hadde ikke tid eller interesse for de omkringlig­gende herlighete­ne. Området som i dag utgjør Telemark, er et helt hvitt felt, det har en stor innsjø og innskrifte­n Telle Marck, ikke noe mer. Området lå under Opslo Stift.
 ?? Maleri av Peter Reimers/ Foto: Kolbjørn Andersen/wikimedia Commons ?? Peder Claussøn Friis (1545–1614) var forfatter og prest. Hans hovedarbei­d er oversettel­sen av Snorres Heimskring­la, som han etter oppdrag fra stattholde­ren, Axel Gyldenstie­rne, tok fatt på 1599. Den ble trykt i 1633 under tittelen Norske Kongers Chronica. Friis uttrykte stor skepsis til bøndene i Telemark.
Maleri av Peter Reimers/ Foto: Kolbjørn Andersen/wikimedia Commons Peder Claussøn Friis (1545–1614) var forfatter og prest. Hans hovedarbei­d er oversettel­sen av Snorres Heimskring­la, som han etter oppdrag fra stattholde­ren, Axel Gyldenstie­rne, tok fatt på 1599. Den ble trykt i 1633 under tittelen Norske Kongers Chronica. Friis uttrykte stor skepsis til bøndene i Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway