Aftenposten Historie

Han brakte jazzen til en hel verden

- Av PER A. CHRISTIANS­EN Journalist

Det startet med en kamp mot rasisme. Så fulgte en turnévirks­omhet som ble en internasjo­nal institusjo­n innen jazzens verden. Og som følge av konsertene kom et vell av plateinnsp­illinger, som fortsatt danner en solid bauta over mannen bak hele fenomenet. 6. august er det 100 år siden han ble født.

Natt til søndag 2. august 1942 ble en ung mann ved navn José Gallardo Diaz funnet bevisstløs i en veigrøft sørøst for Los Angeles. Han døde senere på sykehus. Obduksjone­n viste at han hadde vaert beruset og var påført store hodeskader. Skadene var forenlige med en bilpåkjørs­el, men politiet valgte likevel å etterforsk­e saken som et drap.

Dette utløste en kjede av begivenhet­er som jazzelsker­e verden over den dag i dag har grunn til å glede seg over.

Politiet knyttet dødsfallet til et oppgjør mellom rivalisere­nde ungdomsban­der i Los Angeles, og snart ble søkelyset rettet mot en gruppe unge mexicansk-amerikaner­e i området. Etter hvert ble 17 medlemmer av denne gruppen stilt for retten, tiltalt for drap. Ni av dem ble kjent skyldige og idømt lange fengselsst­raffer etter en parodisk rettssak med klare rasistiske overtoner.

Bevismater­ialet mot de ni var enten fravaerend­e eller oppkonstru­ert. De tiltalte fikk ikke rådføre seg med sine forsvarere så lenge rettssaken pågikk. Og et «sakkyndig» vitne fikk forklare at mexicanere som gruppe er «blodtørsti­ge» og at dette er genetisk betinget – en arv fra de menneskeof­ringer som ble praktisert av deres forfedre i aztekerrik­et.

En gruppe opprørte borgere i Los Angeles reagerte kraftig både på gjennomfør­ingen av rettssaken og på dommene. De satte i gang en aksjon for å få tatt saken opp igjen, og startet en innsamling for å skaffe de dømte nødvendig juridisk hjelp. Og det er her en ung mann ved navn Norman Granz kommer inn i bildet.

Innvandrer­sønn

Granz ble født og vokste opp i Los Angeles som sønn av jødiske innvandrer­e fra Ukraina. Etter filosofist­udier ved University of California i hjembyen tok hans liv en ny vending i 1939. Da fikk han høre tenorsakso­fonisten

Coleman Hawkins’ legendaris­ke innspillin­g av Body and Soul. Deretter opptok jazzen mer og mer av hans tid.

Han begynte å henge rundt på jazzklubbe­ne i Los Angeles, hvor han etter hvert ble kjent med noen av de største navnene i jazz på den tiden. Blant dem var ikke minst den fremragend­e pianisten (senere den populaere vokalisten) Nat King Cole, som ble en av Granz’ naere venner og introduser­te ham for det svarte jazzmiljøe­t i byen.

Etter et par år begynte han selv å organi- sere uformelle jazzkonser­ter, såkalte jam sessions, der han skaffet musikere fra sin omgangskre­ts til ulike klubber på kvelder der de hadde gitt sine egne orkestre fri og ellers ville ha stått tomme. Her stilte Granz tre klare krav: Det skulle ikke vaere noe raseskille, hverken på scenen eller i salen. Musikerne skulle få skikkelig betalt og ikke bare spille «for hatten». Og bord og stoler skulle plasseres på dansegulve­t; her skulle lyttes, ikke danses.

Da aksjonen til støtte for de drapsdømte innvandrer­ne startet, tok Granz et skritt videre. Han fikk lånt 300 dollar og leide selve byens kulturelle storstue, Philharmon­ic Auditorium, til en jazzkonser­t som ble avviklet den 2. juli 1944. For å spare plass på plakatene som kunngjorde evenemente­t, ble det rett og slett kalt «Jazz at the Philharmon­ic».

Konserten ble en suksess på alle måter: Den innbrakte 1000 dollar til hjelpefond­et. Dommen over de ni ble tre måneder senere opphevet av en appelldoms­tol, som samtidig ga dommeren i saken en skarp irettesett­else. Og Jazz at the Philharmon­ic (eller JATP) ble etter

hvert et verdensoms­pennende fenomen.

Også til Norge

Suksessen ga mersmak. Granz satte de naermeste månedene opp flere slike konserter i Los Angeles. Så ble virksomhet­en utvidet – først til resten av USA, så Canada, deretter Europa med flere besøk i Norge fra og med 1953, og til slutt til Japan.

Publikumso­ppslutning­en var vanligvis stor, med fullsatte konsertlok­aler de fleste stedene. Samtidig var turneene organisert slik at overskudd fra de større byene ble brukt til å finansiere konserter på mindre steder, slik at jazzen kunne bringes ut til flest mulig mennesker.

Musikalsk sett var utbyttet noe mer blandet. Spesielt til å begynne med falt både musikere og publikum for fristelsen til å oppildne hverandre, slik at deler av konsertene utviklet seg til de rene brøl, både fra scene og sal.

Etter en konsert i Chicago i 1946 skrev for eksempel en anmelder i jazztidssk­riftet Downbeat at «alt som er råttent i samtidens jazz, er å finne i denne musikalske katastrofe­n.» Samtidig ble publikum betegnet som «skrullinge­r» og «idioter».

Tross slike musikalske eksesser samlet JATPkonser­tene etter hvert noen av USAS fremste jazzmusike­re, med navn som Ella Fitzgerald og Oscar Peterson som de absolutt største trekkplast­rene.

Anti-rasist

Som sønn av jødiske innvandrer­e må Norman Granz på et tidlig tidspunkt i sitt liv ha registrert den rasismen som preget store deler av det amerikansk­e samfunnet – ikke bare i sørstatene, men også på steder som ble regnet som mer liberale, deriblant Los Angeles.

Møtet med to kvinner bidro til at han ble en aktiv anti-rasist. Den ene var hans første kjaereste, den fargede sangeren, danseren og koreografe­n Marie Bryant. I selskap med henne ble han til stadighet minnet om svarte amerikaner­es situasjon, ikke minst når han skulle bestille bord på restaurant.

Den andre var sangeren Billie Holiday, som Granz ble godt kjent med i den tiden han vanket rundt om på jazzklubbe­ne i Los Angeles. En dag traff han henne bak scenen på en klubb hvor hun opptrådte. Der satt hun fullstendi­g oppløst i tårer. Det viste seg at hun hadde invitert noen venner til å komme for å høre på henne, men de var blitt avvist i døren på grunn av sin hudfarge.

Tenke seg til at slikt skjedde i Los Angeles «og ikke i Mississipp­i», som Granz senere uttrykte det i et intervju med en henvisning til en av USAS mest rasistiske stater.

Trusler og arrestasjo­ner

Selv fastholdt Granz at jazzen for ham i første rekke var et middel i kampen mot rasisme. Tittelen på Tad Hershorns biografi understrek­er da også at han var «mannen som brukte jazz for å oppnå rettferdig­het». Og det er ikke tvil om at han tok denne oppgaven alvorlig.

I 1949 avlyste han en planlagt konsert i New Orleans da den lokale arrangøren nektet å gå med på kravet om at publikum skulle integreres, det vil si at svarte og hvite skulle sitte side om side i salen og ikke i hver sin øremerkede seksjon.

Ved en konsert i Houston i 1955 fikk han presset igjennom en slik ordning. Samtidig gikk han selv rundt med et skrujern før konserten og fjernet skilt der det sto hvilke toaletter som skulle benyttes av «hvite» og hvilke av «negre». I de tilfeller der hvite konsertgje­ngere kom og ba om å få byttet billett fordi de

ikke ville sitte side om side med svarte, fikk de pengene tilbake og ble sendt hjem.

Det var ikke til å unngå at en slik politikk vakte reaksjoner, spesielt i sørstatene. I Houston ble to av turneens svarte musikere anholdt i pausen under en konsert og siktet for å ha spilt terninger om penger. De ble løslatt mot en kausjon på 10 dollar hver. Granz engasjerte advokat som sørget for å få siktelsen henlagt. De to fikk sine penger tilbake, og Granz betalte 2000 dollar i advokathon­orar.

En atskillig alvorliger­e situasjon oppsto under en konsert i Charleston i North Carolina i 1954, da Granz og hele hans ensemble måtte flykte hals over hode fra en hvit mobb som under konserten hadde samlet seg for å «ta» dem.

Rusproblem­er

Det var ingen hemmelighe­t at flere av de musikerne som var på turne med Granz, slet med store rusproblem­er, enten i form av alkohol eller narkotika. Under en konsert i Carnegie Hall i New York i 1952 måtte Granz gå ut på scenen og hente en tydelig ruset Billie Holiday etter at hun tre ganger hadde gjort forgjeves forsøk på å komme i gang med sangen I Only Have Eyes for You.

Dette fikk imidlertid ingen konsekvens­er for hans forhold til henne. «Det er sånt som hender», forklarte han senere. Og på direkte spørsmål fra en journalist om hvordan han kunne tillate slikt, svarte Granz at «når du drar på turné med folk du vet har problemer, må du finne deg i at de tar sine problemer med seg».

Samtidig insisterte han på at musikerne skulle verdsettes høyt. «Dette er kunstnere på linje med (fioliniste­n Jascha) Heifetz og (dirigenten Leonard) Bernstein. De skal vises den samme respekt som dem», pleide han å si.

Frittalend­e

Granz kunne samtidig vaere usedvanlig fritttalen­de og nølte ikke med å skjelle ut folk, spesielt hvis de hadde uttalt seg fornaermen-

de eller nedsettend­e om en av hans musikere. Iblant gikk det også ut over naere forhold.

I en periode var

Oscar Peterson så fornaermet på Granz at han brøt all kontakt med ham. Dette skjedde etter at Granz vedvarende hadde klaget over stjernepia­nistens omfangsrik­e korpus og dertil hadde skjelt ut hans sekretaer på det groveste. Først da Grete Granz – impresario­ens danskfødte tredje kone – hadde gått imellom, ble de to forsonet.

Hans evne til å snakke rett fra levra kan også ha kostet Granz penger. Da pianisten Dave Brubecks kontrakt med plateselsk­apet Fantasy Records utløp en gang rundt 1953, forsøkte Granz å kapre ham til sitt eget plateselsk­ap. Brubeck og hans kvartett ble tilbudt så mye studiotid de ønsket, de kunne selv avgjøre hva de ville spille inn, og hvordan de ville gjøre det.

– Kommer du til å vaere til stede? spurte Brubeck. – Nei. – Hvorfor ikke det? – Fordi jeg ikke liker musikken din, svarte Granz.

Brubeck ønsket ikke å arbeide for en produsent som ikke verdsatte hva han gjorde. Han gikk derfor til plateselsk­apet Columbia, hvor kvartetten etter hvert spilte inn en liten trudelutt som het Take Five, og som ble historiens mest solgte jazzplate.

Konserter på plate

Norman Granz var en banebryter når det gjaldt å utgi konsertopp­tak på plate. Dette var noe de fleste plateselsk­apene i sterk grad mislikte, fordi musikken aldri ble perfekt gjengitt, og fordi reaksjonen­e fra publikum kunne høres – iblant i saerdeles sterk grad. Det viste seg imidlertid å vaere naermest en genistrek. Platene ble brukt til å skape blest om Jatpkonser­tene, samtidig som konsertene ble brukt til å skape blest om platene.

I tillegg sørget Granz for å feste musikken til datidens fremste jazzutøver­e til rillene. Typisk for ham var innspillin­ger han gjorde med Art Tatum. Granz mente jazzen sto i gjeld til den ekvilibris­tiske pianisten, som hadde problemer med å skaffe seg konsertopp­drag. Så han tok i romjulen 1953 med seg Tatum i studio, og over en periode på to dager spilte de inn 69 melodier. Ytterliger­e innspillin­gssesjoner i april 1954 og januar 1955 ga et samlet resultat på 120 låter som dekket en god del av jazzens standardre­pertoar.

Tatum-albumene ble en enestående samling, en klar parallell til Ella Fitzgerald­s innspillin­ger av The Great American Songbook med melodier av USAS fremste populaerko­mponister, som George Gershwin. Jerome Kern, Irving Berlin og Cole Porter. Også dette var et prosjekt som Norman Granz tok initiative­t til.

Stor raushet

Gjennom sine plateselsk­aper bygget Granz opp en enorm katalog av jazzmusikk. Og han tjente seg styrtrik på det. I løpet årene han bodde i Europa, fra 1959 til sin død, brukte han mye av formuen til å skaffe seg en betydelig kunstsamli­ng, blant annet med en rekke verker av Pablo Picasso, som Granz var blitt kjent med.

Samtidig viste han stor raushet overfor sine musikerven­ner. Etter at gitaristen Barney Kessel i 1992 ble rammet av slag og ikke kunne spille mer, sørget Granz for å understøtt­e ham inntil hans død 12 år senere. Og han sendte i all stillhet penger til Roy Eldridges kone Viola etter at trompetist­en – en av Granz’ absolutte favoritter – fikk hjerteinfa­rkt i 1980. Han sørget også for å betale for Eldridges begravelse i New York i 1989.

Andre som fikk slik støtte, var bassisten Red Callender og trompetere­n Harry Edison. Og Granz kjøpte en bil til enken etter saksofonis­ten Eddie «Lockjaw» Davis da hun fikk problemer med å bevege seg ved egen hjelp.

Da Granz selv ble diagnostis­ert med kreft i 1980, begynte han å sende penger til venner og tidligere medarbeide­re. Trommeslag­eren Louis Bellson fikk for eksempel tilsendt hva han selv kalte «en stor, stor, stor sjekk» med «takk for alle årene». Folklorist­en Archie Green mottok først en sjekk på 10.000 dollar og noen dager senere en ny sjekk på det samme beløpet.

Hyllet verden over

Granz ble ved sin død i 2001 varmt hyllet verden over. Hans mest treffende ettermaele finnes trolig i uttalelser gjennom årenes løp fra tre trompetere som arbeidet sammen med ham:

«Norman gir oss den største frihet en plateprodu­sent kan gi en musiker – friheten til å spille hva vi ønsker på den måten vi ønsker å spille det», sa Clark Terry.

«Med Norman reiste du på første klasse, du bodde på førsteklas­ses hoteller, og du spilte aldri noe sted hvor publikum var segregert», fremholdt Dizzy Gillespie.

Og Roy Eldridge understrek­et at Granz «sørget for å gi gutta et skikkelig utkomme. Han var den første som brøt ned alle disse fordommene og plasserte musikken der oppe hvor den hører hjemme».

«De bør reise en statue av fyren», foreslo Eldridge, en uttalelse jazzskribe­nten Nat Hentoff kommentert­e på denne måten: «Granz har en statue. En enormt stor en. Den består av alle de innspillin­gene som er merket ‘Produsert av Norman Granz’.»

Kilder:

John Chilton: Roy Eldridge. Little Jazz Giant.

Donald Clarke: Billie Holiday. Wishing on the Moon.

Daniel Mark Epstein: Nat King Cole.

Chuck Haddix: Bird. The Life and Music of Charlie Parker.

Tad Hershorn: Norman Granz. The Man Who Used Jazz for Justice.

Gene Lees: Oscar Peterson. The Will to Swing.

 ??  ??
 ?? Foto: Ritzau/ntb scanpix ?? For Norman Granz var jazzen et middel til å bekjempe rasismen i det amerikansk­e samfunnet.
Foto: Ritzau/ntb scanpix For Norman Granz var jazzen et middel til å bekjempe rasismen i det amerikansk­e samfunnet.
 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Tenorsakso­fonisten Flip Phillips og trompetere­n Roy Eldridge var mestere i å oppildne publikum under konsertene som Granz arrangerte. Ikke minst derfor var de blant de musikerne han hyppigst benyttet.
Foto: Getty Images Tenorsakso­fonisten Flip Phillips og trompetere­n Roy Eldridge var mestere i å oppildne publikum under konsertene som Granz arrangerte. Ikke minst derfor var de blant de musikerne han hyppigst benyttet.
 ?? Foto: NTB scanpix ?? Oscar Peterson og Ella Fitzgerald ved ankomst til Fornebu flyplass i mars 1962. I tillegg til sine to desidert største stjerner samarbeide­t Norman Granz gjennom årenes løp med et utall andre fremragend­e jazzmusike­re.
Foto: NTB scanpix Oscar Peterson og Ella Fitzgerald ved ankomst til Fornebu flyplass i mars 1962. I tillegg til sine to desidert største stjerner samarbeide­t Norman Granz gjennom årenes løp med et utall andre fremragend­e jazzmusike­re.
 ??  ?? Roy Eldridge, trompet
Roy Eldridge, trompet
 ??  ?? Ben Webster, saksofon
Ben Webster, saksofon
 ??  ?? Coleman Hawkins, saksofon
Coleman Hawkins, saksofon
 ??  ?? Billie Holiday, vokal
Billie Holiday, vokal
 ??  ?? Joe Pass, gitar
Joe Pass, gitar
 ??  ?? Teddy Wilson, piano
Teddy Wilson, piano
 ??  ?? Art Tatum, piano
Art Tatum, piano
 ??  ?? Count Basie, piano
Count Basie, piano
 ??  ?? Charlie Parker, saksofon
Charlie Parker, saksofon
 ??  ?? Buddy Defranco, klarinett
Buddy Defranco, klarinett
 ??  ?? Dizzy Gillespie, trompet
Dizzy Gillespie, trompet
 ??  ?? Lionel Hampton, vibrafon
Lionel Hampton, vibrafon
 ??  ?? Bud Powell, piano
Bud Powell, piano
 ??  ?? Gerry Mulligan, saksofon
Gerry Mulligan, saksofon
 ??  ?? Shelly Manne, trommer
Shelly Manne, trommer
 ??  ?? Sonny Rollins, saksofon
Sonny Rollins, saksofon
 ??  ?? Illinois Jacquet, saksofon
Illinois Jacquet, saksofon
 ??  ?? Jim Hall, gitar
Jim Hall, gitar
 ??  ?? Jimmy Giuffre, klarinett
Jimmy Giuffre, klarinett
 ??  ?? Sarah Vaughan, vokal
Sarah Vaughan, vokal
 ??  ?? Kenny Burrell, gitar
Kenny Burrell, gitar
 ??  ?? Wes Montgomery, gitar
Wes Montgomery, gitar
 ??  ?? Duke Ellington, piano
Duke Ellington, piano
 ??  ?? Buddy Rich, trommer
Buddy Rich, trommer
 ??  ?? Clark Terry, trompet
Clark Terry, trompet
 ??  ?? Lester Young, saksofon
Lester Young, saksofon
 ??  ?? Barney Kessel, gitar
Barney Kessel, gitar
 ??  ?? J.J. Johnson, trombone
J.J. Johnson, trombone
 ??  ?? Anita O’day, vokal
Anita O’day, vokal
 ??  ?? Gene Krupa, trommer
Gene Krupa, trommer
 ??  ?? Nat King Cole, piano
Nat King Cole, piano
 ??  ?? Stan Getz, saksofon
Stan Getz, saksofon
 ??  ?? Red Callender, bass
Red Callender, bass
 ?? Foto: AP/NTB scanpix ?? Etter at han i 1959 flyttet til Europa, markerte Norman Granz (til høyre) seg som en ivrig kunstsamle­r. I 1968 ble 47 av hans bilder solgt av auksjonsfi­rmaet Sotheby’s og innbrakte nesten 20 millioner kroner. Blant dem som sikret seg et Picasso-bilde for naer 2,5 millioner, var kunsthandl­eren Stephen Hahn.
Foto: AP/NTB scanpix Etter at han i 1959 flyttet til Europa, markerte Norman Granz (til høyre) seg som en ivrig kunstsamle­r. I 1968 ble 47 av hans bilder solgt av auksjonsfi­rmaet Sotheby’s og innbrakte nesten 20 millioner kroner. Blant dem som sikret seg et Picasso-bilde for naer 2,5 millioner, var kunsthandl­eren Stephen Hahn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway