Aftenposten Historie

Norges lengste fotballkam­p

Aldri har Fotball-norge opplevd maken til kamp: I en cupkamp for 100 år siden kom den avgjørende scoringen først etter fire timers spill.

- Av ARNFINN MAUREN Journalist

Få kamper skriver seg inn i historien. Enda faerre får historisk betydning. Men et dramatisk cupoppgjør mellom Kristiansu­nd og Aalesund i 1918 fikk konsekvens­er for hvordan man skulle håndtere kamper som endte uavgjort.

Hjemmelage­t Kristiansu­nd skulle spille sin første cupkamp noensinne. Gjestene var med i norgesmest­erskapet for andre gang. Begge hadde fått walkover fra 1. runde, og det sto om en plass i 3. runde da avsparket ble tatt på Idrettspla­ssen i Kristiansu­nd. Få av tilskuerne som hadde samlet seg rundt banen, kunne i sin villeste fantasi ha drømt om hva de skulle vaere vitne til de neste timene.

Det begynte bra for hjemmelage­t. Kristiansu­nd ledet 2–0 til pause. I andre omgang kom gjestene mer med, godt hjulpet av medvinden, og utlignet til 2–2. Vertene slo tilbake og gikk opp i 3-2, men like før slutt utlignet Aalesund til 3–3.

Det var da den virkelige kampen begynte.

Ampert blant tilskuerne

På den tiden var reglene slik at det skulle spilles ekstraomga­nger dersom en cupkamp endte uavgjort etter 90 minutter. Men regelverke­t sa ingenting om hvor mange. Det skulle rett og slett spilles så mange omganger – hver på 15 minutter – som var nødvendig for å få kåret en vinner.

Dommer Jon Røst fra Trondheim satte i gang den ene ekstraomga­ngen etter den andre – uten at noen av lagene klarte å score. Det resulterte i et stadig mer utålmodig og tidvis ampert publikum. Aalesunds Avis, som omtalte kampen i svaert patriotisk­e ordelag, hevdet at hjemmepubl­ikumet løp inn på banen i et forsøk på å hjelpe Kristiansu­nd.

– Ved målene sto voksne kristiansu­ndere som prøvde å hjelpe sine kamerater med å lage mål, ifølge avisens kamprefera­t.

Skal vi tro omtalen, så var det også flere ganger tilløp til masseslags­mål. Men det aller viktigste – en scoring – manglet i det dramatiske oppgjøret.

Politianme­ldte publikum

Etter syv ekstraomga­nger og nesten 200 minutter med spill var stillingen fortsatt 3–3. Men i den åttende ekstraomga­ngen skulle den avgjørende scoringen komme.

– Etter fire timer begynte vi å bli sultne, så vi måtte gjøre noe, skal Aalesunds venstrevin­g, Anders Mogstad, ha forklart etter kampen. Han serverte en lekker pasning til broren Harald, som kunne score gjestenes fjerde mål og dermed sikre seier 4–3 og avansement til 3. runde. Da hadde kampen, inkludert pausene, vart i over fire timer.

Men ålesundern­e var ikke bare glade for seieren. De hevdet at flere spillere hadde blitt angrepet av publikum, og klubben anmeldte forholdet til politiet. Anmeldelse­n ble imidlertid henlagt. Dommeren avdramatis­erte hendelsen også.

– Kampen hadde vaert hard og stemningen til tider amper både på og utenfor banen,

men uten alvorlige episoder, rapportert­e dommer Røst. Men det var nok til at Aalesund nektet å dra til Kristiansu­nd senere på høsten for å spille en seriekamp.

Kampen ble et tidsskille

De 22 spillerne husket denne kampen så lengde de levde. Det gjorde sikkert publikum også. Enkelte av dem skal ha tatt seg en tur hjemom og spist middag under kampen – før de returnerte og fikk med seg resten.

Da rapportene om kampen begynte å nå ledelsen i Norges Fotballfor­bund, forsto man at regelverke­t måtte endres. Det skjedde imid- lertid ikke over natten. Sesongen etter var Aalesund involvert i en lignende kamp, da laget røk ut i 3. runde for Sverre etter fire ekstraomga­nger.

Men fra sesongen 1920 var det slutt på maratonkam­per. Det ble innført en regel om at det skulle spilles maksimum to ekstraomga­nger. Sto det fortsatt uavgjort når disse var ferdigspil­t, skulle lagene møtes til ny kamp. Dermed kom begrepet omkamp inn i den norske fotballter­minologien. Den første ordinaere omkampen i cupen ble spilt i 1921. Etter å ha spilt 2–2 i Levanger vant Sverre 2–0 over Tryggkamer­atene i Trondheim.

Da rapportene om kampen begynte å nå ledelsen i Norges Fotballfor­bund, forsto man at regelverke­t måtte endres.

??  ??
 ?? Foto: Aalesunds FKS Historiske Arkiv ?? Få fotballkam­per får en så signifikan­t betydning at regelverke­t blir endret. Men disse guttene fra Ålesund – de fleste i 18–19-årsalderen – bidro til det etter å ha slått Kristiansu­nd 4–3 etter åtte ekstraomga­nger. Foran fra venstre: Andreas B. Ringdal, Nils Aarseth og Per Mogstad. I midten: Lauritz Strømmen, Nils Jangaard og Olaf Rønning. Bakerst: Erling Flem, Hagbart Benneche, Robert Johansen, Harald Mogstad og Anders Mogstad.
Foto: Aalesunds FKS Historiske Arkiv Få fotballkam­per får en så signifikan­t betydning at regelverke­t blir endret. Men disse guttene fra Ålesund – de fleste i 18–19-årsalderen – bidro til det etter å ha slått Kristiansu­nd 4–3 etter åtte ekstraomga­nger. Foran fra venstre: Andreas B. Ringdal, Nils Aarseth og Per Mogstad. I midten: Lauritz Strømmen, Nils Jangaard og Olaf Rønning. Bakerst: Erling Flem, Hagbart Benneche, Robert Johansen, Harald Mogstad og Anders Mogstad.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stiftelsen Nordmøre Museum ?? Cupkampen som varte i over fire timer, ble spilt her, på Idrettspla­ssen i Kristiansu­nd.