Aftenposten Historie

Bare engelsk i norske aviser?

Skandinave­n refser «den Roosevelts­ke sprogplan»

-

Den norskspråk­lige avisen Skandinave­n, etablert av tre immigrante­r i Chicago i 1866, gikk sterkt i rette med tidligere president Theodore Roosevelts forslag om kun å tillate engelsk som språk i blader og aviser som kom ut i USA.

«I det sidst hidkomne nr. af Skandinave­n finder vi følgende redaktione­lt utstyrede artikel om ekspraesid­ent Roosevelts virksomhed under krigen. Artikelen er saa meget mere bemerkelse­sverdig, som Skandinave­n tidligere har vaeret et af Roosevelts mest venligsind­ede organer. Bladet skriver:

Theodore Roosevelt farer som et haardt veir gjennem landet og brøler kritik til høire og venstre. Der er neppe den ting, som finder naade for hans strenge øine. Han angriber praesident­en paa en maade, som vilde bragt en hvilkensom­helst anden mand i tugthuset for laenge siden. Han kraever fuld frihed til at sige, hvad der falder ham ind, og ve den, som vilde forsøge at laegge baand paa hans balstyrige tunge.

Men paa samme tid som han saaledes kraever den mest ubegraense­de talefrihed for sig selv, er han saa inderlig bange for, at blade, som benytter et andet sprog end det engelske, ikke til enhver tid skal kunne kontroller­es. De kunde jo komme til at sige noget, som ikke var fuldt loyalt, noget i retning af kritik. Og det maa ikke ske. Det maa for enhver pris forebygges.

Derfor kraever den meget talende oberst, at intet blad her i landet skal ha lov til at benytte noget andet sprog end det han benytter – det engelske. Det interesser­er ikke manden fra Oyster Bay, at hundreder af gode, nyttige, lovlydige patriotisk­e blade, hvis eksistens beror paa, at de kan bruge et «fremmed» sprog, vilde blive nødt til at pakke sammen, dersom den Roosevelts­ke sprogplan skulde gjennomfør­es. Hvad bryder han sig om det! Her gjaelder ikke noget «Frihed for Loke, saavel som for Thor».

Theodore Roosevelt er ogsaa sterkt inde for «amerikanis­eringsplan­en». Han vil, at nykommeren skal laere engelsk saa hurtig og grundig som mulig. Og hvem vil ikke gjerne det? Men tag de «fremmede» sprog ud af pressen, af skolerne og af kirken, saa der ikke høres en lyd eller et muk paa noget andet tungemaal end det engelske, saa skal vi se hvor langt Roosevelt af New York, Harding af Jowa, Levy Mayor af Illinois og Claude Kitchin af North Carolina kommer med sitt amerikanis­eringsarbe­ide.»

Morgenutga­ven 16. juli

 ??  ?? Skråtobakk gjorde nytten når det gjaldt å blidgjøre «vrange» bønder på Sørlandet.
Skråtobakk gjorde nytten når det gjaldt å blidgjøre «vrange» bønder på Sørlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway