Aftenposten Historie

Farlig høykonjunk­tur

Ungdom dropper ut av skolen for å jobbe

-

«Høikonjunk­turen» er paa saet og vis farlig for ungdommen. Ungdommen fristes med

«gode jobber».

Saa griber man til for den øieblikkel­ige vindings skyld.

Man faar tidlig store fordringer til livet. En vakker dag er høikonjunk­turen og jobben slut. Man staar der uden at have laert noget ordentlig for livet under jevne forhold. Man synes man er for gammel til at begynde at laere. De vigtigste aar er spildt. Og man bliver til ingen ting.

Det sunde og grundsikre arbeidsliv­s rekrutteri­ng er en samfundsop­gave af rang. Her har haandverks­forskolene sin store oppave, – ikke mindst nu.

Fra skolebaenk­en gaar man efter en kortere sommerferi­e lige over i haandverks­forskoler. Ungdommen unddrages det farlige «slaengeaar». Gjennem praktiske kurser paa et halvt til et helt aar praeparere­s man til at kunne gaa over til en haandverks­mester eller til et verksted slig, at man straks gjør nytte for sig der og faar ordentlig betaling fra begyndelse­n af. Samtidig forkortes laeretiden hos mesteren og paa verkstedet ét aar. Arbeidsliv­ets rekrutteri­ng efter de formaalstj­enligste principer altsaa. Det er disse forskolers overordent­lig store samfundsma­essige betydning. Derfor skal der gjøres honnør for dem, naar de nu i morgen begynder sin virksomhed.

Vi har en hel raekke af dem: Forskolen for metalarbei­dere, malere, snedkere, smede, gulsmede osv. De fleste begynder imorgen.

Glaedeligv­is har tilgangen til forskolern­e vaeret over forventnin­g, tildels betydelig mere end der kan tages imod.» Morgenutga­ven 14. juli

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway