Aftenposten Historie

VENNER OG FIENDER

Ikke alle kommer overens i politikken.

-

Som ventet hadde det første triumvirat­et (Caesar, Crassus, Pompeius) både sine tilhengere og fiender. Men Cicero sto fast på deres side. Han var en politiker og folketaler som var sterkt imot de konservati­ve i senatet. Faktisk sto han på så god fot med triumvirat­et at han anmodet Pompeius og Caesar om hjelp til å vende tilbake til Roma fra eksil i 57 f.kr. Antagelig ble han bedt om å gå med i triumvirat­et fra starten. Han takket nei, men det hindret ham ikke i å yte juridisk bistand.

Hans venn Lucius Lucceius var også kandidat til å bli konsul sammen med Caesar i 60 f.kr., og finansiert­e begge, selv om han selv til slutt mislyktes. Men trioen hadde flere fiender enn venner. Bibulus, Caesars medkonsul, tilhørte gruppen av konservati­ve som forsøkte å blokkere reformene til gruppen av såkalte populares. En annen motstander var Cato den yngre, som senere kritiserte triumvirat­et for deres langvarige guvernørjo­bber.

Det var imidlertid en motstander av de tre som førte til at triumvirat­et i det hele tatt ble dannet. Lucius Licinius Lucullus, en av de konservati­ve, ble fjernet fra sin post øst i riket da hans invasjon av Armenia nesten trakk de fryktede parterne med i konflikten. Pompeius ble sendt ut for å overta både hans plass og all aere. Og da konsul Quintus Caecilius Metellus Celer stemte mot Pompeius’ veteran-bosettinge­r, så ikke Pompeius noen grunn til ikke å gå sammen med Caesar og Crassus.

 ??  ?? En mynt som Brutus fikk preget for å kunne betale sine soldater i borgerkrig­en. Den viser en fri manns lue, et symbol som senere ble brukt av de franske revolusjon­aere.
Caesars affaere med Kleopatra er legendaris­k, men hun var bare én av hans mange...
En mynt som Brutus fikk preget for å kunne betale sine soldater i borgerkrig­en. Den viser en fri manns lue, et symbol som senere ble brukt av de franske revolusjon­aere. Caesars affaere med Kleopatra er legendaris­k, men hun var bare én av hans mange...
 ??  ?? Cicero, folketaler­en som takket nei til å gå med i triumvirat­et, men ba dem om hjelp til å få komme hjem til Roma fra eksil.
Cicero, folketaler­en som takket nei til å gå med i triumvirat­et, men ba dem om hjelp til å få komme hjem til Roma fra eksil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway