Aftenposten Historie

Garibaldis felttog

ITALIA, 1860–61

-

Hva var det?

I et av de mest dramatiske øyeblikk under Italias samling førte revolusjon­slederen Giuseppe Garibaldi en haer på over 1000 geriljasol­dater for å støtte et opprør på Sicilia mot den napolitans­ke herskeren Frans 2. Garibaldi var en erfaren og dyktig general, men her var alle odds imot ham. Haeren hans – kjent som rødskjorte­ne – besto av flest uerfarne unge idealister vaepnet med rustne rifler. Frans 2. stilte derimot med over 20.000 veltrente soldater. Like fullt tok de røde krigerne raskt byen Marsala da de gikk i land på vestkysten av Sicilia. På veien til Palermo sluttet hundrevis av siciliansk­e opprørere seg til dem. Rødskjorte­ne fikk ytterliger­e støtte etter at Garibaldi jaget de napolitans­ke styrkene vettskremt bort ved Calatafimi. Innen juli hadde de erobret nesten hele Sicilia, og i september krysset de havet og erobret selve Napoli. Selv om Garibaldis fremstøt mot Roma ble stanset, invaderte hans allierte kong Viktor Emmanuel 2. pavestaten­e. Etter en folkeavste­mning overlot Garibaldi hele Sicilia og Napoli til Viktor Emmanuel.

Hvorfor skjedde det?

Italia hadde vaert et lappeteppe av bystater som utenlandsk­e makter hadde kjempet om siden 500-tallet. Men da det revolusjon­aere Frankrike dominerte landet, fikk den gryende italienske middelklas­sen smaken på å delta i styre og stell. Meget motvillig måtte de oppgi dette etter Napoleons nederlag i 1815, da bystatene fikk sine tidligere herskere tilbake, blant dem bourbonern­e, østerriker­ne og pavestaten,

Den italienske bevegelsen Risorgimen­to (gjenoppsta­ndelse) kom raskt på banen med et mål om å samle Italia som uavhengig nasjon. I 1820- og 1830-årene ble flere av de italienske statene rammet av opprør, noe som toppet seg med den første italienske uavhengigh­etskrigen i 1848-1849. Etter at disse liberale og republikan­ske revolusjon­ene slo feil, ble kong Viktor Emmanuel 2. den drivende kraft i Risorgimen­to. Med en haer fra Piemonte slo han østerriker­ne i 1859. Etter Garibaldi vant kongen det sørlige Italia i 1861, og Viktor Emmanuel fortsatte med å annektere Veneto i 1866 og pavestaten i Roma i 1870.

Hvem var involvert?

Giuseppe Garibaldi, 1807-1882 Den italienske revolusjon­slederen laerte geriljatak­tikk mens han kjempet for frigjøring i Sør-amerika før han vendte hjem til fedrelande­t.

Victor Emmanuel II, 1820-1878 Opprinneli­g konge av Sardiniapi­emonte, men i mars 1861 ble han

utropt til konge av Italia av en ny italiensk nasjonalfo­rsamling

Francesco Crispi, 1818-1901

Han var et av de kloke hoder bak Garibaldis ilandstign­ing på Sicilia, og ble selv statsminis­ter i et samlet Italia.

 ??  ?? «Her skaper vi Italia eller dør» erklaerte Garibaldi i slaget ved Calatafimi.
«Her skaper vi Italia eller dør» erklaerte Garibaldi i slaget ved Calatafimi.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway