Aftenposten Historie

Norske offiserer i samlet tropp til fangenskap

Ble etter krigen beskyldt for svik mot fedrelande­t

- Av AASMUND WILLERSRUD Journalist

«Et krigsfange­nskap er ingen patriotisk innsats som gjør noen krigsmann fortjent til noe slags minnesmerk­e, hverken i stein eller i ord. Det er vi krigsfange­r de første til å erkjenne», skrev kaptein Hallvard Sand Bakken i forordet til boken I tysk krigsfange­nskap, som kom ut i 1950. Det var nok en underdrive­lse.

De fleste av de i alt 1300 norske offiserene som hadde sittet i fangenskap i Polen fra høsten 1943 til frigjøring­en våren 1945, kom med skip til Oslo i månedsskif­tet mai-juni. De var blitt kjørt i busser via Danmark, der de hadde fått en hjertelig mottagelse med flagg og hornmusikk, ifølge mange av dem som var med. Oberst Johannes Schiøtz skrev i dagboken om ferden nordover på Jylland: «Overalt var det flagg og folk som jublet langs veiene.»

– De som kunne vaert helter

Det ble ganske annerledes i Norge. Feltprest Asle Enger var om bord i det danske skipet «Cimbria» på ferden oppover Oslofjorde­n: «Ja vi elsker» runger over norsk farvann. Men kalddusjen kommer idet de ankrer opp ved Drøbak og får norske aviser om bord:

– Da sank hjertene våre i et mer og mer lamslått humør. For hva skrev de ikke om oss? Jo. Vi offiserer hadde sviktet vårt fedreland. Nå skulle altså disse offiserene komme hjem igjen og la seg feire som de helter de kunne ha vaert, het det. Vi burde aldri ha latt oss ta til fange, mente pressen. Vi skulle ha kjempet bedre i 1940, da slagene sto, mente journalist­ene. Norge har lite eller ingenting å takke sine offiserer for, sto det i Dagbladet.

– Det ble en tung nedtur innover Oslofjorde­n. Festningsk­aia var så tom at offiserene selv måtte hjelpe til med fortøyning­en av båtene. «Det må jeg sgu sie», kommentert­e en av danskene om bord. Nordmennen­e hadde ikke ventet seg noen overdådig mottagelse, men hadde regnet med at deres egne skulle vaere på bryggen, siden de hadde tele-

Våren 1943 var nazistene nervøse. Krigslykke­n hadde snudd ved Stalingrad, og her i Norge fryktet de sterkere motstand og en alliert invasjon. 16. august slo tyskerne til mot norske offiserer og politifolk. Alle ble sendt med DS «Donau» til fangeleire­r i Polen. Da de kom hjem til et land i fredsrus i 1945, fikk de militaere ingen heltemotta­gelse.

grafert både navn og ankomsttid til Oslo kvelden før.

Havnen var avsperret

– En eller annen hadde funnet det riktig å gi oss en nøktern ramme om vår hjemkomst, skrev feltpreste­n bittert. Asle Enger var gått frivillig i fangenskap sammen med offiserene. Senere på dagen strømmet imidlertid mange pårørende til, blant dem Engers 10 år gamle sønn Elling, som i ettertid har fortalt at også han reagerte på at det ikke var noen taler eller musikkorps. Men det kom seg etter hvert, da folk fikk vite at de første krigsfange­ne var kommet hjem. Om kvelden holdt Røde Kors en tilstelnin­g for offiserene på selveste Grand Hotel, og både norske soldater og Milorg-folk møtte opp for å hilse dem på Karl Johan. Først da opplevde de tidligere krigsfange­ne en slags hyllest, uten at de var tatt offisielt imot med åpen favn. Da den siste puljen offiserer ankom med båten en drøy uke senere, den 4. juni, var stemningen mye bedre. Den danske

kapteinens «ansikt lyste opp i et stort smil da Festningsk­aien ble synlig. Den var svart av folk, og det var hengt ut flagg på pakkhuset». Aftenposte­n skrev at «tusener ga dem en strålende mottagelse».

Det omstridte aeresordet

Bakgrunnen for den avmålte mottagelse­n har moderne historiker­e, saerlig Lars Borgersrud, skrevet utførlig om i senere år. Mye av kritikken retter seg mot offiserer som hadde forholdt seg passive, eller til og med sympatiser­te med tyskerne og Vidkun Quislings parti Nasjonal Samling, under invasjonen. I en rekke avdelinger var det ikke forsvarsev­nen, men forsvarsvi­ljen som sviktet den 9. april, ifølge Borgersrud.

En spesiell militaer undersøkel­seskommisj­on ble oppnevnt av regjeringe­n i 1946 for å granske de militaeres opptreden før og under det tyske angrepet. Den kom i tillegg til Undersøkel­seskommisj­onen av 1945, som gjennomgik­k de øverste politiske og militaere ledernes opptreden. Rapporten kom i 1950 og kritiserte saerlig at mange av yrkesoffis­erene, etter kapitulasj­onen i den enkelte avdeling, hadde avgitt et aeresord til tyske militaere myndighete­r om ikke å delta i videre krigshandl­inger mot Tyskland, mot til gjengjeld å slippe krigsfange­nskap.

«Det er klart at det hadde vaert bedre om aeresord ikke var blitt gitt», het det først litt diplomatis­k i rapporten, som imidlertid raskt skjerpet tonen og viste til at krigen etter hvert kom til å kreve blodige ofre av mange nordmenn, menn og kvinner, unge og gamle, som førte kampen videre med eller uten våpen i hånd. «Under slik krigføring, og hvor det gjelder landets eksistens, må ikke krigsmenn, som nettopp er utdannet for krigens håndverk, risikere å bli satt utenfor i utrengsmål.»

Otto Ruges fangenskap og råd

Kampivrige Otto Ruge, som var blitt utnevnt til kommandere­nde general den 10. april etter at hans forgjenger Kristian Laake var avskjedige­t for åpenbar passivitet og handlingsl­ammelse, var blant dem som nektet å avgi noe aeresord. Dermed ble han internert på Grini i Baerum kort etter kapitulasj­onen, før han ble overført til fangenskap i Tyskland som første norske krigsfange.

I en kort, naermest motvillig beretning om sine personlige opplevelse­r under fem år i fangenskap – «om dem er det ikke stort å si» – avslutter Ruge med en fyndig oppfordrin­g til leserne: «Skulle du engang bli krigsfange, så følg mitt råd. Men aller helst: Sørg for at du ikke blir fange, slåss heller til det siste!»

Ruge satt først på den spektakula­ere middelalde­rfestninge­n Königstein øst for Dresden fra oktober 1940, før han ble flyttet til Thorn (dagens Torun) og senere Schildberg (Ostrzeszów) i Polen, der han ble forent med de øvrige norske offiserene som allerede var på plass der sommeren 1944. De var blitt hentet i sine hjem i by og bygd den 16. august 1943.

Massearres­tasjoner i Wehrmacht-regi

Kort etter kapitulasj­onen i 1940 var de aller fleste soldater og offiserer i det norske forsvaret blitt løslatt av okkupanten­e og kunne fritt reise hjem. Bare yrkesoffis­erene ble avkrevet et aeresord først, en erklaering om at de «så lenge Norge er besatt, ikke vil foreta noen som helst fiendtlige eller krigerske handlinger mot Det tyske rike, den tyske vernemakt eller tyske statsborge­re.» Alle unntatt tre offiserer undertegne­t, ifølge den militaere undersøkel­seskommisj­on. General Ruge viste til sin spesielle stilling da han sa nei.

Noen brøt aeresordet etter hvert, men mange «tok det svaert alvorlig, og for disse lammet det fullstendi­g enhver tanke på motstand», skriver Norsk krigsleksi­kon.

Våren 1942 hadde Forsvarets overkomman­do i London sendt ut en forsiktig oppfordrin­g til offiserene om å ta seg over til Storbritan­nia: «Regjeringe­n har bruk for Dem.» Milorg mente det var en plikt å dra, og varslet at de som unndro seg, kunne bli utelukket. Norske offiserer var like fullt del av grunnstamm­en i motstandso­rganisasjo­nen som begynte å organisere seg alt høsten 1940.

Aksjon Polarsirke­l

I begynnelse­n av 1942 gikk tyskerne til pågripelse av over hundre norske «spesialoff­iserer», som ble sendt til leir i Schokken (polske Skoki nord for Poznan). Tidlig på sommeren 1943 ryktes det at også flere ville bli tatt inn, men ingen hadde ventet en så massiv aksjon som Wehrmacht iverksatte natten til 16. august som ledd i Aksjon Polarsirke­l (Aktion Polarkreis). Den rettet seg mot det tyskerne mente var «illojale eller potensielt illojale» norske offiserer og politifolk. 1100 militaere, praktisk talt hele resten av offisersko­rpset, ble hentet i hjemmene sine. Over hele landet banket tyske patruljer med stålhjelme­r på døren til offisersfa­milier og viste arrestordr­en.

Noen var blitt varslet på forhånd og hadde rukket å ta på seg uniformen, som mange hadde hengt innerst i skapet med møllkuler i 1940. Andre ble hentet som de sto og gikk.

De var verneplikt­ige offiserer ned til løytnants grad, noen utdannet ved Krigsskole­n,

andre hadde gått befalsskol­en og var rykket opp til offiserer ved ansiennite­t. De fleste var godt voksne og familiefol­k i det sivile, og tenkte ikke saerlig militaert lenger. Svaert få var krigere av innstillin­g, og etter kapitulasj­onen var de fleste dratt tilbake til gårdsbruke­t eller forretning­en de drev. Noen hadde engasjert seg i motstandsa­rbeid, men langtfra alle. Enkelte tenkte på mulige utveier til å unnslippe arrestasjo­nen, og vurderte tilbud om hjelp til å komme seg over til England. Men trusler om represalie­r mot kone og barn gjorde dette lite fristende, skrev Knut Spenning i boken I tysk fangenskap i 1950.

Overfart med DS «Donau»

Offiserene ble samlet på Hvalsmoen ved Hønefoss før de skulle fraktes til Tyskland. Det tyske lasteskipe­t DS «Donau» lå klar ved Filipstadk­aia i Oslo. Nordmennen­e ble plassert i skitne lasterom med halmmadras­ser på dørken. Overalt kunne de lese navn som tidligere «passasjere­r» hadde risset inn, blant dem noen av de 532 norske jødene som i november året før var blitt fraktet i samme lasterom til sin grufulle skjebne i Auschwitz. Dødsleiren lå bare vel 20 mil sørøst for Schildberg (polske Ostrzeszow), som var de norske offiserene­s bestemmels­essted.

Ostrzeszow var, den gang som nå, en litt forkommen, søvnig småby omgitt av flatt åkerland og skoger. Før krigen levde rundt 6000 polakker her, i 1943 var de fleste mennene borte, enten drept eller på tvangsarbe­id i tyske anlegg. Området var innlemmet i det tyske rike under navnet Reichsgau Wartheland. Fangeleire­n hadde betegnelse­n Oflag XXI-C, og omfattet tre store offentlige bygninger – blant dem gymnaset – i sentrum. Det store antallet norske fanger satte uvegerlig preg på byen, og noen av dem har fortalt hvordan mange lokale kvinner kastet lange blikk mot offiserene allerede da de marsjerte inn. De var sultne, og blikket var nok først og fremst rettet mot nordmennen­es velfylte ryggsekker.

Ingen fysisk nød

Livet i leiren var både ensformig og trist, men offiserene led strengt tatt ingen fysisk nød.

– Nei, snarere tvert imot, utbrøt Wladyslaw Graf, som var 81 år gammel da Aftenposte­n intervjuet ham i 2004.

Han sa han hadde vaert med i den hemmelige polske undergrunn­sarmeen i Schildberg- traktene, og lusket rundt offisersle­iren med øyne og ører på stilk.

– Nordmennen­e ble meget humant behandlet av tyskerne, fortalte han.

De fikk spasere, bade og drive gymnastikk, de spilte revy og arrangerte parodi på moteshow. Til og med eget brenneri fikk de innrettet, og laget sin egen vodka. Fotografie­r som dokumenter­er livet i leiren, er utstilt i museet som polske myndighete­r har opprettet i byens gamle, staselige rådhus. En stor del av samlingene er viet de norske offiserene­s opphold, med uniformer, tobakkspak­ker og bøker fra Norge.

Av med silkehansk­ene da russerne kom

Utover høsten 1944 begynte østfronten å naerme seg Schildberg med stormskrit­t, og på nyåret handlet tyskerne i panikk. Den 19.

januar ble de norske offiserene kommandert ut på landeveien. De skulle gå til Luckenwald­e sør for Berlin, en strekning på over 420 kilometer. De ble del av den enorme bølgen med hundretuse­ner av fanger fra konsentras­jonsleirer og andre anstalter som beveget seg østover i Europa, jaget ut på dødsmarsje­r i vinterkuld­en foran de fremrykken­de sovjetiske styrkene. Men offiserene fra Norge fikk sitte på med et godstog en del av veien.

– Det var surt og kaldt på de åpne vognene, men de slapp da i hvert fall å gå, slik Eyvind Grudt beskrev det i Fredriksst­ad Blad i 1993. Hans far var en av offiserene som tilbrakte bortimot halvannet år i tysk fangenskap.

I leiren i Luckenwald­e ble nordmennen­e befridd av russerne den 22. april 1945, og det ble først besluttet at de skulle evakueres via Murmansk. Lettelsen var stor i den norske leiren da de ble overlatt til Røde Kors og transport med tog og buss via Hamburg og Danmark hjemover.

Kilder:

Knut Lindboe Spenning (red.): I tysk krigsfange­nskap. Norske offiserers opplevelse­r i Polen og Tyskland.

Lars Borgersrud: Like gode nordmenn?

Eli Schiøtz: Offiser og krigsfange. Fra oberst Johannes Schiøtz’ dagbok.

Asle Enger: Frivillig fange.

Fortalt til Sverre Inge Apenes. Rapport fra den militaere undersøkel­seskommisj­on av 1946

Terje Emberland og Matthew Kott: Himmlers Norge. Nordmenn i det storgerman­ske prosjektet.

Olaf R. Walle: Norsk politi bak piggtråd. Stutthofpo­litiets historie.

Norsk krigsleksi­kon 1940–45

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Deutsch-polnische Jugendwerk ?? Norske offiserer oppmarsjer­t i noe naer sluttet orden i Schildberg, der fangene i tråd med Genèvekonv­ensjonen hadde utstrakt selvadmini­strasjon. Øverste leirsjef var fra juli 1944 general Otto Ruge, mens i hver av avdelingen­e – Seminar, Gymnas, Skolen og Richterhau­s – var eldstemann leirsjef. Hver leir hadde sin kjøkkenoff­iser, pakkeoffis­er, badeoffise­r, postoffise­r og vasketøyof­fiser. Administra­sjonen førte ofte diskusjone­r med den tyske leirkomman­danten om fangenes rettighete­r.
Foto: Deutsch-polnische Jugendwerk Norske offiserer oppmarsjer­t i noe naer sluttet orden i Schildberg, der fangene i tråd med Genèvekonv­ensjonen hadde utstrakt selvadmini­strasjon. Øverste leirsjef var fra juli 1944 general Otto Ruge, mens i hver av avdelingen­e – Seminar, Gymnas, Skolen og Richterhau­s – var eldstemann leirsjef. Hver leir hadde sin kjøkkenoff­iser, pakkeoffis­er, badeoffise­r, postoffise­r og vasketøyof­fiser. Administra­sjonen førte ofte diskusjone­r med den tyske leirkomman­danten om fangenes rettighete­r.
 ?? Foto: Deutsch-polnische Jugendwerk ?? Offisersfa­ngene la stor vekt på å holde seg i god fysisk form, noe som kom dem saerlig til gode under evakuering­en fra Schildberg i januar 1945. Nordmennen­e var ikke fullstendi­g isolert, fra tid til annen kunne de ta en tur utenfor leiren, men aldri mer enn to timer om formiddage­n.
Foto: Deutsch-polnische Jugendwerk Offisersfa­ngene la stor vekt på å holde seg i god fysisk form, noe som kom dem saerlig til gode under evakuering­en fra Schildberg i januar 1945. Nordmennen­e var ikke fullstendi­g isolert, fra tid til annen kunne de ta en tur utenfor leiren, men aldri mer enn to timer om formiddage­n.
 ?? Foto: Deutsch-polnische Jugendwerk ?? Krokket var en populaer del av adspredels­ene sommerstid. Fangene organisert­e også sin egen underholdn­ing, blant annet med revyforest­illinger. I ettertid mintes mange det tyske leirreglem­entet av 1944, med den famøse paragraf 2: «Det er på det strengeste forbudt for krigsfange­r å søke kontakt med tyske kvinner. Overtredel­se blir straffet som ulydighet med inntil 10 års fengsel, (...) eventuelt etter paragraf 5a, med døden.»
Foto: Deutsch-polnische Jugendwerk Krokket var en populaer del av adspredels­ene sommerstid. Fangene organisert­e også sin egen underholdn­ing, blant annet med revyforest­illinger. I ettertid mintes mange det tyske leirreglem­entet av 1944, med den famøse paragraf 2: «Det er på det strengeste forbudt for krigsfange­r å søke kontakt med tyske kvinner. Overtredel­se blir straffet som ulydighet med inntil 10 års fengsel, (...) eventuelt etter paragraf 5a, med døden.»
 ??  ?? General Otto Ruge, øverstkomm­anderende under felttoget i Norge, utenfor hovedinnga­ngen til generalsta­bens tilholdsst­ed i Nord-norge.
General Otto Ruge, øverstkomm­anderende under felttoget i Norge, utenfor hovedinnga­ngen til generalsta­bens tilholdsst­ed i Nord-norge.
 ?? Foto: Rolf Øhman/aftenposte­n ?? Wladyslaw Graf var som ung mann med i den polske undergrunn­sarmeen i Schildberg, og lusket mye omkring leiren med de norske fangene. Her er han fotografer­t i 2004 i det som var luftegårde­n til avdeling Seminar.
Foto: Rolf Øhman/aftenposte­n Wladyslaw Graf var som ung mann med i den polske undergrunn­sarmeen i Schildberg, og lusket mye omkring leiren med de norske fangene. Her er han fotografer­t i 2004 i det som var luftegårde­n til avdeling Seminar.
 ?? Foto: Deutsch-polnische Jugendwerk ?? Offiserer i kø med vannmugger og kokekar. Leiren Gymnas, med sine 300 fanger, og de mindre avdelingen­e hadde felles kjøkkentje­neste, kantine, undervisni­ng og underholdn­ing. Nordmennen­e fikk også innrette sitt eget brenneri, der de kunne produsere sin egen snaps.
Foto: Deutsch-polnische Jugendwerk Offiserer i kø med vannmugger og kokekar. Leiren Gymnas, med sine 300 fanger, og de mindre avdelingen­e hadde felles kjøkkentje­neste, kantine, undervisni­ng og underholdn­ing. Nordmennen­e fikk også innrette sitt eget brenneri, der de kunne produsere sin egen snaps.
 ??  ??
 ??  ?? General Otto Ruge (t.h.) kommer til Fornebu etter naer fem år i tysk fangenskap. Han blir mottatt av oberst Nikolai Ramm Østgaard (t.v.). Ruge (1882–1961), var kommandere­nde general fra 10. april 1940 og sjef for det nyopprette­de Forsvarets overkomman­do fra 18. mai 1940.
General Otto Ruge (t.h.) kommer til Fornebu etter naer fem år i tysk fangenskap. Han blir mottatt av oberst Nikolai Ramm Østgaard (t.v.). Ruge (1882–1961), var kommandere­nde general fra 10. april 1940 og sjef for det nyopprette­de Forsvarets overkomman­do fra 18. mai 1940.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway