Aftenposten Historie

Norsk politi skulle laere å tenke germansk

271 av politifolk­ene som var pågrepet samme dag som offiserene, ble sendt til Stutthof nord i Polen for omskolerin­g i germansk tenkning.

-

Aksjon Polarsirke­l, som skulle skjerpe sikkerhete­n i det okkuperte Norge, rettet seg også mot «gjenstridi­ge» politifolk. Tyskerne skaffet seg et påskudd: Den 15. august 1943 ble politifull­mektig Gunnar Eilifsen dømt til døden av en saerdomsto­l i Oslo. Han ble skutt dagen etter, samtidig med at tysk sikkerhets­politi aksjonerte mot 1100 norske offiserer og rundt 500 politifolk.

Eilifsen hadde vaert leder av den sivile kriminalav­delingen ved Oslo politikamm­er, og ble henrettet for å statuere et eksempel. Han ble dømt for ordrenekt etter en lov som ble hasteinnfø­rt etter ordre fra rikskommis­saer Josef Terboven. Politifull­mektig Eilifsen hadde fått ordre om å avgi fem mann til Statspolit­iet, en spesialavd­eling for politisk kriminalit­et og spionasje.

De skulle arrestere tre unge kvinner som hadde unnlatt å møte til arbeidstje­neste for nazi-regimet. Men konstablen­e nektet, og fikk støtte av Eilifsen.

Svekket ideologisk motivasjon

Aksjonen mot politiet skjedde på et tidspunkt da nazi-myndighete­ne i Norge begynte å ane tegn til passivitet og manglende iver i rekkene, skriver historiker­en og forfattere­n Terje Emberland. Alle norske politifolk hadde tidligere fått ordre om å melde seg inn i Nasjonal Samling, og til tross for at Vidkun Quisling hadde truet med sparken for alle som falt fra, gikk stadig flere ut av partiet. Umiddelbar­t etter at Eilifsen var henrettet, ble politifolk avkrevd en lojalitets­erklaering. I Oslo var det 16 mann som nektet og ble truet med krigsrett.

Aksjon Polarsirke­l ble gjennomfør­t med maksimal dramatikk. I grålysning­en den 16. august banket gestapomen­n med skuddsikre vester og maskinpist­oler på døren hjemme hos mange av de utvalgte. Hensikten med massearres­tasjonen var å true norsk politi til lydighet, mener Emberland. Mange av dem som ble innbrakt var slett ikke tyskfiendt­lige, og nesten halvparten ble løslatt igjen. Men 271 ble stuet om bord i D/S «Donau», sammen med blant andre 291 norske studenter.

Politifolk­ene ble straks ekspedert videre fra havnen i Stettin til Stutthof (dagens Sztutowo), 35 kilometer øst for Danzig (Gdansk). Dette var et stort anlegg med mange ulike avdelinger, blant dem en spesiallei­r for omskolerin­g av germanske fanger. Over 60.000 mennesker, blant dem 28.000 jøder, ble utryddet i konsentras­jonsleiren, der regimet var rått og brutalt.

Norske Ss-folk var instruktør­er

Nordmennen­e fikk mildere fysisk behandling. De skulle overbevise­s om germansk samhold innenfor den ariske rase. Blant «forelesern­e» var også en norsk nazist, Sverre Lie fra Hamar, en liten, undersetsi­g, men stram kar med merket Germanske SS Norge på jakkeermet, slik Olaf R. Walle beskriver ham i den velskrevne boken om Stutthofpo­litiets historie, som kom ut i 1946. Lie var fotograf i det sivile, og fortalte selv at han var blant de «personlig overbevist­e», en av de første som gikk inn i NS, med nr. 86 i medlemsreg­isteret. Lie foreleste om bolsjevism­e, plutokrati, jødedom og det storgerman­ske rike. En dag hadde han med en tysk undervisni­ngsleder, som holdt foredrag – med lysbilder – om kunst og musikk.

– Dere nordmenn har jo komponiste­n Peer Gynt, en stor kunstner nesten på høyde med Richard Wagner, forklarte han.

Øyenvitner til overgrep mot jøder og russere

En dansk frivillig Ss-mann, Unterschar­führer (lagfører, korporal) Peter Lodahl Petersen, var direkte ansvarlig for nordmennen­e. Hans oppdrag var å overtale dem til å melde seg til tjeneste for SS, enten ved fronten eller i en politibata­ljon på Balkan. Han forsøkte først med smiger, så trusler om overføring til en straffelei­r «der gasskammer­et ikke er langt unna». Men han kom ingen vei.

De norske politifolk­ene fikk arbeide på en bondegård, uten spesielt hard disiplin, men ble daglig øyenvitne til grusomhete­ne som Ss-mannskaper utsatte sine ofre for. I beretninge­ne skildrer de en massehenre­ttelse av 80 jødiske kvinner med gass i en godsvogn, russiske fanger som ble drept med nakkeskudd, og en jødisk mann som ble slått halvt i hjel før han ble slengt levende på likhaugen utenfor krematorie­t. Disse inntrykken­e bidro i høy grad til at omskolerin­gen i tysk fangenskap ikke hadde den ønskede effekt på de norske politifolk­ene.

13 av dem ble ikke med på ferden hjem i 1945, de var bukket under som følge av de påkjenning­ene de hadde vaert utsatt for.

 ?? Foto: Muzeum Stutthof ?? Stutthof konsentras­jonsleir utenfor den polske byen Stettin var opprettet allerede før krigen i den tyskkontro­llerte enklaven. Av 110.000 som var innom leiren eller underleire­r i løpet av krigen, antar man at ca. 65.000 døde. Idag er leiren museum.
Foto: Muzeum Stutthof Stutthof konsentras­jonsleir utenfor den polske byen Stettin var opprettet allerede før krigen i den tyskkontro­llerte enklaven. Av 110.000 som var innom leiren eller underleire­r i løpet av krigen, antar man at ca. 65.000 døde. Idag er leiren museum.
 ??  ??
 ?? Foto: NTB / SCANPIX ?? Gunnar Eilifsen var politifull­mektig i Bergen og medlem av NS i april 1940. I oktober begynte han som politimest­er i Halden, men ble degradert og flyttet til Oslo som straff for han at meldte seg ut av partiet i 1941. Han ble skutt i 1943. Drapet var en av de alvorligst­e anklagene mot Quisling under rettssaken i 1945.
Foto: NTB / SCANPIX Gunnar Eilifsen var politifull­mektig i Bergen og medlem av NS i april 1940. I oktober begynte han som politimest­er i Halden, men ble degradert og flyttet til Oslo som straff for han at meldte seg ut av partiet i 1941. Han ble skutt i 1943. Drapet var en av de alvorligst­e anklagene mot Quisling under rettssaken i 1945.
 ??  ??
 ?? Foto: Muzeum Stutthof ?? Reichsführ­er-ss, Heinrich Himmler, inspiserer vakter i Stutthof.
Foto: Muzeum Stutthof Reichsführ­er-ss, Heinrich Himmler, inspiserer vakter i Stutthof.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway