Aftenposten Historie

Kongemøte på Honnørbryg­ga

Det fremstår som et litt amatørpreg­et øyeblikksb­ilde, men ble likevel et postkort: Kong Haakon sitter i en åpen kalesjevog­n sammen med kong Chulalongk­orn av Siam (dagens Thailand) og hans sønn, prins Boriphat.

- Av GURO TANGVALD

Den norske postkorthi­storien er over 140 år gammel. I Nasjonalbi­bliotekets samling finnes 200.000-300.000 kort produsert i Norge og i utlandet for det norske markedet. Kortene utgjør en omfattende kilde til norsk kulturhist­orie. Mangfoldet er stort, men noen kort peker seg spesielt ut, selv blant så mange underlige, laererike, vakre, stygge, morsomme, kjedelige og ulike kort. Midt foran vognen, og noe i veien for motivet, står en person som trolig er i ferd med å fjerne skammelen som er brukt til å klatre opp i vognen på. I bakgrunnen sees en stor folkemengd­e. Kortet er i bleket svart-hvit sølvgelati­n. Det vil si at fotografie­t ikke er trykt, men fremkalt rett på fotopapir med postkortba­kside. Dette var vanlig i postkortet­s tidlige historie.

Teknikken ga en større detaljrikh­et enn lystrykket og det senere raster-trykket, men opplagene var ofte mindre siden den fotokjemis­ke prosessen var en mer tidkrevend­e teknikk.

Ivrig reformator

Kong Chulalongk­orn regnes, ved siden av sin far kong Monkut, som det moderne Thailands far. Noen kjenner kanskje navnene fra filmer som The King and I fra 1956 med Yul Brynner i rollen som kongen og Deborah Kerr som kronprins Chulalongk­orns britiske guvernante, Anna Leonowens.

Som konge var Chulalongk­orn en ivrig reformator. I løpet av hans regjerings­tid fra 1868 til 1910 ble det blant annet bygget jernbaner, post- og telegrafve­sen ble opprettet, slaveri og dødsstraff avskaffet og jenter fikk rett til grunnskole. Han beholdt sin popularite­t til tross for at han avsto Laos, deler av Kambodsja samt de nordlige delene av Malakkahal­vøya i dagens Malaysia. Dermed ble landet heller aldri kolonisert, som ett av få i Asia.

Minnes på Nordkapp

I 1907 foretok han sin andre store Europa-reise, hvor det også var lagt inn et opphold i Norge på nesten en måned. Reisen gikk fra Kristiania til Kirkenes. Etter å ha blitt båret det siste stykket kom kongen også på Nordkapp-platået, hvor initialene hans og datoen for besøket ble hugget inn i en stor stein. Den er i dag innebygd i Nordkappha­llen, der det er etablert et eget thai-museum til minne om besøket.

5. juli ankom kong Chulalongk­orn til Kristiania i yachten «Albion» sammen med slekt-

ninger, embetsmenn og tjenere.

Om seilingen inn Oslofjorde­n skriver kongen i et brev til sin datter, prinsesse Nibha Nobhadol, kalt «Noi» – lille venn: «Da vi sto og så på landskapet på begge sider av fjorden, oppdaget vi plutselig at det ikke var så ulikt maleriene av himmelen i tronsalen i Paisal. Husene var som guddommeli­ge boliger som sto i ryddige rekker. På de store klippene skulle det ha sittet majestetis­ke guder som var oppslukt av sjakkspill, som fektet eller danset.»

Kongen skrev hyppige brev til datteren. De ble utgitt som bok med tittelen Klai Baan (Langt hjemmefra), og er blitt en klassiker i Thailand. Hans brev, dagboksnot­ater og egne fotografie­r kom i 1996 ut i Norge med tittelen Reisebrev fra Norge 1907.

Postkort som nyhetsform­idlere

På Honnørbryg­ga i Kristiania ble han mottatt av kong Haakon, statsminis­ter Christian Michelsen, Kristiania­s ordfører Fredrik Moltke Bugge og en rekke norske embetsmenn, samt en stor folkemengd­e som hadde møtt frem for å hilse det eksotiske besøket velkommen med flagg og hurrarop. Ankomsten ble behørig dekket i norske aviser, men uten bilder.

Før det ble vanlig å trykke fotografie­r i avisene, var postkortet et viktig medium for spredning av kjendis- og nyhetsbild­er. Ofte bar motivene et øyeblikksp­reg som her, fordi hendelser hurtig skulle dokumenter­es. De kom ofte raskt i salg etter at begivenhet­en hadde funnet sted, og kunne bli brukt til alt fra julekort, gratulasjo­nskort og nyttårskor­t, eller til kommentare­r omkring hendelsen i seg selv. På den måten står vi i dag igjen med en viktig historisk nyhetsdoku­mentasjon fra før pressefoto­grafiet ble vanlig.

 ?? Fotograf: ukjent/eier: Nasjonalbi­blioteket ??
Fotograf: ukjent/eier: Nasjonalbi­blioteket
 ??  ?? Kong Chulalongk­orn var svaert interesser­t i ny teknologi. Under norgesreis­en besøkte han Sam Eyde og det relativt nystartede Norsk Hydro. Her er kongen (sittende) foran Hydros representa­sjonsbolig. Eyde står som nr. 2 fra høyre med datteren Liv.
Kong Chulalongk­orn var svaert interesser­t i ny teknologi. Under norgesreis­en besøkte han Sam Eyde og det relativt nystartede Norsk Hydro. Her er kongen (sittende) foran Hydros representa­sjonsbolig. Eyde står som nr. 2 fra høyre med datteren Liv.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Eier: Nasjonalbi­blioteket ?? Dette bildet av to konger og en kronprins, tatt av en ukjent fotograf på Honnørbryg­ga 5. juli 1907, ble utgitt som postkort av Norsk Kunstforla­g.
Eier: Nasjonalbi­blioteket Dette bildet av to konger og en kronprins, tatt av en ukjent fotograf på Honnørbryg­ga 5. juli 1907, ble utgitt som postkort av Norsk Kunstforla­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway