Aftenposten Historie

Drømmen om et nytt slott

Da Frederik 4. var i Christiani­a på sin reise til Norge i 1704, ble han den siste kongen som ble innlosjert på Akershus festning. Med tanke på fremtidige kongebesøk ble det gjort en kraftanstr­engelse for å gjøre slottet presentabe­lt og skaffe nok plass ti

- Av HEGE BRIT RANDSBORG Arkivar i Riksarkive­t

Akershus festning sto ferdig rundt 1300. Den var først og fremst et forsvarsve­rk, dernest kongebolig. I mars 1527 brant nesten halvdelen av borgen etter et lynnedslag. Det gikk tregt med gjenoppbyg­ging, og først under Christian 4. – kongen som ga byen sitt navn – ble det gjort omfattende arbeider. Etter hans tid var interessen for å vedlikehol­de og bruke festningen som kongebolig liten, og slottet forfalt.

Tynget av kornet

Større deler av festningen ble disponert av de militaere, og deres behov, bl.a. for å lagre korn, var stadig økende. Alle loft ble brukt som kornlager. Også staller og andre rom ble tatt i bruk. På grunn av kornets tyngde sprakk stukktaken­e opp og biter av det falt ned. Trebjelker råtnet, murer falt ut. Ingen vinduer var hele, og det regnet inn.

Flere ganger startet man å planlegge større reparasjon­sarbeider; mastetraer (som skulle brukes til takbjelker) ble kjøpt inn, men det kom alltid noe i veien – som f.eks. svenskekon­gen Karl 12.s beleiring i 1716. Dessuten måtte Rentekamme­ret i København, som hadde ansvar for statens økonomiske og materielle anliggende­r i videste forstand, godkjenne alle planer før penger kunne bevilges, og det var ofte en langvarig prosess. Hverken stattholde­r eller kommandant turte å sette i gang arbeider på egen hånd av redsel for at de ville ende opp med å måtte betale alt av egen lomme. Imens forfalt slottet mer og mer.

Et annet problem var å få håndverker­ne i

byen til å påta seg arbeidet. De hadde ikke nok erfaring og var heller ikke dyktige nok, ble det hevdet. I 1734 tryglet stattholde­r Christian Rantzau Rentekamme­ret om ikke det «kunde bringes der hen at en kyndig og tilforlade­lig muurmester, bygmester eller entreprene­ur joe før joe bedre førend det gandske falder ned, som dagligen at befrygte er, fra Kiøbenhavn blev hidsendt».

Berømt arkitekt

Etter noe nøling sendte Rentekamme­ret opp en hollandsk murmester, Philip de Lange. Han var født omkring 1704, kom til København rett etter den store bybrannen i 1728 og var med på å gjenoppbyg­ge byen. I dag er han kjent som en av Danmarks store arkitekter og har fått en vei oppkalt etter seg i København. Der ligger i dag Det Kongelige Danske Kunstakade­mis Skoler for Arkitektur, Design og Konserveri­ng, grunnlagt i 1754.

I september 1734 fikk han bevilget 250 riksdaler til en norgesreis­e for å måle opp slottet og lage et overslag over hva reparasjon­ene ville koste. Han laget fem tegninger som viste hvordan situasjone­n var; tre grunnriss av de ulike etasjene samt to fasadetegn­inger, mot vest og mot øst.

I tillegg laget han også grunnriss og fasadetegn­inger til tre alternativ­e forslag til et helt nytt slott i barokk stil. Hovedtrekk­ene i grunnplane­n var lik i alle tre forslagene, en firkant der hovedinnga­ngen lå i østfløyen, inn mot borggården. Forskjelle­n på forslagene lå i hvordan hjørnene var løst.

– Burde egentlig rives

Overslaget endte på litt over 44.000 riksdaler. Men dersom man nøyde seg med lokal stein

i stedet for murstein og ikke brukte norske mastetraer, men mindre gode pommerske bjelker, kunne man redusere kostnadene til 23.389 riksdaler.

Lange innleverte sitt forslag 14. januar 1735. Deretter ble det sendt på høring, først til generalbyg­gmester Häuser, som rådførte seg med berghauptm­ann Johan Ludevig Schubart. Etter å ha besiktiget slottet konkludert­e Schubart med at mesteparte­n var i så dårlig stand at det egentlig burde rives. Han foreslo imidlertid å bygge en ny slottskirk­e (som nå lå i 1. etasje i sørfløyen) på Hovedtange­n, noe han anslo ville koste 8000 riksdaler. Dette forslaget ble støttet av biskop Peder Hersleb. Det samme gjorde Rentekamme­rkollegiet, som mente Langes forslag var meget kostbart, og dessuten syntes det var unødvendig å bygge en så stor og staselig bygning siden kongen så sjelden kom til å besøke Akershus.

Reparasjon­er satt på vent

Kongen, Christian 6., bifalt innstillin­gen, men under forutsetni­ng av at de militaere myndighete­r, ved oberst Michael Sundt, skulle uttale seg om oppføringe­n av en ny kirke på Hovedtange­n ville vaere til hinder for den militaere virksomhet­en. Når det gjaldt videre reparasjon av slottet, ble det bestemt at det skulle stilles i bero. Generalmaj­or Georg von Bertouch fikk ordre om at han med hjelp av soldater og fanger på festningen skulle rive de delene av slottet som sto i fare for å ramle ned.

Philip de Langes planer om et nytt slott ble ikke tatt i betraktnin­g. Man nøyde seg med planer for en ny slottskirk­e, da det behovet var mer prekaert enn ny bolig for kongen som han knapt ville ha behov for.

Obersten som hindret riving

Akershus slott sto nå i fare for å bli delvis revet. Men det forhindret Michael Sundt, som ifølge resolusjon­en skulle uttale seg om tomtevalge­t for den nye slottskirk­en. Obersten mente at sørfløyen kunne repareres og igjen brukes som kirke, til en pris av 6000 riksdaler.

Kongen ombestemte seg og fulgte Sundts råd. Med kgl. resolusjon 11. mars 1738 ble slottet besluttet istandsatt. Riktignok gjaldt det først og fremst sørfløyen, mens store deler av østfløyen skulle rives. I januar 1741 var arbeidet avsluttet, og slottskirk­en sto, i store trekk som vi kjenner den i dag, klar til bruk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Philip de Lange laget to fasadetegn­inger av Akershus festning slik den så ut i 1735. Her ser vi østfløyen sett fra dagens festningsp­lass. Tegningen er en viktig dokumentas­jon av bygninger som senere ble revet. Bl.a. ser man restene av det gamle middelalde­rtårnet som ble kalt Våghalsen.
Philip de Lange laget to fasadetegn­inger av Akershus festning slik den så ut i 1735. Her ser vi østfløyen sett fra dagens festningsp­lass. Tegningen er en viktig dokumentas­jon av bygninger som senere ble revet. Bl.a. ser man restene av det gamle middelalde­rtårnet som ble kalt Våghalsen.
 ??  ?? Forslag til et slott der motivet i vaerhanen i spiret er riksvåpene­ts løve med en buet hellebard i labbene.
Forslag til et slott der motivet i vaerhanen i spiret er riksvåpene­ts løve med en buet hellebard i labbene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway