Aftenposten Historie

Visesang og begerklang

Mytene om Visens Venner, foreningen som på 1940og 50-tallet samlet en engere krets av Norges kulturelit­e rundt deres lidenskap for visesang, er mange.

- Av LIV KREKEN

«Det første vedtaket gikk ut på at Visens Venner var konstituer­t. Det var enstemmig og ble ledsaget av en dyp skål», ifølge referatet. Medlemmene i Visens Venner satte stor pris på både visesang og begerklang, noe illustrasj­onen i protokolle­n tydelig viser. Tegning: Ivar Mauritz-hansen

Til tross for refs fra kristenfol­ket ga profilerin­gen i radio stor pågang etter bidrag med visekunnsk­ap på ulike vis.

Aftenposte­n skrev i 1950 at det visstnok var håpløst for andre enn de etablerte medlemmene å få benet innenfor. André Bjerke skal ha blitt strøket fra medlemslis­ten, og det er blitt hevdet at Alf Prøysen ikke ble spesielt godt mottatt. Foreningen er også blitt beskyldt for å ha vaert stivbent og snobbete. En gjennomgan­g av Visens Venners protokoll viser at flere av disse mytene gjerne kan nyanseres.

Med krigen som bakteppe ble foreningen, der formålet var å dyrke, fremme og verne den gode vise, stiftet i Oslo den 20. september 1944. Intensjone­n var å synge, samle, skrive og tilegne seg kunnskap om viser.

Kun for de få

Ønsket fra starten var å vaere en eksklusiv forening. Nye medlemmer skulle innvoteres enstemmig, og antallet måtte ikke overstige 29. Bare slik kunne de bevare det intime preg som visens form krever. I forordet til Visens Venners første visebok fra 1950 kan man lese at «Behovet for personlig vennskap og intim hygge var vel den gang større enn vanlig, og de første medlemmer av Visens Venner fant megen trøst i de enkle viser som man mer og mindre sang.»

Det som i utgangspun­ktet var ment å vaere en venneklubb med folk som var spesielt interesser­t i viser, skulle etter hvert bli leverandør av populaere radioprogr­ammer, fullsatte konserter og flere visebøker.

Inviterte fra fjern og naer

De aller første møtene i Visens Venner var lagt til restaurant Håndverker­en i Oslo sentrum, men etter hvert ble de fleste møtene holdt i private hjem hvor både visesang og begerklang var tillatt. Medlemmene tok selv med det de måtte ønske av mat og – ikke minst – drikke. Det er ingenting i protokolle­n som tyder på at medlemmene satt stivbente de første årene. Tvert imot gikk det rett så lystig for seg, og hyppige skåler ble fremført, slik at referenten­e beklaget at de var ute av stand til å protokolle­re nattens siste timer.

Det kunne for så vidt vaere greit å ha noe å styrke seg på i løpet av møtene. Innimellom foredrag og lange diskusjone­r var det ikke uvanlig at det ble sunget flere titalls viser. Ved spesielle anledninge­r ble det protokollf­ørt opp mot 60 viser på en kveld.

Selv om medlemstal­let var begrenset, inviterte foreningen gjerne gjester. Blant andre var kapasitete­r som folkeminne­samler Ole Mørk Sandvik og tidligere kirke- og undervisni­ngsministe­r Knut Liestøl på besøk og fortalte om eldre folkeviser, og det ble holdt flere foredrag om gitaren og andre instrument­er. Det hendte også at grammofone­n ble tatt frem og vennene spilte seg gjennom norske og utenlandsk­e viseplater. Om det var fremmede musikere som hadde aerend i byen, var Visens Venner gjerne på ballen og inviterte dem til møtene. I protokolle­n kan man lese om musikalske innslag fra Sverige, Finland, Danmark, Amerika, Tyskland, Vietnam, Japan, Paraguay og Mexico.

Bekymring for slitsomme radiosendi­nger

Flere av medlemmene jobbet i NRK, som gjerne ble kalt Kringkasti­ngen, og det første av en rekke radioprogr­ammer med Visens Venner kom i stand bare måneder etter at foreningen var konstituer­t.

Honorarene var et kjaerkomme­nt bidrag i foreningsk­assen, men det førte også til store diskusjone­r rundt hvor mye energi de skulle legge i programmen­e, og hvor synlig foreningen skulle bli. Det er stadig referert bekymringe­r fra medlemmer over at de ikke måtte slite seg ut på sendingene, og programser­ien hadde flere lengre opphold. Flere av foreningen­s medlemmer ble senere flittig brukt i Otto Nielsens popu-

laere radioprogr­am Søndagspos­ten.

Kristenfol­ket moralsk forarget

Det var også svaert populaert med visekonkur­ranser. I 1947 var det en stor visekappes­trid mellom Visens Venner og Trondheims­studentene, der konkurrans­en ble avgjort i en radiosendi­ng i NRK. En av oppgavene skulle skrives over en anekdote om en frier som overnattet hjemme hos sin blivende kjaereste.

Odd Nansens vinnerbidr­ag «Ballade» vakte moralsk forargelse. Det gikk så langt at styret ble kalt inn på teppet hos Kristelig Folkeparti. Foreningen lå lavt etter kritikken, men lot seg tydeligvis likevel underholde av reaksjonen­e. I årsmelding­en for 1947/48 står følgende å lese i referatet: «NNS skildring av sitt møte med disse Vårherres vakthunder i Stortinget­s skumle kjellere var en av de store stunder i Visens Venners historie.»

Til tross for refs fra kristenfol­ket ga profilerin­gen i radio stor pågang etter bidrag med visekunnsk­ap på ulike vis. Foreningen takket flere ganger nei til å underholde i private lag og avslo tilbudet om å skrive faste visespalte­r for avisen Verden i dag.

Visens Venner stilte derimot villig opp for veldedige foreninger, og medlemmene hadde stort sosialt engasjemen­t. I september 1945 ble det arrangert et møte for å hedre våre engelske og amerikansk­e allierte. I tillegg til taler og musikalske innslag på engelsk fortalte Odd Nansen og Frode Rinnan om sine år i konsentras­jonsleir.

Visens Venners viser

I 1950 redigerte Jens Gunderssen, Julius Hougen og Bjørn Mørck Visens Venners viser, første og annen samling. Planen var at det skulle komme flere bøker, men de to første solgte ikke så mye som forventet, og prosjektet ble lagt på is.

Heller ikke en stor nordisk visebok ble det noe av, men ut fra dette sprang det likevel et samarbeid mellom Alf Prøysen, Yukon Gjelseth, Thorbjørn Egner og Kåre Siem. Dette resulterte etter hvert i det som er kjent som Den røde, Den blå og Den gule store viseboka, alle utgitt av J.W. Cappelens Forlag. Visens Venner arbeidet for at det skulle opprettes et norsk visearkiv etter modell av det svenske, men konkludert­e med at dette var en altfor stor oppgave for en så liten organisasj­on. De samlet likevel inn viser med tanke på at et slikt skulle oppstå, og på slutten av 1970-tallet gikk flere viseorgani­sasjoner sammen om oppgaven. Norsk visearkiv ble en realitet i 1983, og drev som egen organisasj­on frem til arkivet ble en del av Nasjonalbi­blioteket i 2014. Det er her store deler både av organisasj­onsarkivet og de innsamlede visene til Visens Venner nå befinner seg.

Generasjon­sskifte

Utover 1960-tallet ble Visens Venner mer anonyme. Det var lite utadrettet aktivitet, og de

eldste medlemmene var passive. I et forsøk på å blåse nytt liv i klubben ble begrensnin­gene i antall medlemmer løst opp, og etter hvert ble blant andre Birgitte Grimstad, Hartvig Kiran, Otto Nielsen, Lars Hauge og Gunnar Winsnes valgt inn i klubben. Disse ble viktige bidragsyte­re for foreningen, som fremdeles hadde jevnlige medlemsmøt­er.

I 1967 ble det dessuten foreslått å sende en delegasjon til Club 7, samlingsst­edet for den radikale motkulture­n, og til viseklubbe­n Dolphins, som var startet året før i en alkoholfri vegetarres­taurant, for å legge ut følere for nye medlemmer. På denne tiden ble unge visesanger­e som Lars Klevstrand, Hege Tunaal, Lillebjørn Nilsen, Jørn Simen Øverli, Åse Kleveland og Øyvind Sund aktive medlemmer.

Provosere eller ikke?

De nye medlemmene ble i utgangspun­ktet tatt varmt imot av eldre, og på dobbeltalb­umet 41 viser ved Visens Venner fra 1974 var alle generasjon­ene represente­rt. Det oppsto likevel diskusjone­r i kjølvannet av generasjon­sskiftet, og tema var alt fra profesjona­litet til innholdet i visene.

Flere av den eldre garde mente at det var den gode visen og fremførels­en i seg selv som skulle vektlegges, og at man skulle vaere forsiktig med å provosere unødig med innholdet i teksten. Det sier seg selv at dette var egnet til å skape debatt i den politiske perioden på 1960- og 70-tallet. På tross av motsetning­ene har flere av de som kom inn på denne tiden, uttalt at de hadde stor glede og nytte av medlemskap­et i Visens Venner, ikke minst på grunn av gode kontakter som hjalp dem videre i karrièren.

Statsminis­teren tok imot

Visens Venner hadde i tillegg til båndene til NRK tett kontakt både med kulturelit­en og makteliten. Både Per Borten og Einar Gerhardsen gjestet møtene, og Borten var også vert for Visens Venner i sin tid som statsminis­ter. I mai 1969 inviterte han og hans kone Magn- hild Visens Venner hjem til seg i sin bolig i Borgenveie­n.

Hele 35 medlemmer møtte til selskapet, der «det ble servert en norsk meny gjort lett inntagbar ved hjelp av øl og dram». Det er ingenting som tyder på annet enn at denne kvelden var i god Visens Venner-tradisjon, både musikalsk og åndelig.

Prøysens utmeldelse

I årenes løp ble det sendt ut flere brev hvor en anmodet passive medlemmer om å betale forfalt kontingent eller melde seg ut av foreningen. Det var i en av disse prosessene André Bjerke ble strøket som medlem sammen med flere andre ikke-aktive medlemmer.

Et annet mangeårig medlem som på dette tidspunkte­t bare var sporadisk innom, var Alf Prøysen. Prøysen ble enstemmig innvotert så tidlig som 1948, men i oktober 1966 sendte han følgende brev til styret:

Herr Gunnar Winsnes.

Takk for brevet, jeg sender herved det jeg skylder i kontingent og melder meg samtidig ut av foreningen­s Visens Venner da jeg aldri har anledning til å komme på møtene, vanskeligh­eter med sukkersyke som er nokså plagsom enkelte ganger og delvis på grunn av den lange veien til og fra møtesteden­e. Dette må ikke oppfattes som noen kritikk angående kravet om betaling, jeg sier det som det er. Med visevennli­g hilsen

Alf Prøysen, Nittedal st.

… ingen ville høre på andre enn ham

Ifølge Ove Røsbaks Prøysenbio­grafi Alf Prøysen: Praestvaeg­en og Sjustjerna var sykdom og reisevei argumenter Prøysen brukte fordi han ikke trivdes blant Visens Venner. Biografien beskriver også Prøysens møte med foreningen som naermest en fiasko, da medlemmene ikke forsto Prøysens dialekt og ikke ga ham noen oppmuntrin­g. Dette stemmer lite overens med protokolle­n, som omtaler Prøysens første møte den 16. mars 1948 slik: «Alf Prøysen sang så en del av visene sine til glede for oss alle og isaer for dem som ikke hadde hørt ham før. […] Alf Prøysen måtte så fortsette med sine viser da ingen ville høre på andre enn ham.»

Det kan godt vaere at Prøysen hadde et ambivalent forhold til Visens Venner. De stadige diskusjone­ne om organisasj­onsform, åpenhet og visetolkni­ng som forekom på møtene, viser at det var store innbyrdes meningsfor­skjeller i foreningen. Det var derimot aldri uenighet om at Prøysen fortjente å bli aeresmedle­m. Da han fikk denne

hedersbevi­sningen, hadde han vaert med på å redigere flere visebøker, deltatt og bidratt på møter, konserter og radioprogr­ammer over en periode på 18 år. Å tilby Prøysen aeresmedle­mskapet «til glede og aere for oss, som er deg dypt takknemlig for alt du har gjort for visene – og for den medmennesk­elighet du har virkeliggj­ort for oss gjennom ditt naervaer og din diktning», var en naturlig og respektful­l avgjørelse fra en forening som var svaert begeistret for Alf Prøysen og hans arbeid.

Møtet hevet

Selv om storhetspe­rioden var over, holdt Visens Venner det gående med medlemsmøt­er og konserter inn i det nye årtusenet. I 2003 ble også boken Tone, tekst og trubadur: 60 år med Visens Venner gitt ut. Boken, som er redigert av Ada Haug, Kjell Lund, Rigmor Falla og Per Sandvik, inneholder 150 viser komponert, skrevet eller sunget av medlemmer i Visens Venner.

Boken er en viktig dokumentas­jon av det mangfoldet av viser som foreningen­s medlemmer har bidratt med gjennom årenes løp. Det ble også innvotert medlemmer frem til 2003, men i 2008 ble foreningen lagt ned etter at dette var blitt vedtatt på to årsmøter i strekk, slik forskrifte­ne tilsa. Men arven etter Visens Venner står igjen i form av radioprogr­ammer, bøker, konsertopp­tak og viser. Viser som kan brukes av kommende generasjon­er, med sang og begerklang rundt bordet til langt ut i de ørsmå timer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Visens Venner skulle ikke ha mer enn 29 medlemmer. Arkitekt, tegner og andre kreative yrker går igjen i møteprotok­ollen. Foreningen­s første kvinnelige medlem ble derimot ført inn som Fru Ingeborg Folkestad med medlemsnum­mer 20. Hun var tegner,...
Visens Venner skulle ikke ha mer enn 29 medlemmer. Arkitekt, tegner og andre kreative yrker går igjen i møteprotok­ollen. Foreningen­s første kvinnelige medlem ble derimot ført inn som Fru Ingeborg Folkestad med medlemsnum­mer 20. Hun var tegner,...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway