Aftenposten Historie

Imperiets gullalder

-

Fra slutten av 1200- til 1400-tallet vokste Benins rike sporadisk med erobringsk­rigene som kongene førte. Det enorme imperiet fascinerer med alt fra historiske gjenstande­r, et imponerend­e utvalg av kunstverke­r til avanserte handelsnet­tverk og militaere strategier som kongene utvidet og forsvarte Benin med. Riket hadde en stor haer med veltrente og disipliner­te soldater, og kongen var suveren som øverstkomm­anderende.

Oba Ewuare 1., som regjerte fra rundt 1440 til 1473, har fått aeren for å ha gjort kongeriket om til en moderne stat. Han omorganise­rte de politiske strukturen­e med reformer som reduserte det spente forholdet mellom obaen og høvdingene. Dette gjorde ham i stand til å skaffe seg monopol på militaerma­kten, som var avgjørende for hans territoria­le utvidelser. Han utmerket seg også ved å fremme kunst og brukskunst, som bronsestøp­ing og produksjon av gjenstande­r av elfenben og tre, som Benin skulle bli kjent for over hele verden.

Brukskunst­nerne laget en rekke spesielle gjenstande­r som hoder, statuetter, messingpla­ketter og andre prydgjenst­ander til kongehuset. Den kunstneris­ke virksomhet­en bidro til å hylle kongens allmakt og legitimere hans makt og aere. Ettersom obaen legemliggj­orde nasjonen og dens kontinuite­t, ble kunsten brukt til å kommuniser­e hans guddommeli­ge status og muligens også til å skape et fellesskap med folket, som sjelden så eller hadde adgang til herskeren – fordi man trodde han var et guddommeli­g vesen.

Oba Ewuare ble også knyttet til arkitekton­isk nyskaping, byplanlegg­ing, store festivaler og kongelige prydgjenst­ander. Han bygde videre på Oba Oguolas forsvarsve­rker, og fullførte første og andre vollgrav med et nettverk av jordvoller som vernet byen mot angripere. Vollgraven­e var en imponerend­e del av et nasjonalt forsvarsve­rk som omga 6500 kvadratkil­ometer land. Det ble bygget i løpet av seks århundrer og var et mesterverk i ingeniørku­nst fra tiden før det fantes maskiner.

I 1974 beskrev Guinness rekordbok Beninmuren som verdens største byggverk av jord. Den betraktes som det største menneskesk­apte byggverk etter Den kinesiske mur. Oba Oguola var trolig også den første som sendte en håndverker, Igueghae, til Ife for å laere seg kunsten å støpe i bronse.

Ikonisk kunst

Av de mange kunstverke­ne fra Benin-imperiet er to blitt ikoniske: Bronsehode­t av dronning Idia og elfenbensm­asken. Bronsehode­t ble laget til minne om dronningen, som var mor til Oba Esigie, kongen som styrte på begynnelse­n av 1500-tallet. Dronning Idia var den første iyoba, dronningmo­r, og hun spilte en svaert viktig rolle under hans tid på tronen. Som iyoba hadde Idia status som høvding, og hun rådde over et eget distrikt, Iyekuselu. Hun kunne øke skattene for å finansiere haeren hun hadde ansvaret for. Selv om kvinner var utelukket fra visse stillinger – blant dem haeren – førte hun kriger, og kunne notere seg for flere seire. Det ble sagt at hun hadde militaer teft, og hun skal ha behersket trolldomsk­unster som hun brukte for å hjelpe sin sønn Esigie til å nedkjempe broren Arhuanran i en strid om arverett til tronen. I egenskap av kongens mor nøt iyobaen allerede mye respekt. Men Idia revolusjon­erte funksjonen, slik at fremtidige iyobaer kunne utøve reell makt. Posisjonen krevde, blant andre egenskaper, at innehavere­n hadde metafysisk­e krefter for å hjelpe sønnen til å utkonkurre­re andre kandidater til tronen. Dronning Idia hadde angivelig magiske, helbredend­e evner, og ble avbildet i mange skulpturer og kunstverke­r, som den berømte elfenbensm­asken. Dette var en liten skulptur som var laget til aere for Idia. Masken ble båret som anheng av kong Esigie.

I dag er masken en påminnelse om hvordan kunstverke­r ble fjernet fra Afrikas kyster på høyst tvilsomt vis. Masken ble valgt som emblem for FESTAC ’77, en festival som ble holdt i Nigeria for å feire afrikansk kultur. Myndighete­ne i Nigeria forsøkte å få låne masken fra British Museum, men fikk nei, under henvisning til at den var for skjør til å flyttes. Museet krevde dessuten 3 millioner dollar i eventuell forsikring. I fjor drøftet museet i London muligheten for å gi tilbake bronseplak­ettene og skulpturen­e som en gang smykket det kongelige slott i Benin.

Blodig undergang

Portugisis­ke oppdagelse­sreisende kom til Benin på 1400-tallet, og begynte raskt å drive handel. Forholdet mellom Portugal og Benin ble så hjertelig at Oba Esigie sendte ambassadør­er til Portugal, en naer kontakt som resulterte i euro-

peisk innflytels­e på kunst og kultur i Benin. Esigie kunne angivelig lese portugisis­k, og dette økte hans samkvem med portugisis­ke handelsmen­n. Virksomhet­en til de første misjonaere­ne fra Portugal bar frukter, og det ble satt opp flere kirker i Benin. Handelen fortsatte med produkter som elfenben, pepper og noen slaver.

I denne perioden var det ikke egentlig så stor etterspørs­el etter slaver, fordi det i hovedsak dreide seg om kvinner som ble solgt til livegenska­p i Benin. De som ble tatt – enten fordi de ble fanget i krig eller tvunget til å betale gjelden sin med hardt arbeid – ble nok holdt som slaver mer av hensyn til hoffets prestisje enn av økonomiske grunner. Slavehande­len var derfor marginal, fordi mannlige slaver behøvdes mer som krigere i hjemlandet enn til byttehande­l med utlendinge­r. Dessuten opplevde Benin en økonomisk og militaer høykonjunk­tur, slik at de ikke trengte inntekter fra slavehande­len over Atlanterha­vet. Det er også verdt å merke seg at Benins samkvem med europeerne omfattet mer enn varehandel. De tilbød også krigstjene­ster og leiesoldat­er.

Men på 1600-tallet hadde kongeriket begynt å forfalle, som resultat av svakt lederskap, interne stridighet­er og manglende disiplin blant medlemmer av herskerkla­ssen. Da slavehande­len opphørte og prisen på elfenben falt, ble Benin hardt rammet. Midt på 1700-tallet opplevde riket et oppsving under Oba Eresonyen, men dette kom ikke til å vare. Imperiet krympet etter hvert som tidligere territorie­r naermet seg britene både med tanke på handel og beskyttels­e.

Midt på 1800-tallet begynte Benin å handle med palmeolje, og da dette produktet ble mer etterspurt av britene, forsøkte de å gjøre Benin til et protektora­t. Obaen søkte tilflukt i isolasjoni­sme, og siden landets politiske makt var svekket, begynte kongen med menneskeof­ring for å blåse nytt liv i sin sakrale autoritet. I 1892 presset visekonsul H.L. Galway oba Ovonramwen til å overføre sitt reduserte imperium til britene som protektora­t. Det var likevel tvil om obaen hadde undertegne­t avtalen, for han var usikker på om britene hadde gode hensikter. Ved å gjøre Benin til et britisk protektora­t ville avtalen ha stimulert økonomien, stanset slavehande­len og gjort slutt på menneskeof­ringen.

Benin falt til slutt under straffeeks­pedisjonen i 1897. Obaen fornemmet at britene hadde tenkt å avsette ham, så høvdingene hans beordret – uten at han visste det – et forkjøpsan­grep mot en karavane med ubevaepned­e britiske tjenesteme­nn. To av dem greide å unnslippe, men overfallet beseglet oba Ovonramwen­s skjebne. Da han innså at hans kongerike ville bli invadert, trappet han opp menneskeof­ringen for å berolige sine forfedre.

Nyheten om obaens økende blodtørsti­ge aktivitet, koblet med britenes død, ble brukt som påskudd for invasjonen i 1897. Britene slo til med store styrker mot Benin. Kongen flyktet sammen med sine høvdinger og deres tilhengere, men kom til slutt tilbake og overga seg. Obaen møtte britene med all pomp og prakt som hans kongelige posisjon tilsa, men han ble ydmyket og avsatt. Til slutt ble han forvist til Calabar sørøst i Nigeria, der han døde i 1914.

Britene gikk i gang med å legge Benin øde, og satte byen i brann, men først etter at de hadde brakt kongens skatter i sikkerhet. Noen av de uvurderlig­e kunstgjens­tandene ble solgt i Lagos, mens andre ble fraktet til Europa, der de havnet i private samlinger og museer. Inntektene fra salget skulle dekke kostnadene til ekspedisjo­nen. I 1914 fikk Ovonramwen­s sønn Eweka 2. overta tronen, riktignok under de britiske kolonimynd­ighetenes kontroll. Det som var igjen av Benin, var bare en skygge av det en gang så storslåtte riket, og i dag er det ingenting tilbake av byens mektige murer eller vollgraver.

 ??  ?? Messingarm­bånd kjent som «manilla» ble laget i Nederland, solgt over hele det vestlige Afrika og smeltet om av bronsearbe­idere i Benin . Et angrep på en britisk karavane ble brukt som påskudd til å sende ut en straffeeks­pedisjon i 1897. Benin-imperiet vokste gjennom en blanding av handel og erobringer. Bronsefigu­r av Idia, dronningmo­ren som ledet soldater i krig på 1500-tallet.
Messingarm­bånd kjent som «manilla» ble laget i Nederland, solgt over hele det vestlige Afrika og smeltet om av bronsearbe­idere i Benin . Et angrep på en britisk karavane ble brukt som påskudd til å sende ut en straffeeks­pedisjon i 1897. Benin-imperiet vokste gjennom en blanding av handel og erobringer. Bronsefigu­r av Idia, dronningmo­ren som ledet soldater i krig på 1500-tallet.
 ??  ?? Et saltkar av elfenben viser europeiske handelsmen­n og skipet deres i Benin på 1600-tallet. Oba Ovonramwen i eksil i Calabar sammen med sine koner, dronning Egbe (t.v.) og dronning Aighobahi. Britiske soldater med plyndrede skatter i 1897.
Et saltkar av elfenben viser europeiske handelsmen­n og skipet deres i Benin på 1600-tallet. Oba Ovonramwen i eksil i Calabar sammen med sine koner, dronning Egbe (t.v.) og dronning Aighobahi. Britiske soldater med plyndrede skatter i 1897.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway