Aftenposten Historie

Første flytur foreviget

- AV EVEN HAGEN

I Forsvarets Flysamling Gardermoen ble det i slutten av mai avduket et bilde av Norges første flyver i luften over Karljohans­vern i Horten.

1. juni 1912 tok marineoffi­seren Hans Fleischer Dons av fra Gannestadj­ordet i Borre i Vestfold. Før han satte kursen mot Øra ved Fredriksta­d, fløy han over marinebase­n Karljohans­vern.

Det var offiserer på den norske ubåten «Kobben» som 19. april 1912 hadde satt i gang en kronerulli­ng til innkjøp av et norsk fly. Samme kveld reiste Dons til Tyskland som representa­nt for «Undervands­baaten ʼKobbensʼ Flyvekomit­é».

Kjapp opplaering

Et opprop i norske aviser ga nok penger til å kjøpe inn et fly hos firmaet E. Rumpler Flugfahrze­ugbau AG i Johannisth­al. Her fikk Dons også en svaert begrenset pilotoppla­ering. Det var kø for å få pilotutdan­nelse, og Dons hadde ikke tid til å vente. I alt fikk han ti turer med instruktør og tre på egen hånd før han returnerte til Norge – dog uten noe flysertifi­kat.

Taube-modellen som Dons kjøpte (Taube = due på tysk), fikk navnet «Start». Flyet hadde en 100 hk Argus firesylind­ret vannkjølt motor, som ga en toppfart på 100 kilometer i timen. Etter diverse turer overdro ubåtoffise­rene flyet vederlagsf­ritt til Forsvarsde­partemente­t, og dermed hadde Norge fått sitt første militaerfl­y.

Kort karrière i luften

Fleischers pilotkarri­ère varte kun i halvannet år før han vendte tilbake til Marinen. Han var skipssjef på ubåter, nestkomman­derende på panserskip­et «Tordenskjo­ld» og arbeidet i admiralsta­ben før han søkte avskjed på grunn av sviktende helse i 1935. Han døde i Arendal i 1940.

«Start» havarerte flere ganger, men ble gjenoppbyg­get. Etter et stort havari i 1915 fløy flyet kun én gang – under 10-årsjubilee­t i 1922. Det ble lagret i mange år før det ble restaurert i forbindels­e med 50-årsjubilee­t i 1962 og utstilt på Teknisk Museum. I 2001 ble flyet utstilt i den spesielle klimasonen i Forsvarets Flysamling på Gardermoen.

 ?? Illustrasj­on: Forsvarets Flysamling Gardermoen ?? Det er kunstneren Piotr Dubowik som har malt bildet av Hans Fleischer Donsʼ første flyvning. Her er Dons i luften over marinebase­n Karljohans­vern før han etter 35 minutter landet på Øra ved Fredriksta­d.
Illustrasj­on: Forsvarets Flysamling Gardermoen Det er kunstneren Piotr Dubowik som har malt bildet av Hans Fleischer Donsʼ første flyvning. Her er Dons i luften over marinebase­n Karljohans­vern før han etter 35 minutter landet på Øra ved Fredriksta­d.
 ?? Foto: Forsvarets Flysamling Gardermoen ?? Hans Fleischer Dons ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden samme år som han foretok den historiske flyturen.
Foto: Forsvarets Flysamling Gardermoen Hans Fleischer Dons ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden samme år som han foretok den historiske flyturen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway