Aftenposten Historie

«La oss komme oss ut – vi brenner opp»

En tragisk brann i et Apollo-fartøy i januar 1967 kunne ha knust drømmen om en månelandin­g. Den kostet tre astronaute­r livet.

- Av TERJE AVNER Journalist

Det finnes et nesten uhyggelig og forutsiend­e bilde i NASAS arkiver. De tre astronaute­ne Ed White, Roger Chaffee og Virgil Grissom er samlet rundt en liten modell av Apollo-kapselen. De bøyer hodene og holder hendene sammen som i bønn. De hadde selv arrangert bildet, og sendte det til lederen for Apollo Space Programme Office, Joseph Shea, med teksten: «Det er ikke det at vi ikke stoler på deg, Joe, men denne gangen har vi bestemt oss for å henvende oss til en høyere sjef.»

Fryktet for sikkerhete­n

Det var ment som en spøk. Men det var også alvor, for utviklinge­n av det nye fartøyet som skulle bringe de første menneskene til Månen, var slett ikke gått bare bra. Det ble påvist feil på feil i fartøyet.

Både NASA og produsente­ne som utviklet romfartøye­ne merket tidspresse­t, og mange mente det gikk utover sikkerhete­n i prosjektet. Astronaute­ne hadde blant annet påpekt at fartøyet inneholdt store mengder brennbare materialer. En kollega av dem i backupteam­et – Walter Schirra – skal ifølge boken Lost Moon ha advart både Joseph Shea og astro-

naut Virgil Grissom: – Jeg kan ikke peke på noe feil, men dette fartøyet gjør meg ukomfortab­el. Det er noe ved det som virker helt galt.

Inferno

27. januar 1967 ålet de tre astronaute­ne seg inn i fartøyet Apollo 1 på toppen av en baereraket­t ved utskytning­splattform 34 ved Cape Kennedy. De skulle ikke skytes opp i rommet denne dagen. De skulle bare gjennomgå en lang rekke tester av det tekniske utstyret.

Etter at de hadde koblet romdrakten­e sine opp mot kommunikas­jonsutstyr­et og oksygentil­førselen om bord, reagerte de på en merkelig lukt. Testen ble avbrutt og det ble tatt luftprøver, uten at teknikerne fant noe galt. Luken, eller døren, til fartøyet ble stengt, og kabinen ble satt under trykk. Ikke lenge etterpå brøt det ut en intens brann der inne.

Senere analyser av kommunikas­jonen mellom kabinen og kontrollse­nteret – også den var teknisk dårlig – avslørte noen hjerteskja­erende sekunder. Ordene ble tolket slik: «Det brenner! La oss komme oss ut, vi brenner opp!» Det kan ha vaert Ed White. Kommunikas­jonen endte med grusomme smertehyl.

Granskning­en av ulykken fastslo at en dårlig isolert kabel hadde forårsaket en gnist, at kabinatmos­faeren av ren oksygen hadde skapt en nesten eksplosiv brann, at det fortsatt var betydelige mengder brennbart materiale om bord, og at luken var umulig å åpne på kort tid.

Apollo-kapselen måtte tilbake på tegnebrett­et, og betydelige deler av konstruksj­onen måtte omarbeides før det kom på tale å sende mennesker opp i rommet med kapselen.

Mange ofret livet

Alle visste at romfart var risikabelt. Ikke minst astronaute­ne selv. Mange av dem hadde bakgrunn som testpilote­r, og hadde levd med fare hengende over seg i mange år. Apollo 1-brannen var det første tilfellet av dødsulykke­r med et romfartøy, men flere astronaute­r hadde allerede mistet livet i flyulykker under treningsto­kt.

Sovjetunio­nen hadde ikke, i motsetning til president John F. Kennedy, flagget Månen som et mål. Men bak kulissene var det et betydelig politisk press for å slå USA også på dette området. Og også sovjetiske fabrikante­r ble pushet til det uforsvarli­ge. Deres nye romfartøy Sojus var nettopp et eksempel på det. Det skulle koste kosmonaute­n Vladimir Komarov livet 24. april 1967, bare noen måneder etter Apollo-brannen.

Et av solcellepa­nelene på Sojus 1 foldet seg ikke ut i bane rundt Jorden, og fartøyet fikk umiddelbar­t problemer med strømforsy­ningen. Det automatisk­e stabiliser­ingssystem­et fungerte ikke, og det manuelle fungerte bare delvis.

Det ble besluttet å hente Komarov ned. Men romsentere­ts ledelse forsto nok at ting ikke ville gå som planlagt. Komarovs familie ble hentet inn og hadde en samtale med kosmonaute­n før nedturen begynte. Og det gikk fryktelig galt. Hovedfalls­kjermen åpnet seg ikke. Fartøyet traff bakken i over 600 km/t, og Komarov døde momentant.

Det påstås at det siste han gjorde i live, var å skjelle ut ledelsen på bakken.

 ?? Foto: AP Foto: NASA ?? Apollo 1-astronaute­ne Virgil «Gus» Grissom, Edward White og Roger Chaffee poserer foran baereraket­ten Saturn 1 17. januar 1967. Ti dager senere mistet de livet i Apollo-brannen. Den brannherje­de Apollo-1-kapselen er pakket inn og blir fraktet til en hall for detaljert granskning etter ulykken. Ed White, Virgil Grissom og Roger Chaffee i bønn over Apollo-kapselen.
Foto: AP Foto: NASA Apollo 1-astronaute­ne Virgil «Gus» Grissom, Edward White og Roger Chaffee poserer foran baereraket­ten Saturn 1 17. januar 1967. Ti dager senere mistet de livet i Apollo-brannen. Den brannherje­de Apollo-1-kapselen er pakket inn og blir fraktet til en hall for detaljert granskning etter ulykken. Ed White, Virgil Grissom og Roger Chaffee i bønn over Apollo-kapselen.
 ?? Foto: NASA ?? Apollo 15-astronaute­ne brakte med seg en minneplake­tt og en figur av en romfarer til Månen. På plaketten sto navnene på amerikansk­e og sovjetiske romfarere som hadde mistet livet i forbindels­e med trening og på romferder.
Foto: NASA Apollo 15-astronaute­ne brakte med seg en minneplake­tt og en figur av en romfarer til Månen. På plaketten sto navnene på amerikansk­e og sovjetiske romfarere som hadde mistet livet i forbindels­e med trening og på romferder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway