Aftenposten Historie

Løftes tilbake i ny båthall neste år

«Opreisning­en» er den største båten i Norsk Maritimt Museums samling av tradisjons­båter. Da Båthallen ble bygget på slutten av 1950-årene, var det også «Opreisning­en» som bestemte byggets mønehøyde. Fembøringe­n skulle stilles ut fullt rigget. I 2019 er mu

-

Båthallen var det første bygget Norsk Sjøfartsmu­seum satte opp da museet kom til Bygdøynes, hvor Fram- og Kon-tiki-museene allerede var etablert. Sjøfartsmu­seet hadde hatt tilholdsst­ed ved Norsk Folkemuseu­m siden 1920-tallet.

I Båthallen ble det, foruten til «Opreisning­en», gjort plass til en stor stamme fra museets unike, landsdekke­nde samling av norske småbåter. Den var formelt overtatt fra Folkemusee­t på 1940-tallet. Den sentrale personen i den første innsamling­en var skolemanne­n og båtforsker­en Bernhard Faerøyvik (1886– 1950).

Gjenåpner etter 10 år

Båthallen har vaert stengt for publikum siden høsten 2009. Da Norsk Maritimt Museum ble en avdeling i Norsk Folkemuseu­m i 2015, var en av de første prioriteri­ngene å finansiere en ny, permanent kystutstil­ling i en oppgradert museumshal­l. Gjennombru­ddet kom med statsbudsj­ettet for 2016, da kulturbygg­støtte på 29 millioner ble gitt over tre år. Det er også gitt betydelige bidrag fra Sparebanks­tiftelsen og Bergesenst­iftelsen.

Hallen skal gjenåpne med en ny utstilling om Kyst-norge våren 2019. I forbindels­e med den pågående rehabilite­ringen ble «Opreisning­en» og andre båter og gjenstande­r løftet ut fra hallen i mai i fjor.

Småbåtene var «norskekyst­ens viktigste arbeidsred­skap», for å sitere tidligere sjef for Vikingskip­smuseet, professor Arne Emil Christense­n. I den nye utstilling­en blir de viktige baerere av historien om livet langs norskekyst­en i førindustr­iell tid, et liv som har angått den største delen av landets befolkning gjennom flere generasjon­er. De fleste nordmenn bor tett ved havet eller sjøen. Det gjelder i dag som tidligere.

Også andre deler av Norsk Maritimt Museums samlinger vil komme til sin rett i Båthallen. Det gjelder ikke minst fotografie­ne fra kystlandsk­apet med folk og båter i aksjon som ble tatt på slutten av 1800-tallet og fremover mot vår tid.

Museet ser også frem til å vise båtfunn fra de store utgravning­ene som har foregått det siste tiåret i Bjørvika i Oslo. Bare på to av de såkalte Barcode-tomtene er det funnet 13 båter og små skip, som dateres til slutten av 1500-tallet og tidlig 1600-tall. Båtene fyller hull i kunnskapen om middelalde­rens og tidlig nytids samferdsel­shistorie.

 ?? Foto: Beate Kjørslevik/ Norsk Maritimt Museum ?? «Opreisning­en» fikk seg en luftetur da den i mai i fjor – ganske så ribbet – ble heist ut av den gamle båthallen, hvor den hadde hatt en fremtreden­de plassering.
Foto: Beate Kjørslevik/ Norsk Maritimt Museum «Opreisning­en» fikk seg en luftetur da den i mai i fjor – ganske så ribbet – ble heist ut av den gamle båthallen, hvor den hadde hatt en fremtreden­de plassering.
 ?? PML arkitektur/norsk Maritimt Museum Foto: Enok Skau ?? Den nye Båthallen ved Norsk Maritimt Museum skal stå ferdig i 2019. Dette er en illustrasj­on fra det tidligere konseptarb­eidet. Svein Molaug (1914–2007) ledet det som den gang het Norsk Sjøfartsmu­seum fra 1956 til 1984 og la ned en stor innsats for å synliggjør­e den gamle kystkultur­en i Norge.
PML arkitektur/norsk Maritimt Museum Foto: Enok Skau Den nye Båthallen ved Norsk Maritimt Museum skal stå ferdig i 2019. Dette er en illustrasj­on fra det tidligere konseptarb­eidet. Svein Molaug (1914–2007) ledet det som den gang het Norsk Sjøfartsmu­seum fra 1956 til 1984 og la ned en stor innsats for å synliggjør­e den gamle kystkultur­en i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway