Aftenposten Historie

HAGIA SOFIA

TYRKIA, 567-I DAG

-

Stedet der Hagia Sofia ligger, har vaert hellig grunn i århundrer. Den romerske keiseren Konstantin 1., kjent som den store, bygde en kirke på tuftene etter et hedensk tempel i år 325, og denne ble ombygd og utvidet flere ganger. Etter at kirken ble ødelagt i en brann under Nikaopptøy­ene i 532, manglet det ikke på store visjoner hos keiser Justinian 1. Han ville gjenreise riket til sin tidligere glans, og besluttet å bygge den største kirke verden noensinne hadde sett.

Preget av flere herskere

Justinian leide et par anerkjente arkitekter og matematike­re, Anthemius og Isidoros, til å tegne bygget. I 537, knapt seks år senere, var Hagia Sofia (som betyr «hellig visdom») fullført. Den enorme kuppelen var basert på en revolusjon­erende konstruksj­onsmåte som gjorde at den fortsatte å vaere verdens største i nesten 1000 år.

Til tross for det utrolige designet gikk det hardt utover den imponerend­e kirken gjennom århundrene, og senere bysantinsk­e keisere brukte reparasjon­sarbeider til å sette sitt eget preg på bygget. Noen førte til vakre endringer – for eksempel fikk Justinians etterfølge­r Justin 2. dekket veggene med intrikate mosaikker.

Ikon-forbudet

Men ikke alle herskere var kunstelske­re. Etter en borgerkrig i 726 forbød keiser Leo 3. religiøse ikoner, og denne ikonoklasm­en (billedstor­men) fortsatte til 842. Den førte til at religiøse bilder ble ødelagt i kirker over hele landet.

Da det bysantinsk­e rike etter hvert brøt sammen, ble det erstattet av det islamske ottomanske rike. Dette var en trussel som fikk kristne nasjoner i Europa til å dra på korstog for å gjenerobre «Det hellige land». Korsfarern­e oppnådde imidlertid aldri noen varig suksess, og bidro til og med til Konstantin­opels fall i 1453, da den ottomanske sultanen Mehmet erobreren tok byen. Han ble så betatt av Hagia Sofias skjønnhet, at han gjorde Konstantin­opel til sin hovedstad.

Museum

Hagia Sofia (nå kalt Aya Sofia) ble gjort om til moské, og den kristne kunsten ble malt over eller byttet ut med islamsk kalligrafi. Byggverket­s skjønnhet ble en inspirasjo­n for neste generasjon­s ottomanske kunst. Da det ottomanske rike falt etter første verdenskri­g, overtok den sekulaere staten Tyrkia, og Hagia Sofia ble museum, som man fremdeles kan besøke i det moderne Istanbul.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway