Aftenposten Historie

Skatt etter dansk-norsk konge på flukt

Vikingkong­en Harald Blåtann ble drevet på flukt av sønnen. Nå er skatter etter ham trolig funnet i Tyskland.

-

Harald Blåtann (ca. 935 – ca. 987) regjerte over Danmark og deler av Norge fra år 958 til 986. Han regnes som den første kongen som hersket over hele Danmark, og som innførte kristendom­men til landet. Han la også inn under seg områder rundt Oslofjorde­n og Skagerrak.

Stort funn

Det var i vinter at 13-åringen Luca Malaschnit­schenko og hobbyarkeo­logen René Schön ved hjelp av en metalldete­ktor oppdaget det de først trodde var en aluminiums­bit på øya Rügen i Nord-tyskland. Men da de tok en naermere titt, forsto de at biten var laget av sølv, ifølge tyske medier.

Utgravning av et 400 kvadratmet­er stort område startet i vår. Det er gjort funn av flettede halsbånd, perler, brosjer, en Tors hammer, ringer og bortimot 600 utskårne mynter, hvorav over 100 er datert til Harald Blåtanns tid.

– Denne skatten er den største enkeltståe­nde oppdagelse­n av Blåtanns mynter i det sørlige området av Østersjøen, og den har derfor stor betydning, sier arkeolog Michael Schirren.

Mynt fra 714

Den eldste mynten som ble funnet, er datert til år 714. Arkeologen­e mener at skatten ble gravd ned på slutten av 980-tallet, den samme perioden som Blåtann flyktet til Pommern etter at sønnen hans, Svein Tjugeskjeg­g, hadde gjort opprør.

Pommern er det historiske navnet på området sør i Østersjøen der Rügen ligger, og det var i denne regionen han døde i år 987.

Blåtann har fått aeren for å ha samlet Danmark. Vikingkong­en var også den første som ga avkall på norrøn religion.

(NTB–AFP)

 ?? Foto: Stefan SAUER/DPA/NTB scanpix ?? En dansk sølvmynt fra tiden da kong Harald Blåtann hersket over landet, og som nå er funnet på øya Rügen i Nord-tyskland.
Foto: Stefan SAUER/DPA/NTB scanpix En dansk sølvmynt fra tiden da kong Harald Blåtann hersket over landet, og som nå er funnet på øya Rügen i Nord-tyskland.
 ??  ?? Ifølge Snorres Olav Tryggvason­s saga kom Harald Blåtann til Tønsberg med 600 skip og ble tatt til konge i Viken, området rundt Oslofjorde­n.
Ifølge Snorres Olav Tryggvason­s saga kom Harald Blåtann til Tønsberg med 600 skip og ble tatt til konge i Viken, området rundt Oslofjorde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway