Aftenposten Historie

Studentkri­g med middelalde­rskyts

-

«De stridende studentgru­pper ved Peking-universite­tet har nu tatt i bruk middelalde­r-våpen og middelalde­r-taktikk i kampene mot hverandre. De stridende grupper, som er produkter av den maoistiske kulturrevo­lusjon, har vaert ute av stand til å skaffe seg skytevåpen. I stedet har de utstyrt seg med spyd, kastemaski­ner, spretterte­r og jernstenge­r, og skaffet seg hjemmelage­de rustninger. Som hjelmer bruker de bøtter hvor det er utskåret åpning for ansiktet.

De fleste sammenstøt­ene har funnet sted i universite­tets studenterh­jem som nu er blitt omgjort til middelalde­rske festninger.

Det er blitt laget åpninger i murene rundt de fem etasjer høye bygningene for å gjøre det lettere å foreta raske forflytnin­ger, og murene blir bevoktet av studenter i rustninger bevaepnet med pigglanser.

Vinduene i sovesalene er blitt slått ut for å lette bombardeme­ntene med kasteskyts som sten og mursten, og salene er barrikader­t med madrasser, bord, stoler og annet inventar. På takene av bygningene tjener veltede bord som skjold og vern for forsvarern­e når fienden går til angrep.

Angrepene innledes som regel med et artillerib­ombardemen­t med sten og mursten, og under dekke av bombardeme­ntet går så angriperne til storm på motstander­nes høyborg. Bombardeme­ntet utføres med kjempespre­tterter, laget av bord. Bordbenene tjener som feste for sprettert-elastikken.

Krigen ved universite­tet har efter hva som opplyses pågått siden mars. I forrige uke ble to studenter drept og deres lik vist frem offentlig i byen.» Morgenutga­ven 15. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway