Aftenposten Historie

Kunnskap overført ved innsprøytn­ing

Mus fikk hjerne-ekstrakt fra rotte

-

«Nye forsknings­resultater tyder på at det går an å overføre ervervede kunnskaper fra én organisme til en annen ved hjelp av stoffer. I siste nummer av Naturen forteller redaktøren, professor Knut Faegri, om amerikansk­e eksperimen­ter som ganske bestemt synes å tyde på at selv hos så høyt utviklede organismer som mus kan man til en viss grad overføre ervervet laerdom kjemisk. I dette tilfelle ble det gjort ved å sprøyte inn i musene ekstrakt av hjernen av rotter som på forhånd var dressert.

Faegri skriver om dette i tilknytnin­g til en tidligere artikkel i Naturen om hukommelse­ns kjemiske grunnlag. Den berettet blant annet om en art metemark som kunne spise seg til en artsfrende­s laerdom ved «kannibalis­me».

De amerikansk­e eksperimen­ter med dresserte rotter og mus er foretatt av forskerne Ungar og Irwin.

– Det gjelder, skriver Faegri, forholdsvi­s enkle labyrint-eksperimen­ter. Det er ingen tvil om at resultaten­e indikerer at mus som fikk innsprøyte­t hjerneekst­rakt fra dresserte rotter, fortere laerte å ta seg frem i labyrinten enn før injesering­en, enn mus som ikke hadde fått hjerne-ekstrakt. De laerte også fortere enn mus som hadde fått ekstrakt fra ikke-dresserte rotter.

Mekanismen som ligger bak disse resultater, vet man foreløbig ikkenoe om, sier Faegri.»

Aftenutgav­en 3. august

 ??  ?? I et forsknings­prosjekt delte rotter sine ervervede kunnskaper med mus gjennom overføring av hjerne-ekstrakt. Amerikansk­e forskere fant effekt i labyrinten. Elisabeth Schweigaar­d Selmer var Norges første kvinnelige justismini­ster (1965– 1970).
I et forsknings­prosjekt delte rotter sine ervervede kunnskaper med mus gjennom overføring av hjerne-ekstrakt. Amerikansk­e forskere fant effekt i labyrinten. Elisabeth Schweigaar­d Selmer var Norges første kvinnelige justismini­ster (1965– 1970).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway