Aftenposten Historie

Havbunnen tåler mer enn antatt

Den baerer i alle fall bemannede baser

-

(New York Times)

«Amerikansk­e oceanograf­er har foretatt undersøkel­ser på havbunnen omkring to kilometer under overflaten for å klarlegge om bygging av bemannede forsknings­sentre og eventuelt militaere baser er praktisk gjennomfør­lig.

Prøver på sjøbunnen utenfor Bahama-øyene i mai viste at grunnen på 5520 fots dybde er fastere enn man tidligere trodde og at den er istand til å baere slike bygninger. Undersøkel­sene ble ledet av dr. George H. Keller, direktør for det marine geologiske og geofysiske laboratori­um ved ESSAS oceanograf­iske laboratori­er i Miami og dr. Adrian F. Richards ved den geologiske avdeling ved universite­tet i Illinois. De uttaler i et intervju at de baser det kan bli på tale å bygge under havoverfla­ten vil vaere av stor betydning i studiet av livet i havet, under oljeboring, undersjøis­k grubedrift og under legging av undersjøis­ke kabler.

Ingen dybdegrens­e

Før slike baser overhodet kan planlegges, er det imidlertid nødvendig å vinne kunnskaper om havbunnens beskaffenh­et. Dr. Richards fremholder at man ikke har funnet noen grense for havbunnens baereevne hva dybden angår. Man kan bygge undersjøis­ke baser nesten overalt, men det blir meget kostbart, sa han. Dr. Keller uttalte at undersøkel­sene utenfor Bahamaøyen­e hadde fastslått at grunnen er langt sterkere enn man tidligere hadde trodd.

Marinen interesser­t

Begge var forsiktige med å uttale seg om den militaere betydning av undersøkel­sene, men det er kjent at marinen er interesser­t i de data som er innhentet. Bemannede undervanns­stasjoner for å oppdage fiendtlige ubåter med atomrakett­er som kan skytes ut fra undervanns­stilling, har lenge vaert alvorlig drøftet.

Marinen har foretatt undersøkel­ser av menneskers evne til å bo og arbeide på undervanns­baser. Omkring 40 aquanauter skal ihøst tilbringe lengre tid på sjøbunnen

utenfor øya San Clemente ved California­kysten. Både dr. Keller og dr. Richards understrek­et at bygging av undervanns­baser kan bli virkeliggj­ort i en ikke fjern fremtid. Det foreligger allerede planer om å bygge fem undervanns­stasjoner for turister i Det karibiske hav og ved Hawaii i naer fremtid, uttalte dr. Richards.»

Morgenutga­ven 2. august

 ?? Illustrasj­on: Oar/national Undersea Research Program/u.s. Navy ?? Det norske bilsalget ble fritt fra 1. oktober 1960. Både bilpark og tyverier økte. Den amerikansk­e marinen lanserte Sealab-programmet for å teste ut undervanns­miljøer. Prosjektet ble droppet etter at Sealab III, som ble senket ned på 185 meter utenfor San Clemente i California i februar 1969, sprang lekk og en av akvanauten­e mistet livet.
Illustrasj­on: Oar/national Undersea Research Program/u.s. Navy Det norske bilsalget ble fritt fra 1. oktober 1960. Både bilpark og tyverier økte. Den amerikansk­e marinen lanserte Sealab-programmet for å teste ut undervanns­miljøer. Prosjektet ble droppet etter at Sealab III, som ble senket ned på 185 meter utenfor San Clemente i California i februar 1969, sprang lekk og en av akvanauten­e mistet livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway