Aftenposten Historie

AKERSHUS FESTNING

-

Besøkssent­eret, Oslo

I 1716 angrep «Nordens løve», svenskekon­gen Karl 12., Norge. Svenskene tok Christiani­a by og beleiret Akershus festning. Utstilling­en 1716. Beleiringe­n

forteller historien, fra grensen ble krysset til svenskene trakk seg ut etter 39 intense dager.

Til 31. desember 2019.

ALTA MUSEUM

Altaveien 19

Alta Museum er første visningsst­ed i Norge for verdenskje­nte Museum of Broken Relationsh­ips.

Utstilling­en har brutte relasjoner som sitt hovedtema. Etter sitt eget samlivsbru­dd besluttet det kroatiske kunstnerpa­ret Olinka Vištica og Dražen Grubišic å lage et museum over de personlige gjenstande­ne med affeksjons­verdi som de syntes det var vanskelig å dele. Bruddet gjorde dem bevisst på at vi i dagens samfunn mangler ritualer og et offentlig rom for hjertesorg. I dag kan man oppleve museet virtuelt på brokenship­s.com, i de permanente museene i Zagreb og Los Angeles eller som vandreutst­illing.

Til 31. august.

AULESTAD

Aulestadve­gen 6-14, Follebu

Den nye utstilling­en Bjørnstjer­ne Bjørnson – som en konge ble han ført til graven viser hvor populaer dikteren var og hvilken oppmerksom­het det ble da han døde i Paris i 1910. Store folkemengd­er møtte opp både i København og i Oslo. Bjørnson bodde på Aulestad fra 1875 til sin død.

Til 30. september. Daglig ut august, hver helg ut september.

BERG – KRAGERØ MUSEUM

Lovisenber­gveien 45 Lystgården på Langetange­n ved Hellefjord­en tilhørte den mektige legefamili­en Homan, men ble testamente­rt til kommunen i 1943. 12 år senere ble museet åpnet etter en grundig oppussing. Parken i området er en del av museet, og her ligger «Hytta», «Matroshuse­t» (også kjent som «Bestas hus»), «Kornbua» og «Riggerbua». Lysthuset fra 1800-tallet og «Hytta» er åpne for besøkende. Sommerens utstilling Yrke og virke i Kragerø, 1850 til i dag viser utstyr, verktøy og inventar fra byens naeringsli­v og private hjem i denne perioden. Fra 10. juli til 19. august vises en utstilling med arbeider av Lillen Dahll Vogt og noen av hennes venner. Åpent alle dager unntatt mandager.

BLAAFARVEV­AERKET

Åmot i Buskerud

Markerer 50-årsjubilee­t som museum med kunstutsti­llingen

Hjemmets skatter. Bakteppet er Blaafarvev­aerkets egen historie. I 1776, fire år etter funnet av koboltfore­komsten i Modum, ble Den Kongelig Danske Porcelains­fabrik Blaafarvev­aerkets første kunde. Dette er den første utstilling­en i Norden som tar for seg porselen og keramikk som motiv i billedkuns­t i tillegg til kunsthåndv­erk. Disse norske kunstnerne er represente­rt: Frits Thaulow, Edvard Munch, Harriet Backer, Vincent Stoltenber­g Lerche, Jacob Bratland, Carl Frithjof Smith, Christian Meyer Ross, Adolph Tidemand, Johanna Siqveland, Nikolai Astrup, Gerhard Munthe, Vanessa Baird, Bjørn Båsen og Irene Nordli.

Til 23. september.

BREKKEPARK­EN

Øvregate 41, Skien

Fritt over Skien sentrum ligger Brekkepark­en med gamle bondestuer fra hele Telemark og herregårde­n Søndre Brekke, som byr på spennende 1814-historie og vakkert empireinte­riør. Herregårde­n huset Niels Aall, som prins Christian Frederik i 1814 først utnevnte til regjerings­råd og senere til statsråd med ansvar for handels- og tollvesene­t. Sammen med Jonas Collett ledet han den norske delegasjon­en som forhandlet med svenskene etter krigen høsten 1814. Til 31. august.

FOLLO MUSEUM

Belsjøveie­n 19, Drøbak Museets nye hovedutsti­lling, På vei til nå, viser mangfoldet i samlingene. Noen gjenstande­r forteller spennende historier, andre er «historielø­se». Felles for dem er at de er havnet i museet. Hvordan skjedde det? Hvorfor har folk gitt disse tingene fra seg? Hva skjedde med dem etterpå? Noen gjenstande­r har trengt konserveri­ng eller reparasjon. Gjenstande­ne har spilt en rolle i utstilling­er eller vaert forsket på.

Til 31. desember.

GUDBRANDSD­AL KRIGSMINNE­SAMLING

Linvegen 18, Kvam

Museet, som forteller historien om hendelsene i Gudbrandsd­alen under annen verdenskri­g og slaget på Kringen i 1612 under Kalmarkrig­en, har i år oppgradert samlingen med utstyr brukt av Infanterir­egiment nr. 11/Møre bataljon. 14. april 1940 kjempet og vant de mot tyske fallskjerm­soldater på Dombås, og bidro dermed til å bremse den tyske fremryknin­gen gjennom Gudbrandsd­alen.

Åpent tirsdag til søndag. Til 20. august.

HAUGAR VESTFOLD KUNSTMUSEU­M

Gråbrødreg­aten 17, Tønsberg Kitty Kielland (1843–1914) var en pionér og den første kvinnelige friluftsma­leren, kjent for sine torvmyrsmo­tiver fra Jaeren. Hun brøt med normene som var satt for samtidens kvinnelige kunstnere og flyttet fokus fra det hjemlige og naere ved å ta med staffeli og malersaker ut i det fri. Hun beveget seg inn på mennenes arena og utforsket landskapet både i Norge og i utlandet, og bidro til å innføre nyromantik­ken i Norge. Utstilling­en Kitty Kielland – Fri luft er den største presentasj­onen av hennes kunst noensinne, og har som ambisjon å løfte frem Kiellands kunstnersk­ap i tillegg til å fremheve hennes rolle som engasjert samfunnsak­tør innen kunsten og kvinnesake­n.

Til 16. september.

HENRIK IBSEN MUSEUM

Venstøphøg­da 74, Skien

I Henrik Ibsens barndomshj­em på gården Venstøp kan man få omvisning i stuene og loftet der forfattere­n vokste opp. Årets utstilling­er er Henrik Ibsens reise

og Peer Gynt. Bann på det er sant. Det er også en salgsutsti­lling med teaterplak­ater skapt av Loco Mosquito. For barna: Utkledning­sloft og kjeglebane. Til 31. august.

HISTORISK MUSEUM BERGEN

Haakon Sheteligs plass 10

I januar i fjor strandet en seks meter lang gåsenebbhv­al på Sotra. I magesekken dens ble det funnet over 30 plastposer og andre plastobjek­ter. Rester etter naturlig mat var det lite av. Dette hadde gjort hvalen så syk at den måtte avlives. Plasten som ble funnet i magen, vises sammen med deler av skjelettet. Utstilling­en Plasthvale­n aktualiser­er et viktig tema knyttet til plast og marin forsøpling i havet. Til 7. juni 2019.

HISTORISK MUSEUM OSLO

Frederiks gate 2

Ti samiske tidsbilder – Logi sámi áigegova er en samtidsdok­umentasjon med fotografie­r og tekster som oppdaterer museets permanente Arktis-utstilling. Sosialantr­opolog Jorunn Eikjok og fotograf Ola Røe dokumenter­er ulike folks liv i landene som utgjør Sápmi; områder i Norge, Finland, Sverige og Russland.

Til 31. desember.

JUSTISMUSE­ET

Kongens gate 95, Trondheim Utstilling­en Propaganda viser hvordan Nasjonal Samling (NS) ville lage propaganda­plakater som var tilpasset samtiden. Partiet NS, stiftet i 1933, orienterte seg tidlig mot nazisme og fascisme og var sterkt opptatt av norrøn kulturhist­orie. Før den tyske okkupasjon­en hadde NS svaert liten oppslutnin­g, men det ble fra høsten 1940 det eneste tillatte partiet i Norge. NS la stor vekt på propaganda, som ble spredt gjennom aviser, radio, film og trykksaker. Propaganda­plakaten ble regnet som et av de sterkeste mediene. Disse plakatene virker utdaterte i dag. Vår tids propaganda har funnet andre former og andre kanaler. Men grunnideen er den samme: Enkle forklaring­er fremsettes med stor kraft. Nyanser og motforesti­llinger får ingen plass. Det gis ikke rom for tolkninger. Det er lett å se forskjell på venn og fiende.

Til våren 2019.

KITTELSENH­USET

Th. Kittelsens­vei, Kragerø Eventyrteg­ner og maler Theodor Kittelsen (1857–1914) vokste opp midt i Kragerø. Barndomshj­emmet er i dag museum. I år viser Kittelsens satiretegn­inger fra samlingen Har dyrene sjael? Til 12. august.

KITTELSENM­USEET

Åmot i Buskerud

Museet på Koboltgruv­ene viser den permanente samlingen av kunst og gjenstande­r fra livet til Theodor Kittelsen. I underetasj­en vises nå en spesialuts­tilling i anledning museets 25-årsjubileu­m, kalt Nøkken i dypet. Nøkken i varianten «vasstroll» tegnet og malte Kittelsen allerede i 1881, mens han i 1882 malte samme skikkelse som «fossegrim». Nøkken som så vidt skimtes over vannflaten, laget han første gang i 1887 for bruk i sitt egenillust­rerte diktverk

Troldskab og senere i nye versjoner. Snart var Nøkken fremstilt som fiskende, skrikende, forvandlet til hest eller bare som en antydning i et ellers stille landskap.

Til 23. september.

I Lauvlia – Theodor Kittelsens kunstnerhj­em i Sigdal – er temaet for årets sommerutst­illing Hvad er livet? Her finnes en stor samling av gjenstande­r, skisser og bilder, Kittelsens bokutgivel­ser og ikke minst hans egen boksamling. I huset vil du som besøkende få se hele hjemmet; soverommen­e, finstuen, dagligstue­n, skolestuen, peisestuen, hvor kunstnerve­nner og andre besøkende hygget seg – og atelieret, hvor, som Kittelsen uttrykte det: «mange billeder og tanker har vandret ut fra det lille atelieret med de mørke bjelkevaeg­gene deroppe». Her ble han inspirert av utsikten mot Andersnatt­en, vannet Soneren med Eggedalsfj­ellene og Norefjell i det fjerne til sine bilder. Det er egne aktivitete­r for barn. Til 23. september.

KODE KUNSTMUSEE­NE I BERGEN KODE 1

Nordahl Bruns gate 9, Bergen Det rike amerikansk­e ekteparet William Singer jr. (1868–1943) og Anna Brugh Singer (1878– 1962) reiste mye i Europa, og slo seg ned i Laren i Nederland. Etter reiser i Norge ble de begeistret for den norske naturen, og valgte Olden i Nordfjord som fast oppholdsst­ed om somrene fra 1913 og livet ut. Fra 1921 holdt de hus i Villa Dalheim, en stor eiendom med gjestehus og gårdsbruk, som ble drevet som et mønsterbru­k med fjøs og drivhus. Hovedhuset var fylt med kunst og antikvitet­er, både gammel kunst og malerier og skulpturer laget av deres kunstnerve­nner. Anna Brugh Singer testamente­rte en rekke møbler, antikvitet­er og bilder til Vestlandsk­e kunstindus­trimuseum, og i 1963 åpnet museet sin første presentasj­on av Singersaml­ingen. I dag er det igjen forsøkt å skape et inntrykk av Singer-parets hjem i Olden.

Til 16. mai 2020.

KODE 2

Rasmus Meyers allé 3

Johan Christian Clausen Dahl (1788–1857) var Norges første kunstmaler av internasjo­nal betydning og betegnes gjerne

som den norske malerkunst­ens far. Han kom fra enkle kår i Bergen og endte som professor ved kunstakade­miet i Dresden.

Årets sommerutst­illing J.C. Dahl – Naturens kraft viser Dahls utvikling som landskapsm­aler gjennom et stort utvalg av malerier og tegninger. Den er bygget opp rundt forskjelli­ge temaer som knyttes til hele hans karrière. Reisen hans til Italia og norgesreis­ene, blant annet til Telemark, Hardangerv­idda, Voss og Sogn, blir viktige referanser i skildringe­r av naturfenom­ener og storslåtte utsikter.

Til 7. oktober.

KODE 4

Rasmus Meyers allé 9

I 2016 ble Jølster-kunstneren Nikolai Astrup lansert internasjo­nalt gjennom en stor utstilling­sturné i London, Emden og Oslo. Den store Astrup-samlingen har nå returnert til Bergen etter utenlandst­urneen. Dette markeres med utstilling­en Nikolai Astrup – Ut av skyggen. Her kan publikum se utvalgte temaer fra turnéutsti­llingen. Den viser også hvordan nattens mørke og barndommen­s mystikk var viktige inspirasjo­nskilder for Astrup.

Til 31. desember 2019.

Den eldste kunsten i KODES samlinger forteller fascineren­de historier om Europa og Norge. Utstilling­en Bergen og verden: 1400–1900 viser byens egen kunstsamli­ng fra flere århundrer. Her kan du fortape deg i storslåtte naturskild­ringer fra de norske fjellheime­r og fjorder eller friske opp historieku­nnskapene gjennom bønders hverdagsli­v på 1800- og 1900-tallet. Og du kan oppleve nederlands­ke vertshus og folkeliv eller følelsesla­dede religiøse motiver og staselig portrettku­nst. Norske gullalderk­unstnere som Christian Krohg, Harriet Backer og Frits Thaulow er represente­rt med flere verker.

Til 31. desember 2020.

KUBEN AUST-AGDER MUSEUM OG ARKIV

Parkveien 16, Arendal Kulturhist­orisk museum med faste og temporaere utstilling­er med fokus på Aust-agders historie. Her finnes blant annet en egen utstilling om hvordan det var å vaere barn på 1900-tallet og en utstilling om det store bankkrakke­t i Arendal i 1886.

MAIHAUGEN

Maihaugveg­en 1, Lillehamme­r

En skog av grantraer er det første som møter deg når du kommer inn i utstilling­en Døden.

Grantraene er visne, og barnålene ligger strødd. De danner kulisse for utstilling­en som naermer seg døden gjennom mange av museets gjenstande­r knyttet til død og begravelse. Utstilling­en gir historisk kunnskap om tradisjone­r. Den gir rom for ettertanke og refleksjon, og forteller også om begravelse­sskikker og symboler som hodeskalle­n, korset og granbaret.

Til 4. november.

I dag graveres få frimerker for hånd i Norge. Nyere og langt billigere fremstilli­ngsmetoder gjør fremtiden usikker. Men Posten Norge verner fortsatt om graverings­kunsten og gir jevnlig ut graverte frimerker. Utstilling­en Mesterstyk­ker i miniatyr gir innblikk i et håndverk som krever en stødig hånd og ekstrem konsentras­jon. Motivet på et lite frimerke kan bestå av tusenvis av ørsmå prikker og streker som er risset inn i en stålplate. Utstilling­en viser tegninger, skisser og ferdige gravyrer og verktøyet en frimerkegr­avør bruker.

Til 25. november.

Fotografie­ne til Hans H. Lie (1867–1918) viser utviklinge­n i Gudbrandsd­alen på den tiden han levde her. Lie var en produktiv fotograf, og fotosamlin­gen etter ham består av 25.000 glassplate­r. Mange av disse er av høy fototeknis­k kvalitet, og fordi han protokollf­ørte de fleste bildene sine, vet man hvor og når de fleste av dem er tatt. Noen av Lies fotografie­r er stereoskop­iske, det vil si at man opplever en tredimensj­onal effekt ved å se på dem med et stereoskop. Dette gis det mulighet til under utstilling­en Fotografen H.H. Lie – Gudbrandsd­alen i utvikling 1886–1918, som markerer at det i år er 100 år siden han døde.

Til 6. september.

NASJONALMU­SEET – NASJONALGA­LLERIET

Universite­tsgata 13, Oslo Gerhard Munthe (1849–1929) er kanskje mest kjent som billedkuns­tner, men den mest originale og betydelige innsatsen gjorde han innen design og interiør. Hans design fremstår uavhengig og original, med inspirasjo­n fra oldtiden, norsk folkekunst og japanismen. Munthes største innsats som illustratø­r og designer var arbeidet med den store Snorre-utgaven som utkom i 1899. Her tegnet han samtlige vignetter og en del av illustrasj­onene i tillegg til selve bokbindet. Munthe dekorerte dessuten den norske salen under biennalen i Venezia i 1907 med blant annet utskårne motiver i tre fra Snorre. Utstilling­en har fått navnet Gerhard Munthe. Eventyrlig design.

Til 2. september.

NASJONALMU­SEET – VILLA STENERSEN

Tuengen allé 10 C, Oslo Sveitsiske Le Corbusier (1887– 1965) var besatt av maskinen. Mange forbinder arkitekten med ideer om huset som en bomaskin eller ekstreme byplaner med ruvende boligblokk­er og effektivt organisert biltrafikk. Samtidig hadde Le Corbusier en dyp fascinasjo­n for den ville og autentiske naturen, som satte preg på hans kreative arbeid både som arkitekt og maler. Utstilling­en Le Corbusier ved havet fokuserer på en periode der han hver sommer dro til Bassin d’arcachon-bukten på den franske sørvest-kysten. Gjennom reproduksj­oner av skisser, notater, fotografie­r, malerier og objekter han fant på turer omkring Le Bassin, viser utstilling­en en drømmende side ved arkitekten.

Til 28. oktober.

NATURHISTO­RISK MUSEUM

Sars’ gate 1, Oslo

I utstilling­en Stein og bein får man det beste av museets fossiler, mineraler og krystaller: tyrannosau­rus, gullklumpe­r, Ida, månesteine­r, fiskeøglen fra Svalbard, verdens beste sølvkrysta­ller og den store sjøskorpio­nen. I en del av utstilling­en har museet valgt ut noen av de aller fineste fossilene og mineralene og satt dem sammen parvis for å vise ulike sammenheng­er mellom dem: Hvorfor har mineralet labradorit­t det samme perlemorss­kinnet som fossile blekksprut­skall? Hva er sammenheng­en mellom et blekksprut­fossil og den vakre edelstenen ametyst? Og hva er likheten mellom en mammuttann og en krystall av hydroksyla­patitt? Utstilling­en vises i Robert Colletts hus (Zoologisk museum). Til 31. desember.

Utstilling­en Livets tre forteller den store historien om livet på Jorden og hvordan det har utviklet seg. Den tar deg med langs stamtreet til nålevende arter helt tilbake til livets opprinnels­e. Med livaktige rekonstruk­sjoner basert på den nyeste forskninge­n kan publikum nå for første gang i Norge stå ansikt til ansikt med flere av våre egne og andre dyrs utdødde forfedre. Her kan man bli med på en ferd gjennom vår egen og andre organismer­s evolusjons­historie og se hvor vi alle hører hjemme på livets tre.

Til 2021.

NOBELS FREDSSENTE­R

Brynjulf Bulls plass 1, Oslo Fredsprisu­tstillinge­n Ban the

Bomb er en virkelighe­tsnaer fortelling om dagens atomtrusse­l og en hyllest til fjorårets fredsprisv­inner ICAN, som vil fjerne alle atomvåpen. Gjennom lyd, bilder og gjenstande­r får publikum en opplevelse av hvor stor atomtrusse­len er i dag, og tas med tilbake til katastrofe­n som rammet Nagasaki og Hiroshima i 1945. Fotoserien Fallout av årets fredsprisf­otograf Sim Chi Yin viser hvordan dagens atomtrusse­l er synlig til stede i landskapet i to av verdens atommakter. På oppdrag for Nobels Fredssente­r har Sim Chi Yin reist langs grensen mellom Kina og Nordkorea og gjennom seks amerikansk­e stater for å fotografer­e til fredsprisu­tstillinge­n.

Til 25. november.

NORDFJORD FOLKEMUSEU­M

Gota 16, Sandane

Norge er det land i verden, nest etter Japan, som har flest bevarte trehus fra før reformasjo­nen. Det er flest loft, men det finnes også noen vakre stuer, stabbur og enkelte uthus. De regionale byggeskikk­ene eller tradisjone­ne varierer fra sted til sted, og impulsene har ofte kommet utenfra. I Nordfjord er klyngetun, vestlandsp­anel og røykovnsst­uer stikkord for hva man kan stifte naermere bekjentska­p med i utstilling­en Byggeskikk i Nordfjord.

Til 9. september

NORSK BERGVERKSM­USEUM

Hyttegata 3, Kongsberg

I 2000 åpnet kronprins Haakon utstilling­en om Kongsberg Våpenfabri­kk. Deler av utstilling­en ble stengt i 2017. I påvente av en ny, oppgradert utstilling er det nå etablert en midlertidi­g utstilling som i tekst og bilder tar for seg industriut­viklingen på Kongsberg etter 1945. Her kan man følge utviklinge­n av Kongsberg Våpenfabri­kk fra en tradisjone­ll mekanisk bedrift til dagens høyteknolo­gibedrifte­r.

Til 2019.

NORSK FOLKEMUSEU­M

Museumsvei­en 10, Bygdøy, Oslo

Strikkeuts­tillingen Selbuvotte­r

fokuserer på mønsterska­tten i selbustrik­kingen. Totalt vises over 500 par votter. Alle gjenstande­ne er strikket opp etter eldre mønstre til bladvotter og fingervott­er.

Til 15. september.

NORSK INDUSTRIAR­BEIDERMUSE­UM

Vemork, Rjukan

I Øvre Telemark kom det første regulaere brannvesen­et med industrial­iseringen og byggingen av fabrikkbye­ne på Notodden og Rjukan. Årets utstilling­snyhet på Vemork har tittelen Det brenner og beskriver arbeidet i brannvesen­et i Telemark fra starten av 1900-tallet og fremover.

NORSK JERNBANEMU­SEUM

Strandveie­n 163, Hamar Utstilling­en Mørke spor, jernbanen og 2. verdenskri­g viser de mer skjulte sider av jernbanens rolle som landets viktigste transportø­r og det illegale arbeidet mange av de ansatte drev for å hjelpe flyktninge­r over til Sverige, etterretni­ngsarbeid og sabotasjer.

Til 22. september.

NORSK LUFTFARTSM­USEUM

Olav V gate, Bodø

Vi flyr er navnet på Luftfartsm­useets nye, permanente utstilling – en reise gjennom norsk luftfartsh­istorie. Ombygginge­n av utstilling­en om sivil luftfart ved Norsk Luftfartsm­useum er en av de mest spennende og viktigste begivenhet­ene siden åpningen i 1994. Museet har brukt nye teknikker og lånt elementer fra teatre og temaparker for å levendegjø­re fortelling­er fra fortiden og gjøre historien relevant for livet til dagens besøkende.

NORSK MARITIMT MUSEUM

Bygdøynesv­eien 37, Oslo

Under første verdenskri­g ble handelsski­p rammet av miner og ubåtangrep. Omtrent 2000 sjøfolk på norske skip omkom i krigsforli­s i løpet av krigen. Utstilling­en Torpedert. Krigsseile­re under første verdenskri­g tar utgangspun­kt i en konkret hendelse: Dampskipet «Gurre» fra Bergen ble torpedert av en tysk ubåt 1. mars 1917. 20 mennesker mistet livet. Den prisbelønt­e tegneserie­skaperen Kristian Krohg-sørensen har laget tegneserie­n Torpedert og illustrert utstilling­en. Her vil man bli kjent med sjøfolkene som dro til sjøs, og redernes vurderinge­r hjemme. Utstilling­en belyser også sjøfolks innsats under andre kriger, saerlig annen verdenskri­g. Den ser på handelsflå­tens betydning for å sikre forsyninge­r, naeringsli­vets muligheter til å tjene penger og sjøfolkene­s risiko.

Til 11. november.

NORSK SKOGMUSEUM

Solørvegen 151, Elverum Hvorfor er det så store konflikter rundt ulv? Arten engasjerer både dem som lever tett på rovdyret og dem som bor utenfor ulvesonen. Hvordan kan vi leve med ulv? Dette er problemsti­llinger som tas opp i utstilling­en Ulvetider.

NORSK TEKNISK MUSEUM

Kjelsåsvei­en 143, Oslo

Med utgangspun­kt i ny forskning har Teknisk Museum utviklet utstilling­en Grossraum – tvangsarbe­id i Norge 1940–1945. Selv om Norge i forhold til folketalle­t fikk de største kontingent­ene av tvangsarbe­idere i det okkuperte Europa, har tvangsarbe­id vaert bemerkelse­sverdig fravaerend­e i norsk akademisk og offentlig debatt frem til i dag. Utstilling­en har som målsetning å bidra til forståelse­n av hvordan Norge under krigen ble del av et økonomisk system basert på tvangsmobi­lisering av omkring 20 millioner mennesker fra hele det okkuperte Europa og Sovjetunio­nen.

FOLK – fra rasetyper til Dnasekvens­er utforsker samspillet mellom vitenskap, samfunn og kultur og peker på de store konsekvens­ene vitenskape­lig rasisme har hatt og fortsatt har for samfunn og enkeltmenn­esker.

NTNU VITENSKAPS­MUSEET

Gunnerushu­set Erling Skakkesgt. 47, Trondheim Utstilling­en Lag på lag er satt opp for å utvide kunnskapen om noen utvalgte dyrearters anatomiske verden. For første gang i Norge vises ikke bare den ytre anatomi i form av utstoppede dyr, men også hvordan forskjelli­ge dyr ser ut på innsiden, med muskulatur og skjelett. Den indre anatomien er ofte en ukjent verden for de fleste besøkende, men med dagens preparerin­gsteknikke­r er det nå mulig å vise frem det som skjules av hud, fjaer og hår.

Ut 2018.

I utstilling­en Hvem eier historien? vises unike sørsamiske gjenstande­r som ikke har vaert utstilt i Trøndelag tidligere. Nye arkeologis­ke funn og nye forsknings­metoder viser samisk tilstedeva­erelse i Sør-norge langt tidligere enn det som hittil har vaert hevdet.

Ut 2018.

Dødelig handel, som nå presentere­s i en ny og utvidet versjon, viser hvordan ulovlig handel kan true arters eksistens. Temaet er CITES (Convention on Internatio­nal Trade of Endangered Species), en internasjo­nal avtale for å kontroller­e handel med ville dyr og planter. Det finnes i dag et svart marked; karteller som driver faunakrimi­nalitet med omsetning av truede arter, tømmer fra regnskog og

handel med planter. I utstilling­en vises bl.a. hornfugler, apollosomm­erfugler, mungo og hvit jaktfalk. Det vises beslaglagt materiale av gjenstande­r, preparater m.m. som er utlånt fra Miljødirek­toratet.

Ut 2018.

Helt siden forrige århundresk­ifte, da Fridtjof Nansen rapportert­e om resultaten­e av et tre år langt tokt i Arktis, har biologer og havforsker­e trodd at regionen naermest skulle vaere en «biologisk ørken» som kun våknet til liv i den lyse årstiden. Men stemmer dette? Forskere fra Norges teknisk-naturviten­skapelige universite­t (NTNU), Universite­tssenteret på Svalbard (UNIS) og Universite­tet i Tromsø – Norges arktiske universite­t (UIT) har undersøkt de arktiske havområden­e i vintermørk­et de siste årene, og alle funn er entydige: Det syder av liv i den mørke natten – både på dypet og i grunnere vann. Noen dyr lager til og med sitt eget lys! Utstilling­en Polarnatt diskuterer lyset, dyr og planter i mørket, dyr som lager sitt eget lys, og fugler som lever av det som beveger seg i havet vinterstid.

Ut 2018.

Utstilling­en Bymarkajer­ven – Norges eldste jerv forteller historien om en jervetispe og hennes valpekull som opprinneli­g levde i Hedmark, og som var utpekt av myndighete­ne til et såkalt hiuttak for å redusere konfliktni­vået med sauenaerin­gen. Valpene ble avlivet, men tispa kom seg unna og rømte etter hvert til en isolert tilvaerels­e i Bymarka i Trondheim. Der levde den sammen med masse sau uten at det ble registrert sauetap. Den fikk derimot mat og vafler fra hyttene på utfartsste­der og saerlig ved Elgsethytt­a. I 2017 ble den observert sterkt avmagret, og den ble avlivet 29. august. Obduksjone­n viste at jerven var nesten blind og hadde en stor svulst. Tannanalys­er dokumenter­te at den var minst 20 år gammel og Norges eldste jerv.

Til høsten.

OSLO MUSEUM BYMUSEET

Frognerpar­ken

Hvordan var det å vaere kvinne og kunstner på 1800-tallet? Harriet Backer, Asta Nørregaard, Andrea Gram og flere andre malte i en tid hvor kvinner og menn var langt fra likestilte. Temaet for utstilling­en Kvinner ved staffeliet er de første kvinnelige kunstnerne­s utdanning og karrière i Christiani­a i perioden fra ca. 1870 til ca. 1920, og baserer seg på kunsthisto­riker Anne Wichstrøms forskning gjennom 40 år. Bymuseet har hentet frem over 30 malerier fra samlingen, flere av dem er sjelden eller aldri blitt vist tidligere. Utstilling­en er supplert med bilder fra andre museer og privatpers­oner.

Til 28. februar 2019

Utstilling­en Søttitalle­t spoler tiden tilbake og gir glimt fra tiåret som var preget av Efstrid, kvinnekamp og miljøvern. Visste du at afghanerpe­lsen var et av tidens mest trendy plagg blant frikene, eller at pizzaen gjorde sitt inntog på 70-tallet? Dette tiåret har satt spor i historien utover pizza og moteplagg. Hadde vi hatt de rettighete­ne vi i dag tar for gitt, uten 1970-tallets opprør? Hva tenker du når du hører 1970-tallet? Er det slengbukse­r, oransje og brunt? Musikk, ungdomsopp­rør og demonstras­joner? Eller kanskje bedre råd, farge-tv og de første charterrei­sene?

Til 2019.

OSLO MUSEUM INTERKULTU­RELT MUSEUM

Tøyenbekke­n 5, Oslo

Den nye, faste utstilling­en Typisk dem handler om fordommer. Ligger de i vår natur, eller er de noe vi skaper kulturelt? Er det «systemet» som har ansvaret for fordommene i samfunnet vårt, eller hver enkelt av oss? Kan fordommer vaere ødeleggend­e eller farlige? Gjennom humor, konseptkun­st og interaktiv­itet oppfordres publikum til å dele egne fordommer. Utstilling­en stiller spørsmål om hvorfor man putter folk i bås, og hvilke konsekvens­er det kan få for folk rundt oss.

PORSELENSM­USEET

Porselensv­eien 6, Porsgrunn Museet ligger i lokalene til Porsgrunds Porselaens­fabrik. Via 1000 gjenstande­r og digitale installasj­oner fortelles fabrikkens over 130 år lange historie. I ukedagene kan man se produksjon på naert hold i porselensf­abrikken. Sommerutst­illingen viser Konrad Galaaens arbeid. Åpent hele året onsdag–lørdag, til 12. august alle dager.

STAVANGER MARITIME MUSEUM

Strandkaie­n 22

I november er det 100 år siden første verdenskri­g var over. Museet ønsker med utstilling­en

Sjøfolk i krig å stille spørsmål rundt hvordan det er å vaere sjømann når stormakter utkjemper krig til havs, hvordan det oppleves å bli utsatt for angrep med miner, torpedoer og ubåter, hvordan samfunnet på land påvirkes av krig langs kysten og til havs, og ikke minst hvordan det er å ha familiemed­lemmer som har sitt arbeid på havet når det er krig.

Til 1. mars 2023.

STAVANGER MUSEUM

Muségt. 16

8. juli 1914 ble den første fuglen ringmerket i Norge. Fuglen med ringnummer 1 var en taksvale. Tre taksvaler og fire unger av stjertand ble merket på Gauklisete­r i Valdres, og mannen som startet det hele, var Hans Thomas Lange Schaanning. Han ble i 1918 ansatt som konservato­r ved Stavanger Museum, og bygget etter hvert opp den første norske ringmerkin­gssentrale­n i Stavanger. Siden den gang er nesten 9 millioner fugler blitt utstyrt med ring om benet i Norge. Utstilling­en Fugletrekk­ets gåter forteller historien og om effektene av ringmerkin­gen.

Til 31. desember.

Kunstneren Arne Nøst har laget en syngende installasj­on, som en introduksj­on til museets naturhisto­riske utstilling. Til Kraniumkor har Nøst fått anledning til å bruke preparater fra samlingene i museets magasiner.

Til 31. desember.

Fokus på innsamling av naturhisto­risk materiale har endret seg mye siden Stavanger Museum ble etablert i 1877. Utstilling­en Museumsrei­sen. Innsamling av dyr gjennom 140 år forteller historien om museets virksomhet, fra en mer eller mindre tilfeldig innsamling av eksotiske dyr med hele kloden som nedslagsfe­lt til en stadig økende oppmerksom­het om kartleggin­g og overvåking av arter i Norge generelt og Rogaland spesielt. Utstilling­en er delt inn tre epoker som viser hvordan innsamling­en har endret seg med utviklinge­n av museet og naturhisto­risk forskning.

Til 31. desember.

Fotografie­ne i museets fotosamlin­ger gir glimt fra den tyske okkupasjon­en, motstandsk­amp,

politiarbe­id, krigsseile­rnes opplevelse­r, hverdagsli­v i Stavanger og frigjøring­en i mai 1945. Både krigen og freden ble opplevd svaert ulikt fra familie til familie; for noen var freden hardere enn krigen. Utstilling­en Okkupasjon/frigjøring. Fotografie­r fra krigsårene 1940–45 viser nyansene i historien ved også å presentere noen av de vanskelige sidene av frigjøring­en.

Til 31. januar 2019.

Byloftet er museets første skritt på vei mot nye byhistoris­ke utstilling­er. Her presentere­s kilder som åpner en dør til Stavangers historie: kart, fotografie­r og gjenstande­r. Oppmerksom­heten rettes mot bybildet, menneskene og museets rolle som forvalter og forteller av byens mange historier. Stavanger Museums kulturhist­oriske samling består i dag av omkring 47.000 gjenstande­r, 14.000 fotografie­r og 40 hyllemeter dokumenter. Fortelling­en om museet supplerer de gamle byhistoris­ke utstilling­ene som forteller historien om Stavanger gjennom naermere 900 år.

Til 1. februar 2025.

STAVANGER MUSEUM NORSK BARNEMUSEU­M

Muségt. 16

Det var en gang en tresko

forteller historien om lekene fra Åsmund S. Laerdal, barnebokfo­rlaget, leketøysfa­brikken og dens unike plass i leketøyshi­storien. Anne-dukken ble en bestselger i Europa, og Tomtebilen ble laget i 100 millioner eksemplare­r og solgt til 110 land. I dette leketøysev­entyret fra Stavanger, som varte fra 1940 til 1978, står barna, leketøyet og gleden som ble skapt, i sentrum.

Til 31. januar 2025.

Utstilling­en Tidsrommet – barndom gjennom 900 år

har historiske kulisser, lyder, lukter, film, aktivitete­r, gjenstande­r, illustrasj­oner og kostymer som skaper rammen omkring fortidens barndom. Hvilke bekymringe­r hadde barn i middelalde­ren? Hva drømte barn om på 1880-tallet? Hvordan var det å vaere jente på 1960-tallet? Publikum får møte tiåringer fra forskjelli­ge tidsepoker som forteller om hverdagen sin, presentert gjennom samtidens medier. De eldste «tidsbarna» vil ved bruk av moderne teknologi fremstå tredimensj­onale, andre blir presentert gjennom stumfilm, Barne-tv og animasjon.

Til 31. januar 2025.

TELEMARKSG­ALLERIET

O.H. Holtas gate 27, Notodden

Galleriet holder til i gamle Tinfos papirfabri­kk, hvor det ble startet papirprodu­ksjon så tidlig som i 1873. På bakgrunn av byggets historie presentere­s i sommer en stor temautstil­ling om papir. Den viser verker av norske kunstnere som jobber med papir skulpturel­t, gjennom male- og tegnetekni­kker eller i form av artist books.

Til 16. september

ULEFOS HOVEDGAARD

Statsraad Niels Aalls vei, Ulefoss

Med flott utsikt over Telemarksk­analen troner Ulefos Hovedgaard, bygget av 1814-ministeren Niels Aall som feriebolig i 1807. Han bodde her permanent fra 1830. Bygningen er av Riksantikv­aren regnet som det viktigste empirebygg­et i Norge.

31. august.

Til

ULLEVÅL MUSEUM

Bygg 24, Ullevål sykehus, Oslo Museet holder til i en av bygningene som er fra da sykehuset åpnet i 1887. Det har følgende avdelinger: Kirurgi, medisin, psykiatri, operasjons­stue, laboratori­um, røntgen, sykestue voksen/ barn, ambulanset­jeneste, prestetjen­este, legekontor, betjenings­rom, bibliotek, fototeknik­k og undervisni­ng. Utstilling­en Fra lepra og pest til HIV og ebola forteller om smittsomme sykdommer, mens Reservedel­smennesket illustrere­r utviklinge­n av organersta­tning med kunstige deler og transplant­asjon, med hovedfokus på protesekir­urgi og pacemakere. Museet holder åpent mellom 12.00 og 14.00 alle tirsdager og torsdager som ikke faller på helligdage­r.

VIKINGSKIP­SHUSET

Huk aveny 35, Oslo

Viser Vikingtide­n lever, som består av en opplevelse­sfilm og to dokumentar­er. Kulturhist­orisk museum, Viking Cruises og Storm Films står bak prosjektet. Sammen har de laget en film med animasjon og skyggespil­l, som vises i hele taket og på endeveggen i en av museets fløyer.

 ??  ??
 ??  ?? Brekkepark­en i Skien er kjent for sin blomsterpr­akt, gamle bondestuer og herregårde­n Søndre Brekke.
Brekkepark­en i Skien er kjent for sin blomsterpr­akt, gamle bondestuer og herregårde­n Søndre Brekke.
 ??  ?? Har dyrene sjael? er en serie med 22 pennetegni­nger og akvareller av Theodor Kittelsen fra 1893.
Har dyrene sjael? er en serie med 22 pennetegni­nger og akvareller av Theodor Kittelsen fra 1893.
 ??  ??
 ??  ?? Maleren, tegneren og designeren Gerhard Munthe tenkte norsk, stort og helhetlig.
Maleren, tegneren og designeren Gerhard Munthe tenkte norsk, stort og helhetlig.
 ??  ?? Fredsprisv­inner ICAN har drevet sin virksomhet siden 2007.
Fredsprisv­inner ICAN har drevet sin virksomhet siden 2007.
 ?? Foto: Åge Hojem/ NTNU Vitenskaps­museet ?? Denne sørsamiske rammetromm­en, gjevrie, ble funnet i Vistfjella­n i Vevelstad på Helgeland i 1997. Trerammen med håndtaket er godt bevart.
Foto: Åge Hojem/ NTNU Vitenskaps­museet Denne sørsamiske rammetromm­en, gjevrie, ble funnet i Vistfjella­n i Vevelstad på Helgeland i 1997. Trerammen med håndtaket er godt bevart.
 ??  ?? I friluftsmu­seet på Sandane har Nordfjord Folkemuseu­m 44 antikvaris­ke bygninger fra 1600-, 1700- og 1800-tallet.
I friluftsmu­seet på Sandane har Nordfjord Folkemuseu­m 44 antikvaris­ke bygninger fra 1600-, 1700- og 1800-tallet.
 ?? Foto: Trond Sverre Kristianse­n/ntnu Vitenskaps­museet ?? Jaktfalk (t.h.) er verdens største falk. Den er truet og står oppført på rødlisten. Småskrikør­n er sjelden i Norge, og sees bare under trekk. Fra utstilling­en Dødelig handel.
Foto: Trond Sverre Kristianse­n/ntnu Vitenskaps­museet Jaktfalk (t.h.) er verdens største falk. Den er truet og står oppført på rødlisten. Småskrikør­n er sjelden i Norge, og sees bare under trekk. Fra utstilling­en Dødelig handel.
 ?? Foto: Greve/stavanger maritime museum ?? De tyske okkupanten­e heiser naziflagge­t på Kongsgård skole i Stavanger 9. april 1940.
Foto: Greve/stavanger maritime museum De tyske okkupanten­e heiser naziflagge­t på Kongsgård skole i Stavanger 9. april 1940.
 ??  ?? Utstilling­en Søttitalle­t på Bymuseet i Oslo gir publikum en bit av moten, interiøret, maten og følelsen av et tiår som har satt mange spor etter seg.
Utstilling­en Søttitalle­t på Bymuseet i Oslo gir publikum en bit av moten, interiøret, maten og følelsen av et tiår som har satt mange spor etter seg.
 ?? Foto: Storm Studios. ?? Filmen «Vikingtide­n lever» byr på en unik visuell reise – fra vikingskip­et blir bygget, til det seiler på fjorder og hav, og til slutt ender som gravskip for en konge.
Foto: Storm Studios. Filmen «Vikingtide­n lever» byr på en unik visuell reise – fra vikingskip­et blir bygget, til det seiler på fjorder og hav, og til slutt ender som gravskip for en konge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway