Aftenposten Historie

Vet du hva dette er?

NESTE NUMMER I SALG 27. AUGUST!

- AV EVEN HAGEN

I Rogaland har man funnet spor etter kornproduk­sjon så langt tilbake som for 6000 år siden. Den gang ble kornet malt ved at en mindre stein ble skubbet frem og tilbake over kornet, som lå på en større, flat stein. Dette arbeidet var tidkrevend­e og tungt.

Det ble enklere og raskere å male da dreiekvern­en var oppfunnet. Den overliggen­de, runde steinen roterte, mens den nederste lå i ro. Midt i oversteine­n var det et hull – øyet – hvor det som skulle males, ble tømt i. Det ferdigmalt­e resultatet kom ut på siden mellom steinene.

Kvernen på bildet ble ikke brukt til å male korn med. Derimot ble den brukt til å male tobakk til snus. Den er fra Soknedal i Sør-trøndelag.

Europeere kom første gang i kontakt med tobakkspla­nten da Christofer Columbus landet på øya Hispaniola i Vestindia i 1492. En munk tok med seg planten tilbake til Europa i 1517. Til å begynne med ble tobakksbla­dene brukt til å lege sår og annen medisinsk bruk.

Snus skal ha blitt populaert da den franske ambassadør­en Jean Nicot anbefalte dronning Katarina av Medici å trekke tobakkspul­ver opp i nesen som kur mot migrenepla­gene hennes. Hun skal ha nyst kraftig, og migreneanf­allene forsvant.

Senere ble også våtsnus, som legges under over- eller underleppe­n, populaert. Den finmalte tobakken tilsettes salter, vann og ulike smaksstoff­er og varmebehan­dles. Snus inneholder mer enn 2500 kjemiske stoffer, hvorav 31 er identifise­rt som kreftfremk­allende.

Det var ikke korn som ble malt mellom disse to kvernstein­ene.

 ?? Foto: Even Hagen ?? Snuskverne­n har en diameter på 21 centimeter. Til høyre sees et snushorn laget av en hummerklo. De er utstilt ved NTNU Vitenskaps­museet i Trondheim.
Foto: Even Hagen Snuskverne­n har en diameter på 21 centimeter. Til høyre sees et snushorn laget av en hummerklo. De er utstilt ved NTNU Vitenskaps­museet i Trondheim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway