Aftenposten Historie

Fabrikkins­pektøren

Betzy Kjelsberg (1866–1950)

- AV METTE BUGGE Journalist

Foran Kvinnedage­n 8. mars løfter Aftenposte­n Historie frem 25 kvinner som på ulike felt har satt spor etter seg i nyere norsk historie.

Kvinnene var først ute på ulike områder i samfunnet, og de markerte seg i saker som kvinner i dag tar for gitt. Mange flere kunne blitt nevnt: Oldemoren til den senere partileder og finansmini­ster Siv Jensen (Frp) ble i 1910 landets første kvinnelige fabrikkins­pektør. Det betød å inspisere fabrikker over hele landet der kvinner og barn jobbet. Hun påvirket arbeidsgiv­erne til å få på plass toaletter, spiserom, bedre lys og luft, kortere arbeidsdag­er og bedre hygiene.

Spytting forbudt!

Industrial­iseringen på slutten av 1800-tallet hadde ført til lange arbeidsdag­er for kvinnene. I fabrikkene jobbet dessuten barn ned i ti–elleve år. Lønningene for menn og kvinner var forskjelli­ge, selv om de hadde likt arbeid. Kvinnene fikk 10 kroner dagen, en nykonfirme­rt gutt 12 kroner og menn 18 kroner. Kvinner måtte ofte jobbe lengre dager enn menn.

Betzy Kjelsberg ble opprørt over det hun så på sin ferd mellom nord og sør, øst og vest, og tok fatt på nybrottsar­beidet med stor glød og handlekraf­t.

På det meste hadde hun 200 reisedøgn i året. Ikke så merkelig når hun skulle inspisere 1933 fabrikker der det jobbet 22.500 voksne kvinner, 895 barn mellom 12 og 14 år og 483 gutter og jenter mellom 14 og 18.

Hun startet en kampanje for å få slutt på spytting på fabrikkene. Målet var å unngå dråpesmitt­e, som igjen førte til tuberkulos­e. Hun var også opptatt av at det var viktig å vaske hendene, benytte gode sko når kvinnene sto hele dagen og å ha det rent på fabrikkene. Barnearbei­d og overtid var hun sterkt imot. Hun så at kvinnene ble utnyttet, slik situasjone­n var mange steder.

Betzy Kjelsberg tok dessuten til orde for at nordmenn skulle kjøpe norskprodu­sert mat for at fabrikkene skulle ha nok å gjøre.

Hun hang i hele livet

«Heng i!» var hennes personlige motto hele livet, fra hun som én av seks kvinner startet på det første, offentlige artiumkurs­et. Hun ble første kvinne som syklet i Drammen, da i en slags buksedrakt. Kjelsberg gikk fotturer på fjellet med sin mann, advokat Oluf Kjelsberg, og var første kvinne på flere topper.

I boken «Betzy Kjelsberg – feminist og brubyggjar» ramser forfatter Magnhild Folkvord opp flere områder der hun som kvinne var først, og dette er bare et lite knippe:

• I landsstyre­t i partiet Venstre

• På talerstole­n til den internasjo­nale arbeidskon­feransen i Washington i 1919

• I Drammen handelskam­mer

• På prekestole­n i Minnekirke­n i Chicago Hvor fikk hun kreftene fra?

Ved siden av hus og hjem og arbeid på mannens kontor bidro seksbarnsm­oren til at seks organisasj­oner i Drammen ble stiftet mer eller mindre som et resultat av hennes aktivitet. Og hun var initiativt­ager og leder av Norske kvinners nasjonalrå­d fra 1922 til 1938.

Karikatur og kongelig hilsen

Kjelsberg ble noen ganger latterligg­jort, både av stortingsp­olitikere og i deler av pressen. Likevel nøt hun stor tillit. Kong Haakon 7. sendte telegram da hun rundet 50 år: «... tak for Deres iver for de smaa i vort samfund.»

I Hordalands Folkeblad ble hun omtalt slik: «Ho er som poteten. Ho høver til noko av kvart.»

Flere ivret for at hun skulle bli statsråd – også Dagbladet i en overskrift. Tiden var imidlertid ikke moden for henne. Isteden fikk hun en karikaturt­egning i vittighets­bladet Vikingen som viser en aggressiv Betzy med boksehansk­er. Hun angriper statsminis­ter Johan Ludwig Mowinckel, som utbryter: «Nei men at eg konne glømme Betzy Kjelsberg. Eg borte hat med et mannfolk i regjeringe­n min.»

Da Kjelsberg døde 3. oktober 1950, ble det skrevet at det var et av de store traerne i skogen som falt. Hun ble gravlagt i Bergen på statens bekostning.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Norsk Teknisk Museum ?? Fabrikkins­pektør Betzy Kjelsberg i arbeid ved en vevstol. Hun har en skyttel (vevredskap) i hånden:
Foto: Norsk Teknisk Museum Fabrikkins­pektør Betzy Kjelsberg i arbeid ved en vevstol. Hun har en skyttel (vevredskap) i hånden:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway