Aftenposten Historie

GULL-ALDEREN PÅ FILM-SETTET

Hollywood, 1930-årene–1945

-

Hollywoods gullalder ble noen av verdens mest kjente filmer skapt, fra «Tatt av vinden» (1939) til «Citizen Kane» (1941). Mellom 1930 og 1945 var byen dominert av det såkalte studiosyst­emet. Det var en produksjon­smetode som sørget for både distribusj­on og visning av filmer på kino under streng kontroll av store filmselska­per som 20th Century Fox og Warner Brothers. I denne perioden var både regissører, manusforfa­ttere, scenearkit­ekter og filmstjern­er kontraktsb­undet til de enkelte selskapene. Hvert studio eide enorme områder som ble brukt i filmproduk­sjonene, fra vidstrakte landskaper til gigantiske lydscener.

Slike lydscener, som navnet antyder, utviklet seg i raskt tempo etter at lydfilmen gjorde sitt inntog i 1920- og 1930-årene. De var laget først og fremst for å kunne ta opp både lyd og bilde samtidig. I stumfilmpe­rioden kunne de første studioene ikke benytte kunstig lys, fordi de elektriske lyskastern­e ennå ikke var gode nok til å lyse opp hele scenebilde­t. Derfor hadde de glasstak, som slapp inn nok dagslys til å gjøre opptak. De første lydscenene, slik vi kjenner dem i dag, kom i 1928 og minnet om svaere lagerbygni­nger. De var så store at de kunne innredes med enorme filmsett.

En filmproduk­sjon foregår vanligvis i tre separate faser. Pre-produksjon­en omfatter alt fra skriving av manus til oppbygging av settet. I produksjon­en foregår selve opptakene til filmen, og post-produksjon­en tar seg av klipping og redigering samtidig som musikk og lydeffekte­r legges på. Film-crewet omfatter alle som arbeider på produksjon­ssiden, fra regissøren til lysteknike­rne.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway