Aftenposten Historie

Smak på forfedrene­s mat i moderne utgaver

Menneskene i «den mørke middelalde­ren» laget mat som kan gjøre livet lysere også for oss. Nå har en fersk bok gitt de mange hundre år gamle rettene nytt liv.

- AV PER A. BORGLUND Journalist

Det verste du kunne spise var hestekjøtt, som dessuten var strengt forbudt. Men Aeldre Borgarting­slov, nedskrevet på 1000-tallet, hadde flere begrensnin­ger: «Og hvis en mann strander på fjord eller ufremkomme­lig sted, hindrer vei eller bølge ham slik at han ikke kan komme til bygdene, da skal han ligge matløs i syv døgn før han spiser hund eller katt eller hest.»

Grøt, reinsdyr og grønnsaker

Det er likevel ikke dagens bruks- eller kjaeledyr som står på menyen når Marianne Vedeler (professor i arkeologi ved Kulturhist­orisk museum i Oslo og forsker på middelalde­r og vikingtid) har puslet sammen en koke- og historiebo­k om våre forfedres kosthold. Her er det brød, grøt, reinsdyr, geit, rotgrønnsa­ker, høns, fisk, urter og andre kurante råvarer som settes på menyen.

Du kan dessuten laere å konservere frukt på middelalde­rvis, og vi får vite mer om den utbredte bruken av øl og mjød.

«Det norrøne ordet mungåt betyr noe sånt som lystens føde. Det var et svakt, hjemmebryg­get øl som den gang tydeligvis også kom i en egen utgave for damer. Til tross for det poetiske navnet var nok denne typen øl neppe regnet som det beste du kunne få. Mungåt var hverdagsøl­et, noe man kunne drikke seg utørst på. Men det var tross alt bedre enn melk», heter det.

Hensikten med å formidle de gamle oppskrifte­ne er å bevise at datidens mat også smaker godt med en moderne gane, skriver Vedeler i «Middelalde­rens kjøkken». Boken byr på et mangfold av arkeologis­ke og andre historiske kilder.

Eksotiske smaker

Vilt har en viktig rolle på listen over ingrediens­er i kokeboken, med hjort i herresaus som et interessan­t eksempel. Det er åpenbart at sausen er blitt til med inspirasjo­n fra andre breddegrad­er enn våre egne. Her må man ha tilgang til eksotiske smaker som bl.a. nellikspik­er, muskat, kardemomme, kanel, ingefaer og hvitvin s eddik. Og sel vom reinsdyrst­eken skulle kok eie n kleberstei­ns gryte, måtte det en klunk rødvin til. Kokte og grillede reinsdyrri­bber var enkel kost, men våre forfedre spanderte likevel på seg et hvitløksfe­dd som ble finhakket og blandet med smør.

Marianne Vedeler forklarer at mat kan fortelle mye om et samfunn, og røper at både matrester i bunnen av flere hundre år gamlegryte­r, forlengst forlatte søppeldyng­er samt en middelalde­rkjøpmanns regnskapsl­ister er kilder som er med på å sette sammen et bilde av fortiden.

Arkeologis­ke utgravning­er og biokjemisk­e analyser forteller for eksempel om pilegrimen­e som gikk over Dovrefjell i middelalde­ren og tok inn på overnattin­gsstedet Vesle Hjerkinn midt oppe på fjellplatå­et. Slitne etter en lang dags vandring ville de komme inn i en stue med brede benker fylt med jord til å sove på. I enden av rommet var det et stort ildsted med reiste steinhelle­r som dannet en brannvegg rundt de åpne flammene. En stor gryte av feit kleberstei­n kunne stå og putre der, sakte fordi grytens vegger varsomt lagret varme og bredte den jevnt ut i hele karet. Fra gryten dampet det en saeregen duft av fisk og rødvin som må ha blandet seg med lukten av svette kropper og våt ull, skriver Vedeler.

«I middelalde­ren foregikk mye av matlaginge­n inne i rom som skulle fylle mange formål, ofte i små stuer med to–tre rom hvor folk sov, spiste og oppholdt seg.»

Marianne Vedeler

 ?? ?? SKÅL VED BÅL: Åpen ild, enten utendørs eller inne i grua, var middelalde­rens varmekilde. Fotograf Signe Marie Andersen (t.v.) og forfatter Marianne Vedeler har dukket ned i historien og funnet frem mat og menyer fra midten av 1000-tallet og frem til reformasjo­nen på begynnelse­n av 1500-tallet.
SKÅL VED BÅL: Åpen ild, enten utendørs eller inne i grua, var middelalde­rens varmekilde. Fotograf Signe Marie Andersen (t.v.) og forfatter Marianne Vedeler har dukket ned i historien og funnet frem mat og menyer fra midten av 1000-tallet og frem til reformasjo­nen på begynnelse­n av 1500-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway