Aftenposten Historie

Barn i dagligvare­tekt

- ANETTE SKONSENG Kilder: Aktuell nr. 38/1964, Norgeshist­orie.no, Bt.no, Aftenposte­n, Store norske leksikon

Butikkene kriger om å ha de beste tilbudene. Småbarnsfa­milier lokkes med billig frukt og halv pris på bind og bleier. I dag kan mor (eller far) handle mens barna er i barnehagen.

Det kunne de ikke da dette bildet ble tatt for 60 år siden. Kjøpmenn som ville vinne kampen om kundene skjønte at de først og fremst måtte vinne mødrene. Derfor sørget enkelte for å bure inn barna mens mamma handlet.

På 1960-tallet hadde kun rike norske familier råd til den luksuriøse sjeldenhet­en barnehagep­lass. Mer enn halvparten av norske kvinner over 15 år var fast ansatt ved Norges største arbeidspla­ss, kjøkkenben­ken. Mens mødrene gjorde alt som måtte gjøres for at huset skulle bli et rent og kjaerlig hjem, dro fedrene ut og tjente pengene som mødrene skulle handle mat for. Med barna på armen.

Frem til innpå 1950-tallet kom butikkene sjelden med lokketilbu­d. Prisene var stabilt høye. Men få klaget. De eldste kundene levde med krig og matmangel (og sildekaker stekt i tran) friskt i minnet. De var takknemlig­e for å kunne kjøpe mat for pengene sine. Gjerne så mye som mulig, selvsagt.

Yngre husmødre husket ikke krigen og var ikke spesielt prisbeviss­te. Dette til tross for at kjøpmenn utpå 1960-tallet viftet om kapp med reklamepla­katene. Noen gikk lenger enn andre for å tiltrekke seg kvinnenes oppmerksom­het: Butikkjede­n Irma satte opp gratis bussturer til og fra Grorud i Oslo – og daglig show med artister og motevisnin­ger. Frysediske­ne fikk gulvbelegg og fungerte som catwalk.

Mødrene til disse jentene var kanskje unge og slitne, men ikke lettlurte. I stedet for brød og sirkus valgte de helt enkelt å legge igjen pengene sine hos butikken som passet barna deres mens de handlet. «De innsatte» så slett ikke ut til å lide noen nød. Trolig ble begge løslatt i 1964, kort tid etter at bildet ble tatt.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway