Aftenposten Historie

På denne dag

-

1657: En av de største katastrofe­ne i Japans historie inntreffer da det bryter ut brann i byen Edo (det nåvaerende Tokyo). Ifølge legenden starter brannen da en prest vil tilintetgj­øre en forhekset kimono. Den skal ha tilhørt tre unge piker som alle dør før de rekker å ta det forgjorte plagget i bruk. Da presten tenner på kimonoen, farer et brått vindkast gjennom tempelet og får ilden til å bre seg. Mer prosaiske fremstilli­nger går ut på at en lang tørkeperio­de, i kombinasjo­n med sterk vind, fører til overhengen­de brannfare i byen. Ilden sprer seg med eksplosiv fart langs de tettbebygd­e gatene, der bygningsma­ssen for det meste består av treverk og papir.

1945: Alt salg av økser, sager og sagblader er nå stoppet. Det kreves spesiell tillatelse fra fylkesmann­en for å få kjøpt slikt utstyr, som skal reserveres for vedhugsten.

1931: Den amerikansk­e kongressen vedtar at «The Star-spangled Banner» skal vaere USAS offisielle nasjonalsa­ng. Teksten er skrevet av advokaten og amatørpoet­en Francis

Scott Key i 1814, melodien så tidlig som i 1770-årene av briten John Stafford Smith. Den spenner over halvannen oktav og går for å vaere svaert krevende å synge for amatørsang­ere. At teksten i tillegg er såpass kompleks at selv profesjone­lle sangere strever med å huske den, fører til at man ved større anledninge­r ofte lar en forsanger mime til en forhåndspr­odusert innspillin­g. Jimi Hendrix’ radbrekkin­g av melodien under Woodstock-festivalen i 1969 går inn i historien som et av hippie-aeraens mest minneverdi­ge øyeblikk.

 ?? ?? Så mange som 100.000 mennesker kan ha mistet livet i brannen i Edo.
Så mange som 100.000 mennesker kan ha mistet livet i brannen i Edo.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway