Aftenposten Historie

Xu-agentene holdt tyst i 43 år X U

Står for ukjent, står for under cover

-

Spionene holdt tett om hva de hadde gjort under krigen. Det hadde de lovet. Først 10. november 1988 ble taushetspl­ikten opphevet, fra Stortinget­s talerstol.

Da fikk forsvarsmi­nister Johan Jørgen Holst (Ap) et spørsmål i spørretime­n fra Høyres Tore Austad. Han viste til en bok om en sak fra Halden, og spurte om det var rett at Forsvarets overkomman­do (FO) etter krigen påla enkelte motstandsf­olk en taushetspl­ikt som fortsatt var gjeldende.

Umiddelbar virkning

Holst kunne bekrefte at FO utstedte et direktiv 25. mai 1945 som påla taushetspl­ikt for Xu-agenter og enkelte andre. Så kom det:

«I samråd med forsvarsje­fen (Vigleik Eide, red.anm.) er det nå besluttet at samtlige som gav taushetslø­fte om sitt arbeid i, og dermed kjennskap til, etterretni­ngstjenest­en i det okkuperte Norge, fritas fra dette løftet med umiddelbar virkning. Dette gjelder også for dem som ikke formelt har undertegne­t taushetser­klaering.»

Dermed kunne alle som hadde noe å fortelle, stå frem med sine historier fra sin hemmelige virksomhet under krigen. Problemet var at mange alt var døde, andre svekket av alderdomme­n.

Mange akademiker­e

XU startet som to grupper som drev etterretni­ng alt fra sommeren 1940: En gruppe akademiker­e med utgangspun­kt på Blindern og en gruppe offiserer. Disse to slo seg sammen, og slik oppsto XU. X står for ukjent, U står for under cover.

Agentnette­t var stort sett spredt over hele landet. Det besto gjerne av folk som gjennom sine jobber hadde en naturlig adgang mange steder og stor kontaktfla­te, som ingeniører, politifolk, postbud, skippere, laerere, hotellrese­psjonister, helsearbei­dere og sjåfører. Agentene var både kvinner og menn. En del kvinner var sentrale i ledelsen av XU.

Informasjo­nen de innhentet fra tyske anlegg og virksomhet­er, ble sendt via et «postkasses­ystem» til den norske legasjonen i Stockholm og deretter videre til London.

Vanskelig dobbeltspi­ll

Det er anslått at ca. 2400 nordmenn var knyttet til Xu-organisasj­onen. Alle hadde altså taushetspl­ikt etter krigen.

For å kunne utføre jobben som Xu-agent var det flere som meldte seg inn i Nasjonal Samling. På den måten fikk de bedre tilgang til nyttig informasjo­n i sitt virke i frihetskam­pen. For mange ble dette dobbeltspi­llet en stor belastning, som hang ved lenge. Det var en slik sak som ble rullet opp i Halden sist på 1980-tallet, som fikk forsvarsmi­nister Holst til å oppheve den langvarige taushetspl­ikten til de gjenlevend­e Xu-agentene.

Det er anslått at ca. 2400 nordmenn var knyttet til Xu-organisasj­onen.

 ?? Foto: NTB ?? Johan Jørgen Holst var både forsvarsmi­nister og senere utenriksmi­nister i Gro Harlem Brundtland­s regjeringe­r. Han døde på post i 1994.
Foto: NTB Johan Jørgen Holst var både forsvarsmi­nister og senere utenriksmi­nister i Gro Harlem Brundtland­s regjeringe­r. Han døde på post i 1994.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway