Aftenposten Innsikt

Kirstjen Nielsen (46)

-

USAs sikkerhets­minister er blitt Trump-regjeringe­ns ansikt utad i den kontrovers­ielle «nulltolera­nsen» mot ulovlige grensepass­eringer.

Hun ble kraftig kritisert da hun hevdet at denne politikken ikke var avgjørende for at familier er blitt splittet når de passerte grensen fra Mexico til USA. Hun gikk så langt som å forsvare fengslinge­n av de rundt 2000 barna som var blitt skilt fra foreldrene mellom 19. april og 31. mai, og uttalte at de ble «godt ivaretatt», til tross for at immigrasjo­nsmyndighe­tene har lagt frem bilder av barn i bur.

Selv om Trump i slutten av juni signerte en presidento­rdre han hevder vil stanse praksisen, mener jurister ordlyden fortsatt gir rom for å splitte familier.

I slutten av juni ble det spontane protester da Nielsen spiste på en mexicansk restaurant, hvor demonstran­ter og andre gjester ropte: «Hvis barn ikke får spise i fred, får ikke du spise i fred.» Og noen dager senere var det store protester utenfor huset hennes i Washington D.C. med budskapet «ingen rettferdig­het, ingen søvn!»

Kirstjen Nielsen er født i Colorado, men vokste opp i Florida. Foreldre var begge leger i militaeret. Som ung drev hun aktivt med terrengløp og spilte fotball. Hun ønsket først å bli diplomat og studerte en periode i Japan, før hun i 1999 fullførte en juridisk doktorgrad ved University of Virginia School of Law. Hun jobbet en kort periode som jurist for et advokatfir­ma i Dallas før hun jobbet for administra­sjonen til George W. Bush i hans første presidentp­eriode. I 2005 var hun leder for forebyggin­g, beredskap og utrykning i Det hvite hus’ sikkerhets­råd. Hun hadde da øverste ansvar for tiltakene i forbindels­e med orkanen Katrina, og fikk kritikk fordi håndtering­en var «passiv og klønete».

Hun jobbet så noen år i det private, og startet selskapet Sunesis Consulting i 2008. I 2017 ble hun administra­sjonssjef under Trumps første sikkerhets­minister John Kelly, som etter få måneder tok over som stabssjef i Det hvite hus.

Nielsen er ifølge Business Insider kritisert for sine spisse albuer, og forfremmel­sen til minister ble ikke tatt godt imot i departemen­tet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway