Aftenposten Innsikt

5. august

-

... i 1888 ble Bertha Benz den første som gjennomfør­te en langdistan­setur i en automobil. Hun hadde ikke sagt ifra til ektemannen, ingeniøren Karl Friedrich.

Motivet bak tjuvlånet var at Bertha ønsket å bevise for hele verden at automobile­n var et praktisk fungerende transportm­iddel med fremtiden foran seg. Den noe mer tvilende Karl Friederich hadde vaert dårlig på å drive PR for oppfinnels­en sin.

Bertha tok derfor med seg parets to sønner og la ut fra Mannheim for å kjøre til sin mor i Pforzheim – en strekning på 106 kilometer. Turen var utfordrend­e. Hun måtte blant annet finne apotek langs veien som førte bensintype­n ligroin. Egne bensinstas­joner eksisterte jo ikke ennå. Dessuten måtte flere mekaniske problemer løses underveis. Men om kvelden nådde hun frem til Pforzheim, og sendte et forklarend­e telegram til ektemannen. Noen dager senere la hun ut på returen.

I 2008 ble den første utgaven av billøpet «Bertha Benz Memorial Route» arrangert. Det er 194 kilometer langt, og forbeholdt antikke biler.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway