Aftenposten Innsikt

Marin støy.

- IZABELLA ROSENGREN

Lydforuren­sning. Oljeutslip­p, overfiske og plastforur­ensning – truslene mot verdenshav­ene er mange. De siste årene har forskerne oppdaget ytterliger­e en trussel mot havets dyr, nemlig støy fra motorer, ekkolodd og trykkbølge­r fra luftkanone­r i forbindels­e med undersjøis­ke seismiske undersøkel­ser. Siden havstøyen ligger på samme frekvenser som noen sjøpattedy­r bruker, har dette gitt opphav til kommunikas­jonsproble­mer både dyr imellom og mellom dyr og fartøyer.

– Et høyt sus av lyd i havet gjør at dyr som er avhengige av å lytte og gjøre seg hørt, får det betydelig vanskelige­re. Enten må de selv bli mer høylytte, eller så må de flytte til et stillere sted om det forstyrrer livet deres for mye, sier Josefin Starkhamma­r, doktor i elektrisk målingstek­nologi ved Lunds universite­t som forsker på marin biosonar, eller ekkolokali­sering – orienterin­g gjennom reflektert, høyfrekven­t lyd.

Problemet er så utbredt at kollisjone­r mellom hvaler og fartøyer er den vanligste dødsårsake­n blant hvaler.

Oljeleting og militaer aktivitet. En annen årsak til havstøy er oljeindust­riens bruk av seismikk til å undersøke havbunnen. Verktøyet gir et «kart» over de geologiske strukturen­e og er velegnet for leting etter olje og gass. Metoden kan forårsake en trykkbølge på 250 desibel som kjennes på flere kilometers avstand.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway