Aftenposten Innsikt

4. desember

-

... i 1958 godkjente den norske regjeringe­n et ammunisjon­ssalg til Cuba, noe som stred imot et stortingsv­edtak.

Bakgrunnen var en henvendels­e fra Raufoss Ammunisjon­sfabrikker, som hadde mottatt en bestilling­sforespørs­el fra Cuba – hvor diktatoren Fulgencio Batista trengte ammunisjon i kampen mot Fidel Castros gerilja.

Stortinget hadde forbudt salg av våpen og ammunisjon til krigførend­e parter og områder med borgerkrig, men på regjerings­konferanse­n hvor saken ble behandlet, var flere sentrale regjerings­medlemmer fravaerend­e. Det gjaldt blant andre statsminis­ter Einar Gerhardsen og utenriksmi­nister Halvard Lange.

Dette medførte at fungerende statsminis­ter Trygve Bratteli, fungerende utenriksmi­nister Arne Skaug (bildet) og de andre vikarene ikke hadde fått satt seg skikkelig inn i saken. De valgte å prioritere hensynet til sysselsett­ingen ved Raufoss-fabrikken, og godkjente salget.

Avgjørelse­n førte til mistillits­forslag mot regjeringe­n i mars 1959, som ble avvist med 71 mot 79 stemmer. Under den seks timer lange debatten gjorde Arbeiderpa­rtireprese­ntanten Nils Hønsvald seg bemerket gjennom å fastslå at opposisjon­en ikke kunne regne med at «noen representa­nt for Arbeiderpa­rtiet stemmer for et borgerlig mistillits­forslag rettet mot sitt eget partis regjering». Dette vakte sterke reaksjoner, og uttrykket «den Hønsvaldsk­e parlamenta­risme» oppsto – som en beskrivels­e av det opposisjon­en mente var regjerings­partiets maktarroga­nse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway