Aftenposten Innsikt

Bibliotekn­okar.

- NINA V. GRØNLAND

Tofte, Hurum. Vinduene åpnes til gjennomtre­kk, og luften blir straks lettere i det lille rommet som er fylt til randen med skolebarn. Hodetelefo­nene er lånt bort til en ivrig robotbygge­r, noen forbereder 3D-printing, mens andre bare ser på. I hyllene langs veggene står stabler med utstyr og små maskiner. I 2014 tok Einar Albertsson steget inn på Hurum folkebibli­otek på Tofte i Hurum kommune i Buskerud, og med ham flyttet teknologi og vitenskap inn på spiseromme­t.

– Alt det jeg gjør, gjør jeg fordi jeg er interesser­t i det! Jeg synes det er gøy! Det gjør at jeg setter meg inn i det, og det gir prosjektet energi. Målet mitt var å få ungene og ungdommene inn på biblioteke­t, de låner nemlig ikke noe når de bare går forbi biblioteke­t, sier biblioteka­ren, gnir seg i hendene og smiler bredt.

Doblet besøket på to år. Og de har kommet. I horder kommer de, hver dag etter skolen. Besøkstall­ene har gått fra årlig besøk på 7224 personer til 15 369 fra 2015–2017. Til sammenlign­ing har tallene for Oslo økt med 20 prosent på samme tid. Barna låner bøker og leser også mer enn tidligere.

«Vi kan ikke annonsere når vi gjør slike ting, da kommer det for mange.»

 ?? Kilde: Miljøstift­elsen Zero ??
Kilde: Miljøstift­elsen Zero
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway