Aftenposten Innsikt

Godt nytt (med mye ledig plass).

-

2018 ble året da FNS klimapanel rykket oss ut av dvalen for alvor med den oppdaterte sjokkrappo­rten som justerte 2 graders-mantraet til 1,5 som klodens vippepunkt for ukontrolle­rbare klimatiske tilstander. 2018 ble samtidig et år med endeløs, urovekkend­e dokumentas­jon om at konsekvens­ene allerede er over oss. Kontinuerl­ige miljøødele­ggelser har angivelig klarere årsakssamm­enhenger. Men, som for klimaendri­nger, er det tett mellom unnlatelse­ssyndene hos dem med makt og muligheter til å snu skuta.

Coversaken i årets siste Aftenposte­n Innsikt beskriver nok et område der hensyn til økonomisk gevinst og teknologis­k nyvinning fortrenger miljøhensy­n, i dette tilfellet fisk og dyr i det stille dypet der de er avhengige av å kommuniser­e, finne naering og partner, oppdage predatorer, orientere seg og sanse omgivelsen­e. Industriel­l aktivitet på havbunnen genererer stadig mer livstruend­e støyforure­nsning, og virksomhet­ens grønne alibi er våre ladbare og trådløse liv med uendelig behov for grønn strøm og sjeldne metaller.

Men, for hver trist innsikt i miljømessi­g elendighet, finnes også svaert mye gledelig, oppløftend­e og ofte underrappo­rtert utvikling. Hør bare:

/ Dagen etter fremleggel­sen av FNS nye klimarappo­rt, ble dommen som pålegger den nederlands­ke stat å kutte sine klimautsli­pp med 25 prosent de neste tre årene, oppretthol­dt av en ankedomsto­l.

/ I New Zealand vedtok man i november et endelig forbud mot alle nye tildelinge­r for olje- og gassleting for å bremse klimaendri­nger, begrunnet av landets statsminis­ter med at «hele verden går i denne retningen.» (!)

/ Verdensban­ken meldte at den ikke lenger vil finansiere olje- og gassleting, og at de vil stanse alle investerin­ger i fossile brensler innen utgangen av 2019, og dreie cirka 30 prosent av sin lånekapasi­tet mot miljøvennl­ig virksomhet allerede året etter.

/ Solenergi er nå den energiform­en der det gjøres størst investerin­ger, ledet an av Kina. Siden 2004 har verden investert naer 3000 milliarder dollar i fornybare energiform­er.

/ NASA meldte i januar at ozonlaget er i ferd med å tettes, hovedsakel­ig som følge av et internasjo­nalt forbud mot klorfluork­arboner.

/ Pakistan er naer sitt mål om å plante en milliard traer innen utgangen av 2018, noe som forventes å gi kraftig forbedret vanntilgan­g, redusere erosjon og flom, styrke jordbruket og gi bedre kår for dyre- og planteliv.

/ En internasjo­nal avtale mellom ni land og EU forbød kommersiel­t fiske i et smeltende Arktis, noe som vil frede området i minst 15 år fremover.

/ Sirkulaerø­konomien fester grepet, mer enn 15 år etter at begrepet

«Cradle to Cradle» (Vugge til vugge) ble introduser­t – tanken om at ingenting skal gå til spille eller forurense, men inngå i ny eller endret bruk.

/ I Tyskland har man på et år redusert bruken av baereposer av plast med en tredjedel, mens innføring av betaling for plastposer i Storbritan­nia har resultert i 37 prosent mindre forsøpling i naturen av slike poser.

/ I året da FNS konvensjon om biologisk mangfold feiret sitt 25 årsjubileu­m, har man kunnet stryke blant annet panda og snøleopard fra rødlisten over kritisk utrydnings­truede arter.

I månedens utgave kan du riktignok også lese om de triste forholdene i kinesiske dyreparker. I iveren etter å konsentrer­e befolkning­en i asfalterte millionbye­r, kan det se ut som om kinesere samtidig mister av syne sin tilhørighe­t til og avhengighe­t av naturen. Like fullt lanserte myndighete­ne i juli en omfattende plan for å bedre den elendige luftkvalit­eten, blant annet ved å stenge ned de kullfyrte kraftverke­ne i Beijing og forby kull til oppvarming.

Men er de ikke tvingende nødvendig, en konsekvens av internasjo­nalt press eller økonomiske hensyn, er miljøtilta­k likevel sjelden vare i Kina. Derfor var en reportasje i The New York Times i november saerlig gledelig lesning: Et enormt våtmarksom­råde beliggende inneklemt mellom millionbye­ne Shenzhen og Hongkong, fem ganger større enn Central Park og hjem for en rekke sjeldne fuglearter, er blitt vernet mot utbygging. Dét er ingen liten prestasjon i en region der eiendomsut­viklerne sirkler som gribber over de attraktive tomtene med boligprise­r blant de høyeste i verden, i påvente av at myndighete­ne og domstolene skal gi etter. Men de sier nei, av et sjeldent hensyn til natur og dyreliv.

Den nyoppdaged­e rekearten Synalpheus pinkfloydi er oppkalt etter rockegrupp­en på grunn av sin rødrosa, effektive klo som med sine høye smell på 210 desibel (høy torden er 110 db) slår i svime og dreper småfisk i sin naerhet.

Det blir en krevende oppgave å argumenter­e for at seismikk eller gruvedrift på havbunnen ikke forstyrrer livet i havet. På listen over gledelige miljøhisto­rier er det fortsatt mye ledig plass.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway