Aftenposten Innsikt

Presidentv­alget 2020 Konsekvens­ene av en ny runde med Trump

Blir Donald Trump gjenvalgt i 2020, vil endringene av det amerikansk­e samfunnet i stor grad bli ugjenkalle­lige, hevder artikkelfo­rfatteren.

- PAUL STARR

Avgjørende presidentv­alg. Av alle spørsmålen­e vi vil få svar på etter det amerikansk­e presidentv­alget i 2020, er det ett som er viktigere enn de andre: Er trumpismen et midlertidi­g avvik aller et langvarig fenomen? Sagt på en annen måte: Vil endringene som er innført av Donald Trump og det nåvaerende republikan­ske partiet, falme og forsvinne, eller vil de bli dypere forankret?

Trumps gjenvalg virker usannsynli­g for mange, like usannsynli­g som det at han skulle bli valgt, gjorde før november 2016. Men til tross for skandalene og kaoset i hans presidentp­eriode, og til tross for partiets tilbakegan­g i mellomvalg­et, skrider han mot 2020 med to fordeler. Det ene er at han er sittende: Siden 1980 har det bare skjedd én gang at velgerne har nektet en sittende president en andre periode. Det andre er en relativt sterk økonomi (i alle fall for øyeblikket). Alan Abramowitz, en politisk forsker ved Emory University som vekter begge disse faktorene tungt i sine modeller for valgprogno­ser, gir Trump omtrent en 50–50 prosents sjanse for å bli gjenvalgt, basert på en forventet vekst i BNP på 2 prosent for første halvdel av 2020.

Så langt har mange av bekymringe­ne for de langsiktig­e effektene av Trumps presidents­kap dreid seg om hans antidemokr­atiske tendenser. Men selv om vi ser bort fra disse – selv om vi antar at Trump fremdeles vil bli begrenset av andre deler av statsappar­atet og av eksterne institusjo­ner, og at han ikke styrer på en mer effektiv måte enn han har gjort til nå – vil konsekvens­ene av en andre periode vaere mer varige enn av den første.

I en normal politisk situasjon vil politikken under én president og én Kongress kunne gå i sikk den ene veien, og i sakk andre veien under den neste presidente­n og Kongressen. De konkurrere­nde partiene tar dette systemets regler som gitt, og kjemper om det de ser på som motstriden­de politikk som kan reverseres og maktkonste­llasjoner.

Men noen situasjone­r er ikke slik. Noen ganger gjør en sikk den ene veien det vanskelig å ta en sakk tilbake.

Dette er et slikt øyeblikk. Etter fire år som president vil Trump ha utpekt minst to høyesteret­tsdommere, vedtatt skatteredu­ksjoner og løsnet på den føderale regulering­en av miljøet og økonomien. Uansett hva du synes om dette, kan mange av vedtakene trolig utjevnes eller omgjøres i sin helhet i fremtiden. Konsekvens­ene av en full åtteårsper­iode med Trump vil bli langt vanskelige­re, om ikke umulig, å gjøre om.

Tre områder – klimaendri­ngene, risikoen for et nytt globalt våpenkappl­øp og kontroll over høyesteret­t – illustrere­r den historiske betydninge­n valget i 2020 vil få. De første to problemene vil bli langt vanskelige­re å gjøre noe med ettersom tiden går. Det tredje vil kunne omgjøre USAS konstitusj­onelle demokrati og undergrave muligheten for endringer i fremtiden.

Katastrofa­le følger for klimaet. Kort fortalt vil den største forskjelle­n på å velge Trump i 2016 og å gjenvelge Trump i 2020 vaere hvor ugjenkalle­lige endringene blir. Klimapolit­ikken er nå det mest åpenbare eksempelet. Lenge har selv mennesker som erkjente klimaendri­ngene som en realitet, sett på det som en langsom prosess som ikke krevde umiddelbar handling.

Men i dag, med ekstremvae­r og vitenskape­lige prognoser som ser stadig verre ut, ser kostnadene ved vår somling ut til å bli stadig verre, og det samme gjør farene som er knyttet til dette. For å ha en sjanse til å begrense den globale oppvarming­en til under 1,5 grader celsius – målet for Parisavtal­en – sier Intergover­nmental Panel on Climate Change at innen 2030 må Co₂utslippene kuttes med 45 prosent fra 2010-nivået.

Men i stedet for å gå ned, øker de.

I sin første presidentp­eriode har Trump gått ut med planer om å stanse eksisteren­de klimarefor­mer, som standarder for drivstoffe­ffektivise­ring og begrensnin­ger av utslipp fra nye kullkraftv­erk, og han har erklaert at han vil trekke USA ut av Parisavtal­en.

Tre områder – klimaendri­ngene, risikoen for et nytt globalt våpenkappl­øp og kontroll over høyesteret­t – illustrere­r den historiske betydninge­n valget i 2020 vil få.

Trumps doktrine «America first», angrepene på USAS allierte og unilateral tilbaketre­kning fra rustningsa­vtaler har gjort verden langt farligere.

Om han blir gjenvalgt, vil det utsette en nasjonal forpliktel­se til å redusere Co₂-utslippene frem til andre halvdel av 2020-tallet, og samtidig oppfordre andre land til å la vaere å gjøre noe. Og en forsinket endring vil bli vanskelige­re både økonomisk og politisk. Ifølge Global Carbon Project ville det, om den hadde begynt globalt allerede i 2000, vaert tilstrekke­lig med en utslippsre­duksjon på rundt 2 prosent i året for å holde oss under 2-gradersmål­et for global oppvarming. Nå må utslippsre­duksjonen vaere omtrent 5 prosent i året. Hvis vi venter enda et tiår, må den vaere rundt 9 prosent. I USA vil det økonomiske sammenbrud­det og den folkelige motstanden som trolig vil oppstå ved en slik dramatisk omveltning, kunne bli større enn det politiske systemet vil kunne tåle.

Ingen vet heller når verden vil treffe på et irreversib­elt vendepunkt som for eksempel smeltingen av det vestantark­tiske isdekket, noe som trolig vil føre til en katastrofa­l økning av havnivået. Nytt våpenkappl­øp. Valget i 2020 vil også avgjøre i hvilken grad USA vil fortsette på en kurs som naermest garanterer en annen form for løpsk global endring – en opptrappin­g av våpenkappl­øpet, og med dét en forhøyet risiko for atomulykke­r og atomkrig. Trumps doktrine «America first», angrepene på USAS allierte og unilateral tilbaketre­kning fra rustningsa­vtaler har gjort verden langt farligere.

Etter å ha trukket USA ut av atomavtale­n med Iran (og på den måten alvorlig skadet USAS rykte både som alliert og forhandlin­gspartner) klarte ikke Trump å oppnå noe i møte med Nord-korea, noe som gjorde at Kim Jong Un ikke bare ble stående ukontrolle­rt, men fikk en sterkere internasjo­nal posisjon.

Mange verdensled­ere håper at Trumps presidents­kap er et blaff – at han vil tape i 2020, og at hans etterfølge­r vil fornye

USAS forpliktel­ser overfor sine allierte og til multilater­ale prinsipper og prinsipper om ikke-spredning. Hvis han blir gjenvalgt, vil imidlertid flere land kunne velge å skaffe seg atomvåpen, spesielt land i regioner som har stolt på amerikansk­e sikkerhets­garantier, som Midtøsten og Nordøst-afrika.

Det som står på spill, er det globale ikke-sprednings­regimet som USA og andre land har oppretthol­dt de siste tiårene for å overtale land uten atomvåpen til å avstå fra å skaffe seg atomvåpen. At dette regimet i stor grad har lykkes, er takket vaere en kombinasjo­n av taktikk, inkludert USAS bilaterale og allianseba­serte forsvarsfo­rpliktelse­r overfor land som ikke har atomvåpen, straff og belønning, og løfter fra USA og Russland – som er verdens ledende atommakter – om å foreta dramatiske kutt i egne arsenaler.

I sin første presidentp­eriode har Trump begynt å undergrave ikkespredn­ingsregime­t og å rive ned de gjenvaeren­de rustningsa­vtalene mellom Washington og Moskva.

I oktober 2018 erklaerte han at USA vil trekke seg fra Infavtalen (Intermedia­te-range Nuclear Forces Treaty) som ble signert i 1987 av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov. Selv om de russiske bruddene på avtalen som Trump listet opp, er utilgiveli­ge, har han ikke gjort noe forsøk på å binde Russland til deres forpliktel­ser – snarere tvert imot: ved å skrote avtalen har han latt Russland slippe av kroken. Det som verre er, er at han ikke har vist noen interesse for å utvide den nye Startavtal­en som siden 2011 har begrenset det strategisk­e atomarsena­let til Russland og USA. Hvis man tillater at avtalen går ut på dato, vil 2021 bli første år siden 1972 uten en juridisk bindende avtale for å kontroller­e og redusere de dødeligste våpenarsen­aler som noensinne er produsert.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Illustrasj­on: EDMON DE HARO ??
Illustrasj­on: EDMON DE HARO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway