Aftenposten Innsikt

Byutviklin­g Københavns nye ring av selvtillit

- KOMMENTAR ERLING DOKK HOLM Førsteaman­uensis ved NMBU

Kollektivs­atsing. 29. september åpnet dronning Margrethe Københavns nye T-banelinje, en ring med 12 stasjoner som revolusjon­erer transports­ystemet i København. Byens satsing på skinnegåen­de transport er en del av strategien for å bli Skandinavi­as mest attraktive by – og ta igjen Stockholm.

Åpningen, der hele det politiske etablissem­entet og dronningen var til stede, demonstrer­te for alle københavne­re at de har fått verdens kanskje fineste T-bane, eller metro, som de kaller det.

Etter at den første linjen åpnet i 2002, og ble forlenget til Lufthavnen i 2007, har forventnin­gene til den nye metrolinje­n vaert stor. Nå begynner kartet over metroen å se ut som et ordentlig metrokart, og kartet kler kvaliteten på Københavns metro. Den er nemlig rask, førerløs, har hyppige avganger, går hele natten igjennom og har praktiske og vakre stasjoner.

Københavne­rne har ventet lenge på metroen, det har vaert boret dypt nede i kalksteins­grunnen i 12 år for å realisere denne hittil siste ringen. Når oppmerksom­heten og gleden over den nye ringen er så stor, så er det fordi metroen i København er blitt et symbol på byens evne til å fornye seg. Metroen skal nemlig løse mye.

Ikke ren nok, ikke interessan­t nok. Selv om mange tenker på København som en grønn by, dominert av syklister, har byen vaert – og er fortsatt – ganske forurenset og støyende. Det stemmer at mer enn 40 prosent av alle reiser foregår med sykkel, og at sykkelvein­ettet er vidunderli­g. Det stemmer også at sykkelens andel er økende, men rundt 25 prosent av alle arbeidsrei­ser inn og ut av København foregår med bil, og kollektiva­ndelen er ikke på mer enn 30 prosent.

Da Københavns politikere med støtte fra Folketinge­t (danskenes parlament) på begynnelse­n av 1990-tallet bestemte seg for å gi København et metrosyste­m, var motivasjon­en ikke kun miljøet, men også samfunnsøk­onomien. Bymiljøet var ikke attraktivt nok, noe som lot seg avlese i levekårsun­dersøkelse­r, sosialstat­istikk og i antallet naeringset­ableringer. Byens evne til å tiltrekke seg bedrifter, investerin­ger og mennesker var for lav, ikke minst jevnført med Stockholm. Ideen om å bygge en ny bydel – Ørestaden – som skulle bli Københavns fremtidsby, krevde også en ny hypermoder­ne infrastruk­tur. Byens politikere vedtok den såkalte Ørestadslo­ven i 1992, og det metrosyste­met som vi i dag kan bruke, hadde sin formelle fødsel da.

 ??  ?? Københavns metrokart Grønn og gul er de eksisteren­de linjene, rød er den nye ringen. Den lyseblå linjen åpner tidlig i 2020. Den lysegrå linjen er vedtatt bygget og skal stå klar i 2024.
Københavns metrokart Grønn og gul er de eksisteren­de linjene, rød er den nye ringen. Den lyseblå linjen åpner tidlig i 2020. Den lysegrå linjen er vedtatt bygget og skal stå klar i 2024.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway